Sport

2013.01.24. 13:48

NFL: Már csak a döntő van hátra

A hátunk mögött hagyott hétvégén véget értek a találgatások és lejátszották a főcsoportdöntőket az NFL rájátszásának utolsó előtti játéknapján. A tét nem volt kisebb, mint a XLVII. Super Bowl döntőn való részvétel és az AFC és NFC bajnoki cím. A mérkőzésekről és az azt övező körülményekről szakértőink, Molnár Ágnes cheerleader edző és Száraz Zsolt amerikai futball edző adott összefoglalót.

A hátunk mögött hagyott hétvégén véget értek a találgatások és lejátszották a főcsoportdöntőket az NFL rájátszásának utolsó előtti játéknapján. A tét nem volt kisebb, mint a XLVII. Super Bowl döntőn való részvétel és az AFC és NFC bajnoki cím. A mérkőzésekről és az azt övező körülményekről szakértőink, Molnár Ágnes cheerleader edző és Száraz Zsolt amerikai futball edző adott összefoglalót.

Megismétli-e a múlt heti jó teljesítményét a 49ers irányítója és tudja-e érvényesíteni a hazai pálya előnyét a Falcons csapata az előző héthez hasonlóan? Csak két kérdés a sok közül, ami foglalkoztatta a Georgia Dómot teljesen megtöltő szurkolókat az NFC két legjobbjának az 1. kiemelt Atlanta Falcons és a 2. kiemelt San Francisco 49ers csapatainak ütközete előtt.

A hazai nézők nagy megelégedésére a játék a múlt heti mérkőzésen megcsodált atlantai hengerrel kezdődött. A sólymok védelme meglehetősen jól kontrolálta a Colin Kaepernik által vezetett 49erst és a támadóegység a lehető leghosszabb ideig tudta a pályán tartani a védelmet, ezáltal levéve a pályáról az előző héten megállíthatatlan San franciscoi támadásokat. Matt Ryan vezetésével 17-0-s állásnál nem sokan hitték, hogy megismétlődhet az előző heti kiengedés, de ez nem érdekelte Kaepernikék-et és még a félidő vége előtt elkezdték a felzárkózást az esély lehetőségétől ismét megremegő hazai csapathoz. A félidőre 24-14-es hazai vezetéssel vonultak az öltözőbe a modern kori gladiátorok, hogy a második félidőre ismét egy nagy fordulattal lepjék meg a szurkolókat.

Hiába a fantasztikus hangulat, hiába a szinte minden mutatóban jobb Falcons mérkőzés statisztika, az utolsó yardon megfogott és hazai labdaszerzéssel záruló vendégtámadás, ha a sólymok támadói képtelenek touchdownt elérni. Egy Super Bowl győzelemről álmodozó csapat nem engedhet meg magának ekkora luxust, főleg akkor nem, ha az ellenfél legalább annyira szeretné megszerezni a Vince Lombardi trófeát. Jim Harbaugh csapata élt is a lehetőséggel és a két hátralévő negyedben szerzett 1-1 touchdown-nal megfordította a mérkőzést.

A 28-24-es 49ers győzelem azt jelent, hogy Kaepernick és csapata vághat neki, hogy megszerezze történetének 6. Super Bowl győzelmét.

De ki lesz az ellenfél? Megismétlődik-e a tavalyi New England Patriots győzelem, vagy az idei rájátszásban a Ray Lewis által feltüzelt Baltimore Ravens visszavág a tavalyi AFC döntőben elszenvedett vereségéért és Super Bowl döntővel lepi meg veterán védőjét?

Ezek a kérdések már a foxborough-i Gillette stadiont megtöltő nézőket foglalkoztatták elsősorban és a hazai szurkolók reményteljesen várták a Tom Brady által vezetett hazai csapat győzelmét.

Az első félidei izgalmas csata és a 13-7 arányú vezetés minden okot megadott a hazai optimizmusra, hiszen Tom Brady irányításával 67 mérkőzés óta mindig a patrióták nyerték a hazai mérkőzést, ha a félidőben vezettek. Mivel azonban az NFL bármelyik mérkőzése bármikor képes csodálatos és meglepő dolgokat alkotni, a második félidőre az előző találkozóhoz hasonlóan hatalmas fordulat következett be. A Ravens irányító Joe Flacco 3 touchdown passzával és a Ray Lewis vezette kíméletlen védősorral szemben tehetetlennek bizonyultak a Bill Belichick által felkészített hazaiak és a Gillette stadionban ritkaságszámba menő 21-0-ás félidőt produkálva 28-13-as vereséget szenvedve elestek a Super Bowl-ba jutás lehetőségétől.

A Ravens ezzel a győzelmével történelmet alkotott, hiszen a Super Bowlok történetében először, két vezetőedző testvér csapata néz szembe egymással, amit a sajtó Jim és John Harbaugh után el is „keresztelt” HarBowl-nak.

A XLVII. Super Bowl 2013. február 3.-án vasárnap kerül megrendezésre New Orleansban a Mercedes-Benz Superdome-ban.


18.01.2013 | Vasárnap este lesznek az American Football League (AFC) és a National Football League (NFC) döntői az Egyesült Államok Amerikai Futball Ligájában (NFL). A Ravens visszavághat a Patriots-nek a tavalyi főcsoportdöntőért, míg a 49ers egymás után a második NFC-fináléjára készül.

18.01.2013 | A konferenciadöntőkhöz érkeztek a tengerentúli nemzeti futball liga (NFL) küzdelmei, ahol a még versenyben maradt 4 csapat mérkőzhet meg az idén New orleans-ban megrendezésre kerülő XLVII Super Bowl fináléba való részvételi jog megszerzéséért.

15.01.2013 | Az elmúlt hétvégén folytatódott a háború a pályákon a tengerentúli amerikai futball bajnokság, az NFL rájátszásának második körében. Szemben az előző hétvége viszonylag visszafogottabb izgalmaival az újabb mérkőzések után minden fanatikus szurkoló és szurkolólány felejthetetlen pillanatokkal gazdagabban várhatja az NFC és AFC döntőket ezen a hétvégén. A hihetetlen izgalmakat és pontzuhatagot hozó fordulót így látta két szakértőnk, Molnár Ágnes a szurkolólányok edzője és Száraz Zsolt amerikai futball edző.

11.01.2013 | A rájátszás 2. fordulóját rendezik a tengerentúli profi amerikai futball bajnokságban az előttünk álló hétvége szombati és vasárnapi játéknapján. A wild card körből továbbjutott csapatokra újabb, az előző mérkőzéseknél is komolyabb erőpróba vár.

08.01.2013 | Honlapunknak szakértők segítenek a meccsek kommentálásban, felvezetésében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!