Sport

2013.12.11. 10:02

Aluinvent-DVTK: Felszabadultabban, energikusabban

Dubeiné Balogh Gabriellát nem a feladat hozta lázba, az már előtte is megvolt.

Dubeiné Balogh Gabriellát nem a feladat hozta lázba, az már előtte is megvolt.Kedden délben éppen az orvoshoz tartott Dubeiné Balogh Gabriella, aki a 2013-as évből hátralévő három meccsre megkapta azt a lehetőséget, hogy az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatát irányíthassa edzőkén. Azok után, hogy hétfőn a csapat addigi vezetőedzőjét, Peresztegi Nagy Ákos más munkakörbe került, és szakmai igazgatóként már nem feladata a felnőtt csapat mellett dolgozni.

– A torkom be van gyulladva, esténként lázam is volt, az orvos pár napja azt mondta, hogy a legjobb az lenne, ha pihennék, és el sem utaznék Németországba. De ugye ez az új fejlemények miatt lehetetlen, valahogy ki kell bírnom, igyekszem minden praktikát bevetni, hogy legyőzzem ezt a betegséget – jelentette ki Dubeiné Balogh Gabriella.

18 éve

Akik régóta figyelemmel kísérik a diósgyőri női kosárlabda történéseit, azok tudják, hogy az edzőnő közel két évtizede él, dolgozik Miskolcon. Előbb játékosként szolgálta a klubot, 1995-től 2003-ig, és ennek során 5 éven át csapatkapitány is volt, visszavonulását követően pedig utánpótlás edzőként kezdet el tevékenykedni, és meglehetősen jó eredményeket ért el.

– A DKSK felnőtt csapatával az 1995/96-os szezon végén szerzett bajnoki ezüst úgy tűnik megmutatta az irányt, mert utánpótlás edzőként is sikerült hasonló színű érmeket szerezni, három alkalommal, és két ízben pedig bronzot, a különböző korosztályokban, de az arany az itt sem jött össze, mert Tursics Sanyi csapatai ellen a döntőben egyszer sem volt sikerélményünk – mondta Dubeiné Balogh Gabriella, majd így folytatta: – De azért pár korosztályos válogatott játékost sikerült kinevelni, köztük a lányomat, Dubei Debórát, akit az idei U16-os Európa-bajnokságon az All Star csapatba is beválasztottak, de a játékosaim közül Sikora Emőke, Szabó Brigitta, Hájer Tamara és Arad Zsófia is eljutott a válogatottságig.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük az edzőtől, hogy miként fogja tudni kezelni azt a helyzetet, hogy nem csak saját nevelésű játékosának, hanem lányának is tudhatja egyik játékosát.

– A saját gyermekemtől mindig dupla olyan hozzáállást várok, mint másoktól, hogy még véletlenül se mondhassa rám senki, hogy kivételezek vele – hangzott a válasz. – Szerintem Dubei Debóra eddig is bizonyította, hogy megállja a helyét, nem csak akkor ha én vagyok az edzője, hanem akkor is, amikor más, például a már említett nyári U16-os Eb-n. Egyébként pedig nem az a lényeg, hogy kinek ki az apja, vagy az anyja, mert a pályán csak a teljesítmény számít, mindenkinél.

Nagy lehetőség

Arra a felvetésünkre, hogy nagy lehetőséget kapott azzal, hogy három meccsre rábízták az Aluinvent-DVTK irányítását, hiszen ha ez a kéthetes megbízás jól sül el, akkor jó esélye van arra, hogy hosszabb távra tervezzenek vele a diósgyőri vezetők, így reagált a tréner:

– Ahogy a legtöbb ember, így én is lépésenként szeretek előre haladni, és nem szeretnék ugrálni az időben. Most a Wasserburg elleni, csütörtöki meccs köti le a figyelmemet, figyelmünket. Abba, hogy mi lesz két-három hét múlva, nincs értelme belegondolni. Az a lényeg, hogy jól jöjjön ki ebből a helyzetből a klub, a játékosok, a szurkolók, a vezetők elégedetten mehessenek karácsonyozni.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy ebben a szűk időben, néhány órában – ami a következő meccsig hátra van, – mi az amin változtatni fog, tud.

– A legfontosabb, hogy a csapat felszabadultabban, energikusabban játsszon, mint eddig, ezen a téren szeretnénk előrelépést, azt szeretném, ha a játékosok élveznék ezt a játékot, mert a kosárlabda mégis csak egy játék – mondta az edző. – Pici változások biztosan lesznek, a védekezési stratégiát szeretném formálni, de mindennél fontosabb, hogy egységesek legyünk, hogy csapatként dolgozzunk.


Az NB I/B-s csapatról

Dubeiné Balogh Gabriella nem csak az élvonalbeli felnőtt csapat mellett edzősködik, hanem az NB I/B Keleti csoportjában szereplő Aluinvent-DVTK U23-as együttesének is a trénere, a napi edzések mellett a hétvégi meccseken is ő dirigál a fiatalok mellett. Arról, hogy össze lehet-e egyeztetni ezt a feladatot, és az újat, a felnőtt csapat irányítását, erről az érintett a következőket mondta:– Az év végéig ezt a kettőt párhuzamosan fogom csinálni, illetve nem egyes szám első személyben, mert például a következő három napban, amikor a Wasserburg elleni Európa Kupa mérkőzés miatt nem leszek Miskolcon Csipkó Barbara fogja megtartani az edzéseket, az alapján, amit egyeztettünk. Ennél a csapatnál Barbi a technikai segítő, akinek a kosaras múltja alapján nincs kétségem afelől, hogy megoldja majd, amit rábíztam. Az évből hátralévő két bajnokin változatlanul én fogok meccselni U23-es csapattal, mivel ezek mérkőzések nem ütköznek a felnőtt gárda programjával.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!