Sport

2013.03.11. 19:50

Janics-ügy - Janics Magyarországon folytatná pályafutását

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos - közölte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hétfőn az MTI-vel.

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos - közölte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hétfőn az MTI-vel.

A versenyző szándékáról levélben tájékoztatta Baráth Etelét, az MKKSZ elnökét és az elnökséget.

"El kell ismernem, hogy a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon" - áll Douchev-Janicsnak az MTI-hez is eljuttatott levelében, amelyben azt írja, hogy szándéka szerint Magyarországon folytatná a pályafutását. Kitért rá, hogy megértette a közvélemény egy részének elutasítását, megértette a neki sokat adó Szeged városa és egyesülete ellenérzéseit. Most azt kéri, őt is értsék meg. Hangsúlyozza: nem kívánt trükköket alkalmazni, hogy versenyengedélyt kapjon, és nem hiszi, hogy hűtlenség lett volna visszatérnie szülőhazájába. Hozzáteszi: természetesnek veszi, hogy ott folytathassa pályafutását, ahol a legjobb eredményeit elérte. Mint jelzi: Szerbiában kiváló fiatal kajakosok vannak, "de az a versenyszellem, az a lehetőség, ami Magyarországon várhat, az a sportban mindenek előtt való".

A kajakos a levélben egyben bejelentette, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez (ICF) benyújtott versenyzésiengedély-kérelmét, vagyis egészen biztosan nem akar más ország színeiben kajakozni. A szabályok szerint Janics csak két év kihagyás után indulhatott volna szerb színekben. Sajtófelelőse, Farkas Dávid úgy nyilatkozott: Natasa belátta, hogy ősszel elhamarkodott döntést hozott, s képes volt ezen felülemelkedni.

A jelen helyzet szerint a 30 éves Janics jelenleg nem tagja a magyar válogatottnak. Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a versenyző nem vett részt a válogatott őszi összetartásán, így nem tagja a keretnek, ezáltal a szövetség nem támogatja őt. Hozzátette, újbóli válogatottságához két alapvető feltételnek kell megfelelnie: egyrészt igazolt versenyzőként ki kell harcolnia a csapatba kerülést a válogatókon, másrészt érvényes szerződéses jogviszonyban kell állnia a szövetséggel. Ábrahám egyidejűleg hangsúlyozta, hogy Janics nem visszatérő és nem befogadják, hanem el sem ment, ugyanis a versenyzői engedélyét nem adták ki.

"Vannak még nyitott kérdések: melyik klub fogadja őt, és mikor tudja lezárni ezt a sok érzelmet kiváltó ügyet, hogyan tudja rendezni viszonyát a versenyzőtársaival" - fogalmazott Ábrahám, aki megjegyezte még, hogy a közvélemény Janics ellen hangolódott, de ez szerinte hamar megváltozhat, ha újra eredményesen szerepel a magyar válogatott tagjaként.

Storcz Botond szövetségi kapitány örül annak, hogy Douchev-Janics Natasa a magyar válogatottban szeretne szerepelni, és nem a magyar válogatott ellen.

"Ez örömteli lépés a részéről, örülök neki, hogy meggondolta magát. Most már beindultak az edzések, remélem, ő is maximálisan készül a szezonra" - tette hozzá Storcz.

A Szerb Kajak-Kenu Szövetség (KSS) főtitkára, Dusan Milenkovic az újvidéki Magyar Szótól értesült az esetről, és elmondása szerint sokkolta a bejelentés. Az újvidéki Magyar Szó honlapjának adott nyilatkozatában Mirko Nisovic elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a KSS tiszteletben tartja Douchev-Janics Natasa döntését, amely szerint mégis Magyarországon folytatná pályafutását.

Az elnök szerint nagy kérdés, hogy a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség helyt adott-e volna az országváltással kapcsolatos fellebbezésnek, ugyanakkor Douchev-Janics azon az elven, hogy jobb a megelőzés, mint utólag a gyógyítás, azt választotta, magyar színekben indul, mint sem hogy két évet kihagyjon.

Nisovic kiemelte, nem minden alakult úgy Szerbiában, ahogyan a versenyző eltervezte, de fontos, hogy nem a pénz okozott gondot, hanem a papírok, vagyis a versenyzési engedély.

"A szerb szövetség mindent megtett, hiszen a sportoló jelenleg is a szerb válogatott tagjaként, a szerb állam pénzén edzőtáborozik Portugáliában. Natasa és a szövetség között nincs harag, s az ő szemszögéből nézve az egészet, talán ez a döntés volt a legjobb" - nyilatkozta a szerb sportági vezető.

A londoni olimpián K-2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüst-, K-1 200 méteren bronzérmes versenyző szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. Az MKKSZ azonban úgy döntött, hogy felkészülési hozzájárulás címén 150 ezer eurót kér versenyzői engedélyének kiadásához. A pénz nem érkezett meg, ezért az MKKSZ nem adta ki az engedélyt és a nemzetközi szövetség is elutasította a benyújtott kérelmet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!