Sport

2013.05.16. 18:00

Stadion áttervezés, új klubmodell és a beléptetőrendszer

Miskolc - Dudás Hunort, a diósgyőri NB I-es labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság ügyvezetőjét kérdeztük néhány olyan témáról, ami foglalkoztatja a szurkolókat.

Miskolc - Dudás Hunort, a diósgyőri NB I-es labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság ügyvezetőjét kérdeztük néhány olyan témáról, ami foglalkoztatja a szurkolókat.- Kezdjük talán azzal, amiről tavaly decemberben esett szó először: a 2012/13-as évadra közel 1 milliárd forintnyi TAO-s kvótát nyert a két diósgyőri sportszervezet, a felnőtt csapatot működtető Diósgyőr FC Kft. és az utánpótlást működtető DVTK sportegyesület, és ezzel kapcsolatban – a tavalyi év végéhez hasonlóan, néhány hete is – úgy nyilatkozott, hogy 200 millió forint körüli összeg hiányzik ahhoz, hogy felöltöttnek tekinthető legyen ez a keretet, hogy megvalósíthassák azon sportágfejlesztési terveiket, amelyre a Magyar Labdarúgó Szövetség engedélyt adott. Hogy állnak most ezzel, a társasági adó, a TAO összegyűjtésével?

Dudás Hunor: Számítottam erre a kérdésre, úgyhogy egészen pontos számokat tudok mondani, a korábbi saccolt számokhoz képest: a mai napon a DVTK SE kvótája még további 61 138 119 forintnyi TAO-s pénzt tudna fogadni, a DFC Kft. pedig 344 287 266 forintot. Csak emlékeztetőül mondom: a TAO-s határozatot az MLSZ-től novemberben kaptuk meg, és az elmúlt év végén, a cégek társasági adójának fő befizetési időszakában mintegy 600 millió forintot sikerült összegyűjtenünk. Továbbra is keressük a cégeket, tárgyalunk velük, azonban a tárgyalások során kiderült, ezt a munkát az idei esztendő elején nem lehet folytatni, mert a cégek többsége nagyjából az első negyed-, de inkább fél év után látja, hogy az elvégzett gazdasági tevékenysége után, várhatóan mekkora adóbefizetési kötelezettsége keletkezik. Tehát, aki pozitívan viszonyul ügyünkhöz, az sem tud most még adni, de sokszor a szándék is hiányzik.

- A DFC Kft. a TAO-s pénzek egy jelentős részét a stadion építésre fordította volna. Tavaly arról volt szó, hogy optimális esetben az idén márciusban megkezdődhet az építkezés. Május van, de egyetlen kapavágás sem történt ez ügyben...

Dudás Hunor: Kapavágás nem, de a háttérben az előkészítés folyamatosan zajlik. Amíg nem ismert a költségvetés és nem állt össze a rendelkezésre álló pénzösszeg, felelőtlenség lenne belevágni bármilyen kézzel fogható munkába. Ezen kívül nincsenek meg a megvalósításhoz elengedhetetlenül szükséges döntések sem. Úgymint a TAO-s pénz felhasználásához szükséges önerő biztosításáról szóló nyilatkozatok a DFC Kft. tulajdonosai részéről, a jelenlegi atlétikai pálya sorsának rendezése, amelyről a miskolci önkormányzat hozhat döntést. És az sem mellékes szempont, hogy a korábbi tervektől eltérő, minden igényt kielégítő, önfenntartó stadiont szeretnénk építeni, ami nem csak átadásakor számít modernnek, hanem évek múlva is. Ehhez természetesen több pénzre van szükség, ezért újabb források bevonásának lehetőségét keressük.

- Úgy tűnik: ebből mostanában nem lesz stadion átépítés... De mikorra lehet?

 Dudás Hunor: A mai tudásom alapján úgy prognosztizálom, hogy még idén elkezdjük magát az építkezést és 2014-ben be is fejezzük.

- Vélelmezhetően a 2013/14-es évadra, a múlt hónap végén benyújtott TAO-s pályázatukban szerepel még sportágfejlesztési tervként további pénzek bevonása a stadionépítésbe...

Dudás Hunor: Ahhoz mérten, hogy azoknál a csapatoknál, akiknél stadiont építenek, mekkora összeget szánnak a beruházásokra, az általunk betervezett 700 millió forintos összeg töredéknek számít. Vagyis a terveink megvalósításához még szükség lenne még további TAO-s kvótára, és igényeltünk is hozzá. Reméljük meg is kapjuk.

- Nem csak infrastruktúra alakítása terén van tennivaló, fontos személyi kérdésekben is nagy döntések előtt állnak. Arról korábban már nyilatkozott, hogy a megüresedett szakmai igazgatói posztot nem kívánják betöltetni, de arról még nem beszélt, hogy milyen új modellt kívánnak megvalósítani...

Dudás Hunor: Lehet, hogy csalódást fogok okozni, de erről nem szeretnék beszélni, mert ezt nem tartom időszerűnek. Kétségtelen, hogy lassan egy hároméves ciklus végére érünk, most az a legfontosabb, hogy kijavítsuk az eddig – kétség kívül – elkövetett hibákat, és az eddigi tapasztalatok alapján újra kell gondolnunk, hogy merre haladjunk a jövőben, és ezzel összefüggésben bizonyos döntéseket is meg kell hozni.

- Ez azt jelenti, hogy még maguk sem tudják, hogy mit akarnak?

Dudás Hunor: Több lehetőség áll előttünk, de mondom, nem időszerű erről beszélni.

- Akkor beszéljünk egy sikeresnek mondható modellről, amit néhány nagy európai klubnál is alkalmaznak: mi a véleménye a sportigazgatós felállásról, amelynél ennek a posztnak a birtokosa alakítja a játékoskeretet, és a klubvezető által felkért edző csak abból főzhet, amit megkap, új alapanyagokat nem igazán hozhat, de a sportigazgató nem a felettese...

 Dudás Hunor: Ezt a lehetőséget is vizsgáljuk, ez a modell azért már bizonyította az életképességét. De vannak más modellek is.

- Melyik a fontosabb: vezetőedző szerződtetése, vagy egy olyan szakember megtalálása, legyen az sportigazgató vagy bármi más, aki a szakmai kérdésekben támasza lehet a menedzsmentnek?

Dudás Hunor: A vezetőedzőt fontosabb megtalálnunk, hiszen a következő szezon felkészülésének kezdetéig ennek a személynek munkába kellene állnia. A modellváltás nem sürget, annak nincs a felkészülés kezdetéhez hasonlóan határideje.

- És végül, de nem utolsósorban a szurkolókról, illetve egy csoportjukról, azokról a többségében ultrákról, akik korábban ,,hangulatfelelősök” voltak a diósgyőri stadionban, de ettől az évtől a hazai meccsek idején a stadionon kívülről szorítanak a csapatért, az új beléptetőrendszer, illetve az ezzel járó adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése elleni tiltakozásul. Azokról, akik nem igazán tudják az okát annak, hogy miért lett élenjárója, és az országban talán egyedüliként a majdani követelményeket már most betartató alkalmazója az új beléptetőrendszernek a diósgyőri klub, amikor más pályákon még nyoma sincs ennek ennek a bevezetésének, ahol pedig már kiépült - mint például Újpesten - fellazított formában működtetik.

Dudás Hunor: Már régóta szerettük volna bevezetni ezt a beléptetési rendszert, mert hiába tűnt úgy a korábbi években, hogy sok nézőnk van, ez a létszám nem realizálódott pénzben, jegyárbevételben. Olyan kiskapukon jutottak be a nézők, amely tarthatatlan volt. Tudtuk, hogy tervben van egy ezt kiszűrő rendszer kiépítése, és vártuk, hogy ez megvalósulhasson. Ugyanis saját forrásból ezt csak jelentős anyagi vállalás árán tudtuk volna üzembe állítani, így örültünk, hogy az ezzel kapcsolatos anyagi terhet nem nekünk kell vállalni. Számunkra ez egy nagyon fontos lépés volt, azért, mert ennek a rendszernek a használatával nem tudnak olyan emberek bejönni, akik nem fizettek a belépőért. Azt pedig az újpesti klubtól kellene megkérdezni, hogy ők miért hágják át a szabályokat, ha ezt teszik, és nem tőlünk, akik betartjuk ezeket. Diósgyőrben a tesztüzem időszaka zajlik a bajnokság végéig, azért, hogy a jelentkező problémákat ki tudjuk küszöbölni, a jövő évtől pedig száz százalékosan elkezdődik ennek a rendszernek a használata. Most bizonyos fokú engedményekkel jár ez, ha az ember hibázik, vagy nem működik a kapu, akkor nincs akkora szankció, mint a későbbiekben lesz.

- Mi értelme van a belépő vásárlásakor az adatszolgáltatási kötelezettségnek, amikor női névre váltott jegyekkel férfiak léphetnek be, és ez fordítva is igaz, hiszen az adatok valódiságát senki nem ellenőrzi?

Dudás Hunor: Nem az én kompetenciám ezt megválaszolni, hogy miért ilyen a rendszer, ahogy azt sem tudom megmondani, hogy mikor és milyen irányban fog ez változni. Most ilyen a rendszer, és ezt nem a Diósgyőr FC Kft. találta ki. Az előző kérdéshez viszont annyit még hozzátennék: ha nem lenne beléptetőrendszer, és megmaradtak volna a kiskapuk, hogyan nézhetnénk a fizető nézők szemébe, miközben mások ingyen jutnak be a mérkőzésekre? A költségvetésünk egyik fontos része a jegybevételből származik, és a folyamatos fejlődéshez minden forintra szükségünk van. Nem teszünk különbséget szurkoló és szurkoló közt, de szabályokat be kell tartani.

- De ennek egyedül a DVTK az elszenvedője, hiszen csak itt működik a szövetség által elvárt módon a rendszer, és itt nem járnak emiatt a meccsekre az ultrák.

Dudás Hunor: A szurkolókkal közös célunk, hogy legyenek jó hangulatú, telt házas mérkőzések Diósgyőrben. Mi továbbra is várunk mindenkit a stadionba, senkit nem küldünk el, aki vállalja, hogy betartja a szabályokat. Már tárgyaltunk az ultrák képviselőivel erről többször, elmondtuk az álláspontunkat, próbáltunk megoldást keresni, és továbbra is nyitva áll az ajtóm a szurkolók előtt. De van egy törvényi szabályozás, amelynek meg kell felelni, vagyis a 2013/14-es évadtól a hatályos törvény szerint minden stadionban beléptető rendszert kell üzemeltetni. Hogy ez így lesz-e, vagy sem, hogy a magyar labdarúgás meg fog-e tudni felelni ennek a törvénynek, nem az én tisztem eldönteni. Nálunk kiépítették, és a jelenlegi szabályozás szerint kötelezően használni kell júliustól, a tesztidőszak után.


Az anyagot átvenni, azt teljes egészében vagy részleteiben közölni, kizárólag a kiadó (Inform Média Kft.) írásos engedélyével, a forrás (Észak-Magyarország) és a szerző nevének feltüntetésével lehet.



Valakinek engednie kéne, lépni, hogy a diósgyőri ultrák visszatérjenek a lelátóra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!