Sport

2013.01.07. 08:54

Idén is a szomszédoknál raliznak

Tavasszal ismét neki vág Romániának a Spici Racing Team Hungary.

Tavasszal ismét neki vág Romániának a Spici Racing Team Hungary.Spitzmüller Csaba és Szőke Tamás vegyes esztendőt zárt 2012-ben a román rali bajnokságban. A magyar páros az első négy futamon kivétel nélkül a dobogóra állhatott, két második, egy harmadik és egy első helyezést szereztek. Az idény második felében azonban elmaradtak a sikerek, elmaradtak a futamok. Spici ugyanis egy rendkívül makacs vírusfertőzéssel bajlódott, ami nem tette lehetővé a versenyzést. A kettős azonban így is az abszolút értékelés negyedik helyén zárt, ami jó alapot jelenthet a 2013-as esztendőre. Ezzel ugyanis prioritást kaptak, vagyis valamennyi futamon az első öt autó közt rajtolhatnak, ami komoly előrelépést jelent a tavalyihoz képest.

Természetesen folytatják

- Már nagyon hiányzik a száguldás - fogalmazott az új esztendő elején Spitzmüller Csaba. - Utoljára a kolozsvári futamgyőzelem alkalmával ültem az autóban, ez pedig nem most volt. Ezután egy nehéz időszak következett az életemben, de szerencsére már túl vagyok rajta. Azokban a napokban nagyon sokan aggódtak értem, ami rendkívül jól esett. Ez is erőt adott nekem, hogy folytassam a pályafutásomat. Nagyszerűen éreztük magunkat Romániában, így idén is ebben a sorozatban képzeljük el a jövőnket. A magyar lakta területeken rengetegen szorítottak értünk, megható érzés volt például Kolozsváron felállni a dobogó legmagasabb fokára. Nagyon remélem, hogy idén teljes bajnokságot tudunk futni, mert tavaly egyre inkább versenyképesek voltunk, ezért sajnálom, hogy így alakult a második félév.

Befogadták őket

A román szövetség már kiadta a 2013-as ideiglenes versenynaptárt, amiben kettővel több, összesen tíz futam szerepel. Ebből a legjobb nyolcat értékelik, így mindenkinek van lehetősége arra, hogy némelyeset taktikázzon. Január 20-án tartják meg egyébként a tisztújító közgyűlést, ahol véglegesítik a menetrendet. Az viszont biztos, hogy a magyar sorozattal ellentétben keleti szomszédaink egy verseny erejéig ismét csatlakoznak az Európa-bajnoksághoz, hiszen a július végi nagyszebeni viadal továbbra része az ERC-sorozatnak.

- Tavaly ez kimaradt számunkra, nagyon remélem, hogy idén ott lehetünk ebben a rangos mezőnyben - bizakodott Szőke Tamás, navigátor. - Szeretnénk a lehető legtöbb versenyen rajthoz állni, hiszen most már kezdjük megismerni a közeget és a gyorsasági szakaszokat. Romániában kiváló pályákon versenyezhetünk, ezért mindenképpen megérte meghoznunk ezt a döntést. Nagyszerű sportembereket ismerhettünk meg, valamennyi futamnak legalább hat-hét esélyese volt. Számomra hatalmas élmény, hogy Kolozsváron győzni tudtunk, és természetesen ez valamilyen szinten kötelez is minket. Bízom benne, hogy a 2012-es tapasztalatokat felhasználva idén még sikeresebbek lehetünk. Boldog vagyok, hogy a riválisok is elfogadtak és elismertek minket, mert ilyen légkörben valóban élmény versenyezni.

A franciák korábbi négyszeres világbajnoki futamgyőztese, Francios Delacourt idén is ott lesz a bajnokságban, és a hírek szerint még egy-két francia valamint ralis is csatlakozhat a mezőnyhöz.

- Marosréti Ervin -

A román ralibajnokság tervezett programja:

Brassó Rally (aszfalt) március 22-23.Temesvár Rally (aszfalt) április 12-13.

Bákó Rally (aszfalt, murva) május 10-11.

Tulcea Rally (murva) május 31-június 1.

Kolozsvár Rally (aszfalt) június 21-22.

Nagyszeben Rally (murva, aszfalt, ERC) július 25-27.

Arad Rally (murva) augusztus 23-24.

Brassó Rally (murva) szeptember 13-14.

Jászvásár Rally (murva) október 4-5.

Hargita Rally (murva) október 25-26.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!