Sport

2014.05.13. 22:11

Kupagyőztes, kupagyőztes, kupagyőztes!

Miskolc - A Ligakupát megszerezte a Diósgyőr, a Videoton most is kevés volt.

Miskolc - A Ligakupát megszerezte a Diósgyőr, a Videoton most is kevés volt.

A hetedik évébe érkezett Ligakupa sorozatnak a 2013/14-es döntőjét kedden este a diósgyőri stadionban játszották, amelyen a Diósgyőri VTK a Videoton FC-vel csapott össze. A két együttesnek a fináléba vezető útja közül a székesfehérváriaké volt simább, – miután mindkét gárda 3 győzelemmel, 2 döntetlennek, 1 verséggel ment tovább a csoportselejtezőből, – a Fejér megyei csapat meggyőző különbséggel búcsúztatta a Kaposvárt, a Pécset és a Debrecent. Ezzel szemben a Diósgyőr a Mezőkövesd, a Szigetszentmiklós és a Ferencváros ellen is kiélezett párharcokat nyert meg. Annak ígérkezett a mostani finálé is, amelyben mindkét csapat a legjobbjait vonultatta fel, most már nem fért bele egyik szakvezetőnél sem, hogy olyan játékosokat küldjön csatába, akiket a csoportmeccsek egyikén, másikán. Mert kupát nyerni jó, még akkor is, ha ez ,,csak” Ligakupa, és ha a fiatal sorozatnak nincs olyan ereje, ami a nemzetközi porondra vinné ki a győztesét, szemben a Magyar Kupával. Viszont a Ligakupában van jelentős pénzdíj, és azért egy serleget a magasba emelni mindig jó dolog. Egy olyan csapatnak, amelyik 34 éve nem nyert semmit (mint a DVTK) és egy olyannak is, amelyikkel szemben elvárás, hogy mint legnagyobb költségvetésű hazai klub valamit azért nyerjen minden évben (mint a Videoton).

Hazai pálya, hazai gólok

A kezdés előtt a nemzeti Himnusz, majd a diósgyőri csendült fel, a hazai pálya több mint 4 ezer piros-fehér drukker képében jelentkezett előnyként. Mindez azok után lehetett így, hogy a rendező helyszínnek jelentkezett Diósgyőrnek a sorsoláskor kedvezett a szerencse, így a kupáról döntő egy meccset az Avas-alján rendezte a Magyar Labdarúgó Szövetség. Ez viszont azt hozta, hogy a vendégszektorban csak pár drukker lézengett, a nem sok jót ígérő időjárás, a hirtelen lehűlő hőmérséklet és felerősödő szél közepette.

Ez utóbbi a DVTK csapatát egy cseppet sem zavarta, a fekete mezesek az első támadásukból gólt értek el, nem érdemtelenül, ugyanis hiba nélkül, pontos passzokkal, mestermunkával építették fel azt az akciót, amelyben Kádár kitűnő indítása, Husic fantasztikus elfutása, Futács remek helyzetfelismerése, és Kostic parádés lövése nagy jelentőséggel bírt. A találat után alig ocsúdtak fel a vendégek, illetve örömködték ki magukat a hazai szurkolók már a második gól is a Vidi kapujában táncolt. Gosztonyi jó ütemű kiugratását Futács magabiztosan értékesítette, az pedig még a televíziós visszajátszásokból sem derült ki egyértelműen, hogy a leshatárról induló csatár a hatának melyik oldaláról startolt, de mivel a pálya döntnökei nem látták szabálytalannak az esetet, így 2-0-ra váltott az eredményjelző. Volt is nagy öröm, a szuper kezdéstől hullámzásba kezdtek a drukkerek, de ekkor már a Videoton is ébredezett. Zé Luis, majd Nikolic előtt adódott nagy ziccer, aztán válaszként Gosztonyi rúgatott kis híján gólt Husic-csal. Innentől viszont csak a vendégeknek voltak helyzetei, nagy lehetőségei, Zé Luis például már Radost is kicselezte, de a kapuba tartó lövését Debreceni kivágta, továbbá Vinicius fejese és Nikolic lövése is ígéretes volt az első félidő hajrájában.

Zakó pörgetés

A második félidőre a nem túl éles Caneira már nem jött ki, a hazaiaknál Kádár igen, de nem tudta elkezdeni a meccset, jelezte, hogy nincs olyan állapotban, hogy folytatni tudja. Fel voltak erre készülve a hazaiak, Grumic már ugrott is a cseretáblás asszisztenshez. Némi átszervezéssel is járt ez a csere, Kádár helyére Kostic húzódott be középre, előszűrőnek. A második félidőben Rados jó formájában gyönyörködhettek a piros-fehér drukkerek, aztán a 69. percben már ő is tehetetlennek bizonyult, Juhász 4 méterről eleresztett lövését nem háríthatta. Addig is jó színvonalú meccs zajlott a pályán, de ettől kezdve, mivel nyitott lett a találkozó az izgalmak tovább fokozódtak. A Videoton futószalagon gyártotta a helyzeteket, a Diósgyőr a kontrákban bízott. A 80. percben utóbbi lehetőségből Bacsa dönthette volna el a kupa sorsát, aztán újfent a vendégek előtt adódott lehetőség, esély a hosszabbítás kiharcolására. De azért volt annyira stabil a DVTK a hajrában, hogy a közönség vidáman rázendíthessen ,,a nem érdekel más, csak a Diósgyőr, csak a Diósgyőr” strófára a 88. percben, aztán két minutával később már talpon volt az egész stadion, majd amikor Sivic edző a pálya szélén elkezdte a feje felett pörgetni a zakóját már mindenki biztos lehetett benne, hogy ez megvan! Kupagyőztes, kupagyőztes – szakadt fel több ezer torokból, és vitte szét, körbe-körbe a Vasgyárban, Diósgyőrben, hogy ivódjon bele mindenbe, mindenkibe, minden emberbe, minden házba, hogy történelme során először nyert kupát hazai környezetben a DVTK.


JEGYZŐKÖNYV

Labdarúgó Ligakupa döntő

Diósgyőr vs. Videoton

2 - 1   (2 - 0)

Miskolc, 5.500 néző. V.: Andó-Szabó S. (Tóth II. V., Medovarszki J.).


Diósgyőri VTK: Rados - Vadász, Debreceni, Alves, Husic - Elek, Kádár - Gosztonyi, Kostic, Bacsa - Futács. Vezetőedző: Sivic Tomislav

Videoton FC: Calatayud - Caneira, Juhász, Vinicius, Stopira - Vitor Gomes, Sándor - Filipe Oliveira, Zé Luis, Alvarez - Nikolic. Vezetőedző: José Manuel


Gólszerző: Kostic a 8. (1-0), Futács a 12. (2-0), Juhász a 69. (2-1) percben.

Sárga lap: Nikolic a 24., Vitor Gomes a 63., Husic a 83., Rados a 86., Zé Luis a 89., Juhász a 93. percben.

Kiállítás: -.

Csere: Caneira helyett Nildo és Kádár helyett Grumic a 46., Alvarez helyett Haraszti a 71., Gosztonyi helyett Batioja a 79., Bacsa helyett Barczi a 94. percben.


A gólok története

9. perc: Kádár meredeknek tűnő indítására Husic startolt a bal oldalon, aki a halottnak látszó labdát az alapvonal előtt még elcsípte, majd beadta, a rövid oldalon érkező Futácsnak, aki még tovább tolta a lasztit Kosticnak, ő pedig 8 méterről a kapu bal alsó sarkába lőtt, 1-0.12. perc: Gosztonyi ugratta ki a jobb szélen jó labdával a leshatáron álló Futácsot, aki nagy sprintbe kezdett, majd 14 méterről a kapu jobb oldalába bombázott, 2-0.69. perc: Alvarez baloldali szabadrúgása veszélyesen vágódott a kapu előterébe, a berobbanó Juhász pedig 4 méterről úgy lőtt a kapuba, hogy a labda a bal kapufát is érintette, 2-1.


21.07-kor Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke és Kecskés László, az MLSZ felügyelő bizottságának elnöke adta át a Ligakupát Elek Ákosnak, a DVTK csapatkapitányának sebtiben felépített pódiumon. A hazai cséká nem egyedül emelte a magasba a kupát, hanem lehajolt, hogy minél több játékostársa érinthesse a serleget, és ez a sok, sok kéz együtt küldte a magasba, a publikum nagy ovációja közepette. Aztán jött a konfetti eső, és járt körbe a kupa stadionban, hogy minden drukker közelről is szemügyre vehesse.



A Diósgyőri VTK vs. Videoton FC (2-1) Ligakupa döntő után a két vezetőedző, Sivic Tomislav és José Manuel értékelte a látottakat. tovább »

A labdarúgó Ligakupa döntőjében a Diósgyőri VTK gárdája a Videoton FC csapatát fogadta kedden 19 órától. Az összecsapásról élőben tudósítottunk a Borsod Online-on. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!