Sport

2013.06.26. 08:29

50 nap múlva kosárlabda Eb Miskolcon

Miskolc - 18 csapatos lesz a zsinórban a harmadik miskolci leány kosárlabda Európa-bajnokság.

Miskolc - 18 csapatos lesz a zsinórban a harmadik miskolci leány kosárlabda Európa-bajnokság.Mint arról már korábban többször is írtunk: ebben az évben augusztus 15-e és 25-e között Miskolc ad otthont az U18-as ,,B" csoportos női kosárlabda Európa-bajnokságnak. Erről tartott sajtótájékoztatót a borsodi megyeszékhelyen a rendezvénynek otthon adó város nevében, dr. Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere és a rendező, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége nevében Bodnár Péter, a szervezet főtitkára.

– Nem volt túl nagy sportdiplomácia siker elhozni ezt a rendezvényt Miskolcra, azért nem, mert a várost a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai központjában már jól ismerik, az előző két év rendezésének referenciái jó alapot teremtettek arra, hogy viszonylag könnyen elérhessük, ismét legyen itt egy utánpótlás világverseny – mondta Bodnár Péter, aki a szövetség képviseletében az U18-as magyar válogatott esélyeiről is szót ejtett: – Bízunk benne, hogy helyi edzővel, a körülményeket jól ismerő szakemberrel, Peresztegi Nagy Ákossal sikerülhet feljutó helyen végezni, de ez biztos nem lesz egyszerű, hiszen a lett, a litván és a német válogatott – és persze mások is – megnehezíthetik az A-csoportba kerülést jelentő első három valamelyikének megszerzését.

Bodnár Péter azt is elmondta, hogy a korábban ismert létszám, vagyis a 19 csapatos mezőny helyett eggyel kevesebb együttes küzd majd a kontinensbajnokságon, ugyanis Luxemburg néhány nappal ezelőtt visszamondta a szereplését. Emiatt két csoportban 5-5 csapat (az A-ban és a D-ben), míg a másik kettőben (B-ben, C-ben) 4-4 válogatott küzd egymással (a magyarok a lettekkel, a románokkal és skótokkal a C jelű kvartettbe kerültek).

Öröm

– Örülünk, hogy lesz folytatás, az idén is otthont adhatunk egy kontinensbajnokságnak, a tavalyi U16-os A-csoportos, és a tavalyelőtti U18-as B-csoportos Európa-bajnokság után, ugyanis a sport kitörési pontja a városunknak – jegyezte meg dr. Zsiga Marcell, majd így folytatta: – Ez az esemény is segíthet abban a törekvésben, hogy Miskolc ismét a női kosárlabda fellegvárává váljon, hogy a szülők az eddigieknél is nagyobb kedvvel adják a gyerekeket a kosárlabdázni. Örömmel mondhatom, hogy a sportiskolának jelenleg négy utánpótlás válogatott játékosa van, Pap Szonja, Dubei Debóra, Sikora Emőke és Szabó Brigitta személyében, és közülük többeket láthatunk majd itt a miskolci Eb-n. Mindemellett a turisztikai szempontból is van hozadéka a rendezésnek, hiszen tavaly deklaráltan 855 fő tartózkodott Miskolcon közel két héten át a kosárlabda kontinensbajnoksággal összefüggésben.

Sorokban: válaszok kérdéseinkre

Az Európa-bajnokság két játékcsarnoka – az előző évekhez hasonlóan – ezúttal is a miskolci városi sportcsarnok és az Egyetemi Körcsarnok lesz.

Az Egyetemi Körcsarnok jelenlegi padlózatát – az előző évekhez hasonlóan – ideiglenes jelleggel parkettával borítják le, hogy megfeleljen a nemzetközi előírásnak.

A központi szálláshely ezúttal is az egyetemváros területén található Uni Hotel lesz – annak ellenére, hogy mindez sokáig nyitott kérdés volt, ugyanis ez a hely nem felel meg a nemzetközi szövetség előírásainak, ám végül a FIBA Europe felmentést adott ezen pont teljesítése alól a magyar szövetségnek.

Az Európa-bajnokságot az idén is a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége rendezi.

A rendezvény tervezett összköltségvetése 100 millió forint, amelyhez Miskolc Megyei Jogú Város 5 millió forinttal, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége pedig 95 millió forinttal járul hozzá.

Hétfőn kezdik

Magyarország U18-as női válogatottja, Peresztegi Nagy Ákos szövetségi edző irányításával július 1-jén, hétfőn kezdi meg a felkészülést a kontinensbajnokságra. A keret részére az első edzést ezen a napon, 18 órától a miskolci városi sportcsarnokban tartja a szakvezető, akinek a munkáját a pályán két korábbi felnőtt válogatott kosaras, Károlyi Andrea és Fodor Csilla segíti, a háttérben dolgozó technikai vezető, Szabó István, és a gyúró, Imri Zsuzsanna mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!