Sport

2014.02.18. 11:45

A kosarasok TAO-ja feltöltődött

Miskolc - A 2013/14-es évadban is sikerült összeszedni a TAO-s pénzt a diósgyőri kosárlabdában.

Miskolc - A 2013/14-es évadban is sikerült összeszedni a TAO-s pénzt a diósgyőri kosárlabdában.Az élvonalbeli bajnokságban a döntőbe jutásért harcoló Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatának működtetője, a DKSK-MISI Kosárlabda és Szabadidő Kft. a 2013/14-es évadra a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől kért, és a sportági szakszövetség által jóváhagyott sportágfejlesztési programjára kapott TAO-s kvótáját ebben az évadban is sikeresen feltöltötte. De nem csak ezt, hanem a diósgyőri klubbal szorosan együttműködő utánpótlás szervezetét, a MITEKA Alapítványét is. Utóbbit – amely több mint háromszáz igazolt leány sportolóval rendelkezik, és 9 járásközpontban 15 csapatot versenyeztet ÉLKSK néven a különböző korosztályos országos bajnokságokban – a Borsod Online-t és az Észak-Magyarországot kiadó Inform Média Kft. is segítette TAO-s pénzzel.

– Ez a harmadik év, amióta visszakerült a sportág élvonalának vérkeringésébe a diósgyőri női kosárlabda, és ennek a folyamatos építkező munkának az eredményeként a felnőtteknél ott tartunk, hogy reális esélyünk van az éremszerzésre, mi több, a szezon előtt megfogalmazott célunk, a bajnoki döntőbe jutás kiharcolására – mondta Szabó Tamás, a DKSK-MISI Kosárlabda és Szabadidő Kft. ügyvezető igazgatója, majd így folytatta: – Természetesen nem csak az első csapatnál törekszünk fokozatos szakmai előrelépésre, fejlődésre, hanem minden más területen is. Hosszú távon szeretnénk a saját utánpótlásunkra támaszkodni, azt szeretnénk, ha egy olyan sportszervezetnek lenne a csúcsa felnőtt csapat, ami alatt megvan a piramis minden szintjén a megfelelően erős pillér. Ennek jegyében indítottuk el másfél éve azt a programunkat, amelynek során a járási központok székhelyeit vettük célba, és ezekben a városokban igyekeztünk kialakítani azokat a bázisokat, amelyek széles alapokat jelenthetnek a számunkra a jövőben. Tényleg nagy öröm, hogy az ÉLKSK néven szereplő csapatainkban havonta több száz gyerek játszik bajnoki mérkőzéseket az U12-es és U11-es bajnokságokban, az ózdi, a szikszói, a tiszaújvárosi, a mezőcsáti, a szerencsi, a cigándi, a sátoraljaújhelyi, a sárospataki és a mezőkövesdi járásokban, olyan fiatalok, akik számára eddig nem igazán volt adott, hogy szervezett keretek között, szakemberek közreműködésével ismerkedhessenek meg a sportág alapjaival. Esélyt kapva ezáltal arra, hogy egyszer talán ők is NB I-es, vagy akár válogatott játékosok is legyenek.


Támadásban a Diósgyőr | Fotó: Szilvágyi Gergely


Az esélyegyenlőségről

Amikor Szabó Tamásnak felvetettük, hogy ez tulajdonképpen egy ,,esélyegyenlőségi" program, azt felelte, hogy valóban lehet így is fogalmazni, de van ,,rendes" esélyegyenlőségi programjuk is.

– A múlt héten 11 új játékossal bővül a DVTK sportolóinak létszáma, ugyanis a legújabb csapatunk elindult a kerekesszékes országos kosárlabda bajnokságban, ahol már az első győzelmünkön is túl vagyunk – tudtuk meg Szabó Tamástól. – A csapat működtetésére TAO-s kvótát kértünk és kaptunk a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől, így volt lehetőségünk elindítani ezt a programot, a felnőtt csapatot működtető sportszervezet finanszírozásában. A nagy csapatot működtető kft-nek egyébként ezt a harmadik együttese, hiszen a felnőtt női gárda mellett, ettől az évadtól a másodosztályú bajnokságban, már a közvetlen utánpótlást jelentő, az Aluinvent-DVTK U23 néven szereplő, 20 év alatti játékosokból álló gárdát is mi versenyeztetjük. Természetesen a fejlődésben nem akarunk itt megállni, azt szeretnénk, ha a lehető legrövidebb időn belül a sportág teljes vertikuma a DVTK-hoz tartozna, vagyis eltűnnének a ma még lyukasnak számító korosztályaink.

Ahogy tavaly

Szabó Tamástól azt is megkérdeztük, hogy miként állnak a TAO-s kvóták feltöltésével, a MITEKÁ-nál és a DKSK-MISI Kft.-nél.

– Mint mindenkinek, így nekünk is picivel nehezebb dolgunk volt ezzel, mint az előző évben, már csak azért is, mert összegszerűségében 2,5-szer akkora lehetőséget kaptunk erre az évadban, az előzőhöz képest – hangzott a válasz. – De mi sikerrel jártunk. Sajnos, eljutott hozzám is, hogy más helyeken ez a feladat komoly nehézségeket okoz, hogy vannak olyan klubok, ahol hónapok óta nem kapnak fizetést az edzők, de nálunk ilyen gondok nincsenek. Köszönhetően annak, hogy a kért és kapott TAO-s kvótát ahogy tavaly, úgy most is sikerül maradéktalanul feltöltenünk.

Ritka teljesítmény

– Nagy pozitívumnak tartom, hogy sikerült feltölteni a TAO-s kvótát, már csak azért is, mert sok helyen megfordultam az országban az elmúlt hetekben, és azt tapasztaltam, azt hallottam, nem csak a kosárlabdában dolgozóktól, hogy a legtöbb sportszervezet vezetőjének nem sikerült eddig kihasználnia ezt a lehetőséget – jelentett ki Király Sándor, a MITEKA szakmai igazgatója. – Mivel ezen a téren mi már elvégeztük a feladatot, ennek köszönhetően zavartalanul dolgozhatunk, és úgy vagyunk vele, hogy erre építve nagyobb terveket is szövögethetünk a következő támogatási időszakra.


DVTK és szakmai partnere kosárlabda TAO-ja

Sportszervezet | TAO-s kvóta 2013/14 | TAO-s kvóta 2012/13

DKSK-MISI Kft. | 44 621 706 Ft | 10 420 895 Ft

MITEKA Alapítvány | 54 999 976 Ft | 30 610 380 Ft


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!