Sport

2013.05.03. 20:02

Elek Norbert: "Henk ten Cate vérbeli profi"

Az NB III-as felsőtárkányiak jelenlegi védője korábban együtt dolgozott a holland szakemberrel.

Az NB III-as felsőtárkányiak jelenlegi védője korábban együtt dolgozott a holland szakemberrel.A Borsod Online csütörtökön írt arról, hogy akár Hollandiából is érkezhet(ne) az NB I-es diósgyőri labdarúgócsapat új trénere, akivel a piros-fehérek nekivágnának a 2013/2014-es szezonnak, hiszen a jelenlegi mester, Kovac Zoltán szerepe ideiglenes. Ezen edző nem lenne más, mint Henk ten Cate, akinek vannak magyarországi tapasztalatai (lévén a 1999/2000-es bajnokságban az MTK-nál dolgozott és ahol bajnoki második helyet, valamint kupagyőzelmet ért el), és akinek a szezon végén lejár a szerződése a Sparta Rotterdamnál. A Hungária körútiak akkori keretének tagja volt Elek Norbert is, akit megkerestünk ezen témában.

– Az első dolog, ami Hen ten Catéval kapcsolatban eszembe jut, az az, hogy kemény ember volt, legalábbis az edzéseken, ahol nagy fegyelmet kért a játékosoktól – emlékezett vissza azon időszakára a 36 esztendős védő. – A pályán kívül azonban közvetlen, jó fej embernek ismertük meg. A hozzánk igazolása után nem sokkal Hollandiába, Sittardba mentünk edzőtáborba, ahol egy tornán is megmérettük magunkat.

Popovics segítségével

Elek Norbert elmondta még: azt tudták a németalföldi mesterről, hogy otthon, Hollandiában elismert szakembernek számított, s hogy dolgozott több klubnál is, ám egyéb információjuk nem nagyon volt Henk ten Catéról.

– Ha jól emlékszem, a mester Popovics Sándor, Hollandiában élő futballszakember közreműködésével került az MTK-hoz, aki jó viszonyban volt Várszegi Gáborral – folytatta a bekk, aki 2006 februárja és 2008 júniusa között maga is játszott a Diósgyőrben. – Henk ten Cate több nyelven, franciául, angolul, németül kiválóan beszél, de Sanyi bácsival flamandul értekeztek, és nekünk is ő fordított. A vezér ő volt, teljes mértékben ő dirigált, de voltak segítői.

Fel kellett zárkózni

Arra is kíváncsiak voltunk – azon túl, hogy a tréningek nagy fegyelemben zajlottak –, hogy milyen taktikát kért, várt el játékosaitól Henk ten Cate?

– Alapvető elve volt a labdabiztonság, hogy lehetőleg nálunk legyen többet a labda – tette hozzá Elek Norbert. – Sokat passzoltunk, a támadásokat erőltettük, nagyjából úgy, olyan metódus szerint, mintahogy most Ricardo Moniz teszi a Ferencvárossal. Akkor én, huszonkét-huszonhárom évesen balhátvéd voltam az MTK-ban, tőlem azt kérte, hogy a posztommal együtt járó feladatot oldjam meg, és akcióink során zárkózzak fel, a többieket segítendő. Sajnáltunk, hogy egy szezon után elment, mert egy jó keretet hozott össze, nem volt véletlen a kupaarany, és a második hely az éppen a csúcson lévő Dunaferr mögött. Mi úgy vettük ki a reakcióiból, hogy jól érezte magát Budapesten, Magyarországon. Azóta sok nagy csapatnál megfordult, a Barcelonánál, a Chelseanél, az Ajaxnál, a Diósgyőr, ha meg tudná szerezni, biztosan nyerne vele, mert mind emberileg, mind szakmailag vérbeli profi.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!