Sport

2013.03.21. 14:24

Az Eddával is készül a románok ellen Vanczák

A nemzeti együttes oszlopos tagja, Vanczák Vilmos csak pozitív híreket hall a Diósgyőrről.

A nemzeti együttes oszlopos tagja, Vanczák Vilmos csak pozitív híreket hall a Diósgyőrről.Kádár Tamás, Elek Ákos és Rudolf Gergely személyében három diósgyőri válogatott futballista készül a pénteki románok, illetve a jövő keddi, törökök elleni világbajnoki selejtezőre, ám a névsorban ott van egy negyedik miskolci kötődésű (születésű) labdarúgó is: Vanczák Vilmos, aki 2000 nyaráig szolgálta a piros-fehéreket, jelenleg pedig a svájci FC Sion erőssége. A védő a hét végén nulla-nullára végzett klubjával a Young Boys elleni idegenbeli mérkőzésen, ám ami még ennél is fontosabb: Vanczák kilencven percet húzott le a Bernben megrendezett találkozón.

– A válogatott miatt is nagyon fontos, hogy az ember folyamatos játéklehetőséget kapjon a klubcsapatában, örülök, hogy kezdőként végigküzdhettem ezt a meccset – húzta alá a bekk. – Ha így, teljes terheléssel jön haza egy játékos, mint én, akkor természetesen más, mintha kispadozott volna, a második esetben ugyanis az edzőtáborban hatványozottabb intenzitással kell a feladatokat elvégezni.

Vanczák Vilmos elárulta, ő jobbára az Edda együttes dalaival hangolja még pluszban magát a nemzetközi összecsapásokra, így a Románia ellenire is.

– Nyilvánvaló, hogy ez egy fontos mérkőzés lesz, de azért nem szabad túlmisztifikálni, hiszen messze a sorozat vége – igyekezett megütni visszafogottabb hangot a védő. – A román csapat rendkívül veszélyes, ha szabad területe van a kontratámadások során, így ezt mindenképpen meg kell majd akadályoznunk. Mit szólok ahhoz, hogy nem lesznek nézők a Puskás-stadionban? Még az is lehet, hogy pozitívan fog elsülni, de nekünk már nem ezzel kell foglalkozni, hanem a játékkal, a taktika betartásával.

Milan-klasszis edzi

A védő 2004 óta mondhatja magát válogatottnak, s azóta már 68-szor ölthette magára a címeres mezt – akár még elérheti a százat is...

– Ilyenre egyáltalán nem gondolok – szögezte le a légiós. – Először legyen meg a hetven, utána ráérek majd azon filozofálni, hogy lesz-e még következő és azután következő.

Február 25. óta új tréner vezeti a svájciakat, aki nem más, mint a 73-szoros olasz válogatott, egykori Milan-klasszis, Gennaro Gattuso.

– Gennarótól sok mindent meg lehet tanulni: azt a fajta alázatot, ami őt jellemzi, a munkához való hozzáállását, a precizitását – nyilatkozta mesteréről Vanczák Vilmos. – Játékosok nyilván jobban elfogadnak egy olyan edzőt, aki nem csupán beszél, utasításokat ad, hanem amit követel, azt be is tudja mutatni. A Sion számára egy kiscsapat a Milan után, de ettől függetlenül semmi olyat nem enged meg magának, amivel azt jelezné, hogy ő a ,,sztár". Gennaro mentalitása példa nekünk, ő egyébként utál veszíteni, még akkor is, ha csak lábteniszről van szó.

Jövőre lejár

A 30. életévét júniusban betöltő hátvédet megkérdeztük arról is, mit tud a jelenlegi Diósgyőrről?

– Amikor az edzőtáborban találkozunk, mindig megkérdezem Ákosékat, hogy mi újság a csapatnál – avatta be lapunkat ezen kulisszatitokba Vanczák Vilmos. – Csupa pozitív dolgokat mondanak, hogy jó úton halad a klub. Csak azt tudom kívánni a DVTK-nak, hogy érje el a kitűzött célt, minél hamarabb jusson ki az európai kupaporondra.

A Sionnál 2014 nyaráig szól a szerződése Vanczák Vilmosnak, na de mi lesz azután?

– Addig még több mint tizenöt hónap hátra van, így erről most korai lenne bármit mondani. Az biztos, hogy egyszer, valamikor, szeretnék még a Diósgyőrben futballozni... – szögezte le a bekk.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!