Sport

2014.03.05. 09:37

Amiért mentek, megszerezték - Interjú a MOB főtitkárával

A téli játékokkal mindenki elégedett. A NOB, a rendező oroszok, a küldöttségek és mi, magyarok is. Interjú: Szabó Bencével, a Magyar Olimpiai Bizottság Szocsiban járt főtitkárával.

A téli játékokkal mindenki elégedett. A NOB, a rendező oroszok, a küldöttségek és mi, magyarok is. Interjú: Szabó Bencével, a Magyar Olimpiai Bizottság Szocsiban járt főtitkárával.Tizenhat napig a Fekete tenger partján lévő Szocsira figyelt a sportvilág. A XXII. téli ötkarikás játékok szereplői számára – ezt a helyszínen járt sportolók és sportvezetők, valamint a televízió előtt ülők egyaránt megerősíthetik – fantasztikus körülményeket teremtettek a házigazdák. Ott volt Oroszországban Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság kétszeres ötkarikás vívóbajnok főtitkára is, aki készséggel vállalkozott a mérlegkészítésre.

- Kezdjük a manapság mindenható pénzzel. A játékok költségvetését 11 milliárd dollárra tervezték, végül 50 lett belőle. Mire ment el ez az irdatlan összeg?

Szabó Bence: A szóbeszéddel nem foglalkozom és azzal sem, hogy ki, mit és hogyan kalkulált. A jól értesültek mindig kombinálnak, olykor költenek, a sportvezető azonban inkább a szemének hisz. Szocsiban és a várost ölelő hegyekben olyan káprázatos létesítményeket húztak fel, olyan infrastruktúrális hátteret teremtettek, amely előtt csak kalapot lehet emelni. Aztán a költségvetésbe beszámolták annak árát, hogy két várost is felépítettek, s ezeken a településeken több ezer ember lakik.

- Ön korábban járt már téli olimpián?

Szabó Bence: Torinóban nézőként voltam jelen néhány jégkorong mérkőzésen, aztán megjártam Innsbruckot, az ifjúsági téli olimpiát, tisztségviselőként, ha úgy tetszik hivatalosan azonban Szocsi volt az első havas-jeges „fellépésem". Nem mondhatom tehát, hogy össze tudom vetni a korábbi tapasztalataimat a Szocsiban szerzett benyomásaimmal, ezért Thomas Bachra, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökére hagyatkozom. A német sportdiplomata kijelentette: amit az oroszok megígértek, azt maximálisan teljesítették és tökéletes játékokat szerveztek.

- Az események előtt aggasztó hírek érkeztek. Néhány szervezet terrortámadással fenyegetőzött, egy-két szakadár hadúr pedig mindenáron robbantani akart. Ehhez képest egy légpuska sem dördült el Szocsiban és környékén.

Szabó Bence: Az oroszok nagyon ügyeltek mindenre. A néhány ezer hivatalos szereplőre mintegy százezren vigyáztak. Mindezt észrevétlenül tették: nem láttunk tankokat, de még géppisztolyokat sem. Manapság minden világversenyen ébernek kell lenni, aztán Szocsi ürügyén gondoltunk az ukrajnai válságra, vagy más, egy-két volt szovjet tagállamban lévő belbiztonsági állapotra, az aggódóknak, vagy a félősöknek azonban szerencsére nem lett igazuk. A NOB nem lőtt mellé, amikor Szocsinak adta a játékokat.

A teljes interjú a www.eszak.hu-n és az Észak-Magyarország szerdai számában olvasható.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!