Sport

2013.09.19. 12:49

A visszavonulásról később dönt Deák Bárdos Mihály

Miskolc - A budapesti birkózó-vb zárónapján lép szőnyegre a diósgyőri óriás. ÉM-interjú Deák Bárdos Mihállyal, a Diósgyőri BC versenyzőjével.

Miskolc - A budapesti birkózó-vb zárónapján lép szőnyegre a diósgyőri óriás. ÉM-interjú Deák Bárdos Mihállyal, a Diósgyőri BC versenyzőjével.Javában zajlik Budapesten az idei birkózó-világbajnokság, megyei szempontból az igazán érdekes nap vasárnap lesz, ugyanis a kötöttfogásúak 120 kilogrammos mezőnyében ekkor méretik meg a Diósgyőri BC versenyzője, Deák Bárdos Mihály.

- A vb hivatalos megnyitóján Ön mondta a versenyzők esküjét...

Deák Bárdos Mihály: Igen, pontosan úgy, mint 2005-ben, amikor szintén Budapest volt az esemény házigazdája. Az eskün azt fogadtuk meg, mindannyian, hogy a Fair Play szellemében, becsületesen fogunk küzdeni országunk sikeréért és a sport dicsőségéért.

- Ha már szóba került a nyolc évvel ezelőtti vb-t: második volt...

Deák Bárdos Mihály: Nagyon jó volt hazai közünség előtt szőnyegre lépni. Bár, be kell valljam, az ember, amikor megy a küzdőtér felé, már kikapcsol mindent, a külvilágot is, csak a vele szemben álló ellenfélre figyel és az edzői utasításokra. 2005-ben a döntőben a kubai Mijaín Lópeztől kaptam ki, aki azóta már kétszeres olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok. Az előzetes hírek alapján most nem lesz itt, de ez mindegy is, aki eljön, az ellen kell majd vitézkednem.

- Bizonyára nem tévedek, ha kijelentem, hogy ez a vb az év legfontosabb versenye az Ön számára.

Deák Bárdos Mihály: Igen, de azért meg kellett szereznem a világbajnoki indulás jogát is az áprilisi országos bajnokságon. Négy meccsem volt, ebből az egyik az ellen a Kiss Balázs ellen, aki feljött a súlycsoportomba és aki 2009-ben vb-aranyat nyert, a döntőt pedig a fiatal Lám Bálinttal vívtam meg sikeresen. Előtte, februárban a Magyar Nagydíjon bronzérmet szereztem, és ugyanígy zártam augusztus elején a varsói Pytlasinski Emlékversenyen is. Nekem ez azt jelzi, mutatja, hogy azért még mindig ott vagyok az élmezőnyben, remélem, ez a vb-n is kijön majd.

- A kívülállók nem igazán látnak be a kulisszák mögé. Mi történik, mit csinál kevéssel a rajt előtt?

Deák Bárdos Mihály: Az érdemi munkát korábban letudtam, letudtuk. Ezen pár napot az élesítésre, a gyorsításra használjuk fel, szakszóval élve mostanság már csak átmozgató jellegű tréningek vannak.

- A fogyasztás kulcskérdés a birkózásban. Mi újság ezen a téren?

Deák Bárdos Mihály: Most 124 kiló vagyok. A szombat esti mérlegeléskor, mezzel együtt, ami nagyjából húsz dekagramm, nem léphetem majd át a 120 kilós súlyhatárt, szerintem ennek elérésével nem lesz probléma. Januárban még 133 kiló voltam, de az évközi versenyekre mindig hoztam a megszabott súlymennyiséget.

- Sokan, sokfélét nyilatkoztak már az újonnan bevezetett szabályokról. Önnek mi a véleménye róla?

Deák Bárdos Mihály: Behozták többek között a passzivitást, amiért először figyelmeztetnek, aztán intés jön, s az ellenfélnek jár az egy pont. Én még annak idején birkózni tanultam, vagyis aktív, kezdeményező voltam világ életembem és ilyen a felfogása a magyar csapat nagy részének is. Ha megintenek, nincs választás, menni kell előre, ha valaki győzni akar, és ezzel, ettől látványosabb lett a sportág.

- Van valami olyan rituáléja, amit évek óta elvégez, ha odaér a szőnyeg széléhez?

Deák Bárdos Mihály: Két kézzel megcsapkodom az arcomat és a combjaimat is. Nem tudom, mikor csináltam ezt először, egyszerűen kialakult az évek során.

- Mielőtt bevonul első összecsapására vasárnap, szombaton kedvenc futballcsapata, a DVTK játszik hazai pályán...

Deák Bárdos Mihály: Bízom benne, hogy a televízión keresztül meg tudom nézni a meccset, szurkolok a srácoknak, hogy újra győzzenek. A Puskás Akadémia elleni mérkőzésen, amelyet Székesfehérváron rendeztek, ott voltam. Az edzőtáborban éppen a pihenő idejére esett a mérkőzés, úgyhogy elkéredzkedtem rá.

- Már elmúlt 38 esztendős, ilyesformán ez a világbajnokság lehet az utolsó nemzetközi fellépése, mielőtt visszavonul...

Deák Bárdos Mihály: Most, kevéssel a világbajnoki szereplés előtt nem mondhaton azt sem, hogy ez lesz az utolsó versenyem, és azt se, hogy nem ez lesz. Egyelőre azzal foglalkozom, hogy vasárnapra minden szempontból, fizikálisan, pszichésen rendben legyek, a többin ráérek gondolkodni a vb után. Lesz időm átrágni magam mindezen, az biztos, hogy sok megbeszélés lesz a klubommal, a válogatott irányítóival, illetve későbbi, leendő munkaadómmal. Mert azt nem szeretném eljátszani, amit sokan, hogy bejelentem a visszavonulásom, aztán visszatérek, majd megint visszavonulok, és... Ha elhatározom magam, akkor azt egyszer jelentem majd ki és megismételhetetlen lesz. Persze, a birkózástól vélhetően ekkor sem fogok elszakadni, az nem megy majd egyik pillanatról a másikra.

- Eredmény, amivel elégedett lenne a vb-n?

Deák Bárdos Mihály: Ha érmet szereznék, akkor már biztosan nem búslakodnék. Amennyiben a felnőtt világbajnokságokon, valamint az Európa-bajnokságokon elért medáliákat nézem, akkor összesen tizenegynél tartok. Örülnék neki, ha nőne ez a szám...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!