Sport

2013.06.05. 10:48

Három megyebeli csapat még osztályozót játszik

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Szikszó-Tomor-Lak a Tiszaújvárossal, a Cigánd a Csongrád megyei Tápéval ,,selejtez” az NB III-ért.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Szikszó-Tomor-Lak a Tiszaújvárossal, a Cigánd a Csongrád megyei Tápéval ,,selejtez” az NB III-ért.Az NB-s bajnoki rendszer átszervezése miatt (az eddigi kétszer 16 csapatos NB II helyett augusztustól egycsoportos lesz a második vonal, összesen 16 csapattal, míg a mostani hat NB III-as csoport helyett a nyár utolsó hónapjában már csak három csoportban 16-16, vagyis összesen 48 együttes szerepel a harmadik vonalban) annak ellenére nem ért véget az idény több csapat számára, hogy a Nemzeti Bajnokságok mindegyik csoportjában záróra volt a múlt hét végén. Ugyanis néhány hely még kiadó az NB II-es és NB III-as csoportokban, amelyekért a a feljutásért küzdő bajnokok osztályozókon csapnak össze a jelenlegi tagságuk megtartására törekedő gárdák ellen. Az NB II-es tagságért 6 párharcban, az NB III-as indulási jogokért 20 csatában zajlanak a küzdelmek ezen a hét végén, illetve a hónap idusán.

A megyei csapatokról

Ami a megyei csapatokat illeti: az már eldőlt, hogy 32 év után ismét két NB I-es gárdája lesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyének – a bennmaradó Diósgyőri VTK és a legjobbak közé az NB II-ből feljutó Mezőkövesd-Zsóry SE –, és az is biztosnak tűnik, hogy a 2013/14-es évadban nem lesz NB II-es gárdája a megyének. Ugyanis sem a Putnoknak sem a Kazincbarcikának nem sikerült legalább NB II-es osztályozó helyet jelentő pozícióban végeznie, így ez a két csapat augusztustól már az NB III-ban szerepelhet. De, hogy rajtuk kívül hány borsodi lesz még ugyanebben az osztályban, az attól függ, hogy az osztályozóra ,,ítéltetett” három megyei gárda közül melyik milyen eredményt ér el. Az biztos, hogy egynek lesz jövő évi NB III-as tagsága, ugyanis a Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága által korábban elkészített menetrend szerint a B.-A.-Z. Megyei I. osztály bajnokának, vagyis a Szikszó-Tomor-Laknak az NB III Tisza csoport 3. helyén végzett csapattal, vagyis a Tiszaújvárosi FC-vel kell osztályozót játszania. A harmadik olyan megyei együttesnek, amelyiknek osztályozót kell vívnia az NB III-as tagságért, a Cigánd SE-nek, mint az NB III Tisza csoport 4. helyezettjének, a Csongrád megyei I. osztály bajnokával, a Tápé ESK-val kell csatába szállnia. Az osztályozókon kuparendszerben, oda-visszavágó alapon mérkőznek meg a felek.

Legyűrűzés

Az NB III-ból kipottyanó csapatok átrendezik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bajnokságokat is. A B.-A.-Z. megyei I. osztály 16 együttest számláló mezőnyéből alapból három csapat esne ki, de az NB III-as tagságokról lemaradó borsodiak miatt 6 vagy hét 7 együttes búcsúzhat. Ugyanis az idén az NB III-ban szerepelt Bükkábrány SC, Ózdi FC és Diósgyőri VTK tartalék csak a megyei I. osztályban való indulásra szerzett jogot, és mivel a Szikszó-Tomor-Lak – Tiszaújváros osztályozó vesztése is itt indul, illetve abban az esetben ha a Cigánd sem lesz NB III-as, akkor a megyei II. osztályból feljutó három együttessel (megye II Észak: Szalonna, megye II Kelet: Sátoraljaújhely, megye II Közép: Bőcs vagy Sajósenye) összesen 8 résztvevője fix lehet a jövő évi megyei I-nek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a most véget ért megyei elitből csak a 2-9. helyezett csapatok (Tállya, Felsőzsolca, Edelény, Sajóbábony, MVSC, Aszaló, Onga, Encs) mondhatják el magukról, hogy 2013/14-ben is megye I-esek lesznek. Az, hogy 6 vagy 7 kieső lesz a megyei I. osztályból az a Cigánd NB III-as osztályozójának a kimenetelétől függ.

Az pedig egy másik kérdés, hogy mi lesz akkor, ha néhány sportszervezet nem nevez majd az NB III-ra, megye I-re, mert például az NB I-es csapatoknak ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, hogy a számukra eddig kötelezően előírt tartalékcsapataikat a jövőben is szerepeltetik-e, ez ugyanis 2013/14-es évadtól már csak választható. Lapunk értesülése szerint az NB-s osztályokban felszabaduló helyek feltöltésének elvéről a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége fog dönteni, június 13-i ülésén.

ÉM-BCS

A megyei érdekeltségű osztályozók

NB III-as tagságért

2013. június 8. (szombat), 17.00: Tápé ESK – Cigánd SE, Szikszó-Tomor-Lak – FC Tiszaújváros.

2013. június 15. (szombat), 17.00: Cigánd SE – Tápé ESK, FC Tiszaújváros – Szikszó-Tomor-Lak.

Borsodiak 2013/14-es NB-s bajnokságokban

NB I: Diósgyőri VTK; Mezőkövesd-Zsóry SE

NB II: -

NB III: Putnok VSE; Kazincbarcikai SC; FC Tiszaújváros vagy Szikszó-Tomor-Lak; Cigánd SE?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!