Sport

2014.05.21. 12:59

A DVTK-nak szurkol a döntőben

Budapest, Miskolc - Az 1965-ös MNK-döntőn védte a diósgyőri labdarúgócsapat kapuját. Interjú Tamás Gyulával, a DVTK labdarúgócsapatának egykori kapusával.

Budapest, Miskolc - Az 1965-ös MNK-döntőn védte a diósgyőri labdarúgócsapat kapuját. Interjú Tamás Gyulával, a DVTK labdarúgócsapatának egykori kapusával.A negyvenkilenc évvel ezelőtti Magyar Népköztársasági Kupa döntőjét november 14-én a Népstadionban rendezték. A Győri Vasas ETO 4:0-ra verte a DVTK-t. A végeredmény már az első játékrészben kialakult, a gólokat Keglovich (19., 30.), Soproni (32., 11-esből) és Varsányi (42.) szerezte.

- Emlékszik még a történtekre?

Tamás Gyula: Csak halványan, hiszen majd’ öt évtizede történt meccsről van szó és később még nagyon sokszor álltam a háló előtt, és mindent összevetve napjainkig több ezer találkozó lebeg a szemem előtt. Mindössze annyi maradt meg bennem, hogy teljesen alárendelt szerepet játszottunk: NB II-esként vettük fel a harcot az NB I-es, kiválóságokkal tűzdelt ETO-val. Nem volt önbizalmunk és már akkor berezeltünk, amikor kivonultunk a pályára.

- Most figyelemmel kíséri a DVTK szereplését?

Tamás Gyula: Ezt a kérdést, akár sértésnek is vehetem… Mondhatom, hogy mindent tudok a csapatról és az eredményeiről, hiszen diósgyőri voltam, vagyok és leszek a jövőben is, függetlenül attól, hogy egykor elkerültem a klubtól és sokáig a Vasast szolgáltam.

- Akkor árulja el, hogy mi a véleménye a piros-fehérek kapusairól?

Tamás Gyula: Őket is látom a televízióban. Rajic és Rados egyaránt megbízható és mindketten képesek a jó teljesítményre. Akármelyikük áll a ketrec elé, gondolatban mindig velük vagyok.

- Fővárosi lakosként gyakran jár haza?

Tamás Gyula: Havonta megfordulok Miskolcon. A régiek megfogyatkoztak, hajdani társaim közül így szinte csak Kovács Pistával futok össze. A megyeszékhelyen él a húgom és az unokaöcsém, őket szoktam meglátogatni, aztán mindig kimegyek a temetőbe, anyámhoz, apámhoz, a nagyszüleimhez és a sógoromhoz.

- Vasárnap este ott lesz a Puskás stadionban?

Tamás Gyula: Természetesen kimegyek a kupadöntőre. Egyrészt azért, mert még ma is érdekel a magyar futball, aztán a szívem azt mondatja velem, hogy ott kell lennem az arénában. Nagyon szeretném, ha a diósgyőriek győznének és átvehetnék az újabb serleget, amelynek megnyerése a Ligakupa elhódítását követően nagy fegyvertény lenne.

- A klubtól, vagy a hajdani DVTK nagyjaitól nem kapott meghívót?

Tamás Gyula: Még nem keresett senki, de hol van még a vasárnap… Egyébként pedig szinte csak Veréb Gyurival állok kapcsolatban, mi, kapusok összetartunk.

- Szombaton este lesz egy másik nagy döntő is!

Tamás Gyula: Tudom, engem nem tud megfogni. Alig várom a Bajnokok Ligájának fináléját, amely minden labdarúgó, sportember és szimpatizáns számára kötelező „olvasmány”. A Real Madrid és az Atletico Madrid persze más kategória, ezt inkább hagyjuk is, mi maradjunk a Diósgyőrnél és az Újpestnél. Egy magyar kupadöntő igenis lehet élvezetes, változatos, küzdelmes és gólokban gazdag. Hallom, hogy sokan lesznek, örömmel tölt el, hogy Miskolcról és a megyéből elutazik vagy tízezer néző.

- Végez-e még valamilyen munkát a honi futballban?

Tamás Gyula: Igen, 73 évesen sem szakadtam el a sportágtól. Dagadnak is a nem létező kebleim attól, hogy az MLSZ edzőképző tanfolyamán nekem jutott a kapusok elméleti és gyakorlati képzése, az oktatást a közelmúltban fejeztem be. Aztán a Vasasnál is ügyködöm, nagyon jóban vagyok Markovits László elnökkel, akinek segítem a munkáját.

- Apropó, Vasas. A piros-kékeknél akad néhány borsodi kötődésű volt labdarúgó!

Tamás Gyula: Így van. Gass István hajdan a DVTK-ból került a Vasasba. Aztán doktor Puskás Lajos két szezonban edzette a diósgyőrieket. Mindkettejükkel barátságot ápolok, akárcsak a volt társaim közül Tóth Bálinttal és Ihász Kálmánnal.

- Mivel telnek a napjai?

Tamás Gyula: Most, telefonbeszélgetésünk idején éppen Kismaroson vagyok. A településen van egy műfüves teniszpályám, 12-13 éves gyerekeket oktatok a sportág alapjaira, aztán kapusedzés jellegű foglalkozásokat tartok az ügyesebb gyerekeknek, akiket még angolul is tanítok. Vagyis öreg koromban sem tétlenkedek és remélem, hogy még sok aktív év áll előttem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!