Sport

2013.10.10. 09:34

Dél-Amerikában "kalandozott" Kékesi Márton

Mályi - A válogatott miskolci sportoló különleges élményeket szerzett Argentínában és Chilében.

Mályi - A válogatott miskolci sportoló különleges élményeket szerzett Argentínában és Chilében.A Mályiban élő és a Diósgyőri Gimnázium 11/A osztályában tanuló síző a közelmúltban Dél-Amerikában járt, ahol hetekig téli körülmények között készült a soron következő szezonra.

– Amikor Európában tombolt a kánikula, a déli féltekén akkor kezdődött a havas idény – kezdte Kékesi Márton. – Argentinában és Chilében hetekig kemény, jeges pályákon edzettem, s ez mind technikailag, mind a kondícióm szempontjából nagyban segítette a fejlődésemet. Az első hónapban egy nemzetközi csapattal dolgoztam a világ legdélebbi városa, Ushuaia melletti hegyen. Az edzőtábor után két másik európai versenyző barátommal összeállva saját szervezésben, bérelt autóval jártuk az argentinai versenyeket és ez is nagy élmény volt számomra. A kocsira dekoráltuk a Ski Team Europe feliratot, így tompítottuk erős honvágyunkat.

Nagy kaland

Kékesi Márton legnagyobb kalandjának chilei versenyzését tartotta, oda ugyanis egyedül kellett mennie.

– Talán én vagyok az első magyar, aki Chiléből Argentínába gyalog vándoroltam át – folytatta a 17 éves fiatalember. – Nem kis izgalommal figyelték a szüleim és a szövetségi kapitány a világ túlsó, vagy inkább alsó felén tett megmozdulásaimat. A folyamatosan javuló és végül jó eredményeimet a Nemzetközi Sí Szövetség honlapján is követni lehetett – de a visszatérésemet már mindenki nagyon várta. A repülés érdekes, fárasztó és nagyon drága volt, a sílécekért még külön fizetnem kellett. Nem is tudtam, tudtuk volna ezt a szövetségen keresztüli monstre programot vállalni, ha nem nyerem el az olimpiai felkészülést támogató NOB-ösztöndíjat.

Szocsiért küzd

A sportoló jelenleg a kondíció, a tenisz és a gyepsí edzések mellett már az iskolára koncentrál.

Számára Miskolc mellett a nyékládházi Perge-dombon és a bánkúti sícentrumban is jó lehetőségek nyílnak a füves síelésre.

– Fontos, hogy edzésben maradjak és sok versenyen induljak, mert már közeleg a téli olimpia és gyűjtenem kell a kvalifikációs pontokat – mondta Kékesi Márton, majd hozzátette: – Abban bízom, hogy ötkarikás szereplő lehetek majd Szocsiban.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!