Sport

2014.05.22. 19:36

Csapatkép, kölcsön szerelésben

Miskolc  - A Magyar Népköztársasági Kupa 1977-es sorozatát a DVTK együttese nyerte meg.

Miskolc  - A Magyar Népköztársasági Kupa 1977-es sorozatát a DVTK együttese nyerte meg.Harminchét évvel ezelőtt körmérkőzés döntött a diósgyőriek javára a Vasas ellen.

A zuhany alól

– Sok mindenre emlékszem, néhány apróságra viszont egyáltalán nem – mondta Oláh Ferenc, a kupagyőztes diósgyőriek középpályása. – A piros-kékek már bajnokként jöttek Hatvanba és abszolút esélyesnek számítottak. Remek játékosokkal rendelkeztek, elég ha csak Várady Béla, Müller Sándor, Komjáti András, Gass István, Kovács István és Izsó Ignác nevét említem. Mi hoztuk akkori formánkat, masszív játékot produkáltunk, szívósan küzdöttünk és a kiegyenlített mérkőzés 85. percében körbe-körbe járattuk a labdát, majd Tatár Gyuri góljával 1-0-ra nyertünk. A mai világban ez elképzelhetetlen, de akkoriban megtörtént: az összecsapás után semmilyen ünnepséget nem tartottak, kupaátadás sem volt azért, mert a serleget „elfelejtették" elhozni. A győzelmi trófeát ugyanis a Vasas tervezett budapesti vacsorájára vitték az MLSZ korifeusai, így ezt a bizonyos serleget csak később, a Lenin Kohászati Művek vendégházában adták át nekünk. De ettől a sztoritól még „jobbat" is mondhatok: a találkozó előtt csak a Vasast fotózták, mint leendő kupagyőztest, majd a 90 perc után mi, immáron újdonsült MNK-nyertesek egyenesen bevonultunk az öltözőbe és boldogságunkban nyomban a zuhany alá álltunk. Ekkor, ha jól sejtem, a DVTK akkori elnökhelyettese szólt nekünk, hogy rólunk is kellene egy felvételt készíteni. Igen ám, de a levetett, sáros, gyűrött és vizes mezekben már nem vonulhattunk ki, ezért a hatvaniak adtak kölcsönbe egy rend szerelést, majd újra kivonultunk és elkészült a fotónk. Amely, nekem úgy rémlik, csupán a Magyar Ifjúságban, a KISZ Központi Bizottságának hetilapjában jelent meg.

Talán vacsoráztak...

Oláh Ferenc szerint hazafelé énekeltek a buszon és vagy két helyen megálltak „frissítőt fogyasztani".

– Már nem tudom, hogy vacsoráztunk-e, vagy sem – folytatta Oláh Ferenc. – Lenyeltünk néhány féldecit, fröccsöt, vagy sört, miközben találkoztunk néhány szurkolóval, akik megölelgettek minket. Én akkor csúnyán meg voltam fázva, és mivel kihajtottam magam, alig vártam, hogy visszaérkezzünk Miskolcra. Amikor a Villanyrendőrhöz értünk, Rozman László, a sofőrünk balra kanyarodott, holott ezt tábla tiltotta, a kupagyőzelemre tekintettel Rozi ennyit engedett meg magának. Akit tudott, hazavitt, majd a stadion volt az utolsó megálló, ezzel végződött a hatvani kalandunk. És elárulom, hogy mennyi pénzt kaptunk, mert erre úgyis mindenki kíváncsi lesz. A kupasorozat keretében tucatnyi meccset vívtunk, a fináléig megtett utunkat három-, vagy négyezer forinttal honorálta a klub, majd elnökünk 2 ezret ígért a győzelemért, de erről aztán valahogy megfeledkezett.

Arra a kérdésre, hogy személy szerint mit jelentett számára az MNK-siker, Oláh Ferenc így felelt: „csupán" önbizalmat adott és persze annak örült, hogy alakulatával kiléphetett a nemzetközi porondra, a DVTK ugyanis indulhatott a Kupagyőztesek Európa Kupájában.

ÉM-KT


Ott lesz

Oláh Ferenc természetesen ott lesz a Puskás stadionban vasárnap este sorra kerülő Magyar Kupa döntőjén. A diósgyőri öregfiúk – a hajdani kupagyőztesek – útját a DVTK szervezi.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!