Sport

2013.08.02. 08:41

Északon száguldanak a pilóták

A finn versennyel folytatódik tovább az idei rali világbajnokság.

A finn versennyel folytatódik tovább az idei rali világbajnokság.Miközben a Forma-1-esek most indultak el nyaralni, a rali világbajnokság mezőnye számára véget ért a hathetes nyári pihenő. A hétvégén Finnországban csapnak ismét a húrok közé a csapatok, s ezzel a szezon második fele hivatalosan is kezdetét veszi. A Finn Rali egyike azon kevés murvás raliknak, ahol nagyon gyors sebességre kapcsol a mezőny. Egyenletes útjai és számtalan ugratója révén, melyet szinte vakon vesznek be a pilóták, teljes koncentrációt, összpontosítást és figyelmet követel meg a világbajnoki ralimezőnytől. Annyira különleges ezen a pályán versenyezni, hogy bár többször is előfordult, hogy nem skandináv pilóta nyerte meg a versenyt, azért általában északi pilóta állhat a dobogó legtetejére. Az elmúlt két évben Sebastien Loeb vihette haza a győztes trófeát Finnországból, de igazolt hiányzása révén ezúttal másként lesz. Jari-Matti Latvala (Ford), Sebastien Ogier (VW) és Mikko Hirvonen (Citroen) is esélyes lehet a győzelemre. Bár eddig idén Ogier mutatott jobb formát, a hétvégén mégis talán csapattársának, Jari-Matti Latvalának állhat a zászló.

Ügyesség, bátorság

Idén ismét a hagyományosabb háromnapos versenyhez közelít a Finn Rali, így szombaton be is fejeződik a versengés. Csütörtökön déli irányba, Lahti felé indul a mezőny, ahol az 1980 óta nem látott Torittu gyorsasági szakasz visszatér. A pénteki lesz a leghosszabb nap, amikor is 158,50 km-nyi gyorsasági szakaszon verekszi át magát a mezőny. Az utolsó nap tele lesz finn klasszikusokkal. Közülük is kiemelkedik a félelmetes hullámvasútszerű Ouninhohja, amely az ügyesség és bátorság végső tesztje.

A ralinak otthont adó egyetemi város, Jyvaskyla körüli gyorsasági szakaszok a világbajnokság leggyorsabbjai. A 2005-ös Finn Rali tartja az eddigi leggyorsabb rali rekordját, hiszen az átlagsebesség 122,86 km/óra volt. A főhadiszállás tehát Jyvaskylában lesz, ahogy az első rali idején, 1951-ben is. A skandináv rali három napon át tart, s a 23 gyorsasági szakasz 332,14 km-t tesz majd ki. 


A világbajnokság állása az Olasz Rali után:

Pilóták1. Sebastien Ogier (Volkswagen Motorsport) 154 pont

2. Jari-Matti Latvala (Volkswagen Motorsport) 90 pont

3. Thierry Neuville (Qatar WRT) 70 pont

4. Sebastien Loeb (Citroën WRT) 68 pont

5. Mikko Hirvonen (Citroën WRT) 61 pont

6. Dani Sordo (Abu Dhabi Citroen WRT) 59 pont


Gyártók

1. Volkswagen Motorsport 220 pont

2. Citroën WRT 174 pont

3. Qatar WRT 89 pont

4. Qatar M-Sport WRT 89 pont

5. Jipocar Czech National Team 39 pont

6. Abu Dhabi Citroen WRT 33 pont


Amber PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!