Sport

2014.05.22. 20:08

Múltidéző: A diósgyőri labdarúgás kupasikerei, döntői - 3. rész

Miskolc - A csoportmeccsek végén arany Hatvanban: 1977-ben fennállása során először nyert országos kupadöntőben a diósgyőri labdarúgócsapat.

Miskolc - A csoportmeccsek végén arany Hatvanban: 1977-ben fennállása során először nyert országos kupadöntőben a diósgyőri labdarúgócsapat.Az 1976/77-es labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupa új kiírása szerint a csapatoknak a bajnoksággal párhuzamosan zajló MNK csoportokban oda-vissza alapon kellett megküzdeniük a továbbjutásért. Ezek során a DVTK-nak a következő 7 csapat elleni 14 csoportmérkőzése az alábbi eredményekkel végződött: Józsai Haladás 11:1 és 4:0, Záhonyi VSC 7:0 és 5:2, Edelényi Bányász 4:1 és 2:2, Debreceni VSC 3:0 és 1:2, MÁV DAC 4:1 és 5:0, Olajbányász 2:0 és 1:0, Videoton 1:0 és 0:5. A DVTK a csoportmérkőzéseken elért sikereinek köszönhetően nagy meglepetésre bejutott az új rendszerű MNK négyes döntőjébe, ahol egy hét alatt az NB I dobogós csapataival, semleges pályán kellett megmérkőznie.

A négyes döntőben

Az első mérkőzés Szolnokon volt, ahol 18 000 néző előtt az NB I 3. helyén végzett FTC 3:2-re nyert a 2. Újpesti Dózsa ellen, majd Veszprémben a bajnok Vasas 5:0-ra verte az FTC csapatát. Ezek után 1977. június 13-án Gyöngyösön az NB I 10. helyén végzett DVTK Szabó L. – Szántó (Teodoru B.), Salamon, Váradi, Kutasi – Oláh F., Kerekes (Feledi), Tatár – Szalai, Fekete L., Görgei (edző: Szabó Géza) összeállítású együttese, Görgei (2), Tatár és Oláh F. góljaival váratlanul kitűnő játékkal rukkolt elő, és 4:1 (3:0) arányban nyert az esélyesebb Újpest ellen.

Június 15-én Egerben 12 000 néző előtt a Ferencváros ellen a DVTK Szabó L. – Szántó (Teodoru B.), Salamon, Váradi, Kutasi – Oláh F., Kerekes (Hajas), Tatár – Szalai, Fekete L, Görgei összetételű csapatára rá sem lehetett ismerni, a mérkőzés utolsó harmadában a védelem többször megzavarodott, így 3:0 (1:0)-s vereséggel hagyta el a pályát a piros-fehér együttes. A négyes döntő következő mérkőzésén Kecskeméten az Újpesti Dózsa 5:3-ra nyert a Vasas ellen. Az öt lejátszott meccset követően, annyi biztos volt, hogy az Újpest nem lehet első, hiszen három meccsen csak 2 pontot gyűjtött. A Ferencvárosnak három mérkőzést követően 4 pontja volt, de negatív volt a gólkülönbsége (azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorolt), így ők csak abban esetben lehettek volna kupagyőztesek, ha a négyes döntő utolsó meccsén, a két addig 2-2 pontot gyűjtött csapat csatájában, a Vasas és a Diósgyőr döntetlenre végez. A képlet annyiban egyszerű volt, hogy Vasas siker esetén az angyalföldiek, DVTK győzelem esetén a vasgyáriak örülhettek volna az MNK elhódításának.

A kupa sorsát eldöntő mérkőzésen az akkori bajnok Vasas ellen a Diósgyőrnek kevés esélyt adtak. Június 18-án Hatvanban 7 000 néző előtt a DVTK a Veréb – Szántó (Teodoru B.), Salamon, Váradi, Kutasi – Oláh F., Tatár, Kerekes, (Hajas) – Szalai, Fekete L., Görgei összeállításban lépett pályára, és sokáig úgy tűnt, hogy nem születik gól a meccsen, ami az FTC-nek kedvezett volna. Aztán Tatár a 85. percben betalált a Vasas kapujába, 1:0-ra nyertek a piros-fehérek, és így jobb gólkülönbséggel megelőzték az FTC-t, MNK győztesek lettek. A kupadöntő után nagyon kínosan hatott, hogy a DVTK sikere ellenére nem vehette át a kupát, mert azt az MLSZ illetékesei Budapesten hagyták, arra számítván, hogy Vasas év végi bankettjén adják át azt az NB I-es bajnoki aranyakkal együtt.

Az MNK négyes döntőjében szerepelt játékosokon kívül a csoportmérkőzéseken még a következők léptek pályára a DVTK-ban: Koleszárik, Martis, Fükő, Szűcs I., Borostyán, Polyák, Gromlusz, Tóth L., Farkas T.

ÉM-Dr. Nagy János


Kupadöntő és Corinthian-díj a második világháborúban. Az Újpestet még legyőzte a fővárosban a DiMÁVAG, de a másnapi fináléban a Ferencváros jobb volt. tovább »

Miskolc - Bajnoki cím utáni kupa-ezüstérem: 1964-ben történelme során másodszor jutott el az akkor NB I/B-s diósgyőri csapat a kupadöntőbe. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!