Sport

2013.01.10. 11:15

Az olimpia óta veretlenül

Optimistán várja a világbajnokság rajtját a magyar férfi kézilabda-válogatott.

Optimistán várja a világbajnokság rajtját a magyar férfi kézilabda-válogatott.Remélhetőleg hosszú közös január vár a magyar férfi kézilabda-válogatottra. A londoni olimpián elért negyedik helyezés után, az őszi és a téli időszakot eddig makulátlan mérleggel zárták a mieink. Két Eb-selejtezőt nyertek meg, és további öt felkészüli mérkőzésen maradtak veretlenek Mocsai Lajos fiai. A fiatalabb korosztályra épülő keret csütörtökön repül Madridba, ahol majd szombaton Egyiptom ellen mutatkozik be a csoportküzdelmek során. A tavalyihoz képest Fazekas, Ilyés, Laluska, Gulyás és Iváncsik Tamás is hiányzik majd, mégis úgy tűnik: a jelenlegi csapat is képes fölvenni a harcot bármelyik ellenfelével.

Egységben az erő

- Valóban vannak olyan kulcsemberek, akik ezúttal ilyen-olyan okok miatt nem tartanak velünk, mégis bizakodva várjuk a spanyolországi világbajnokságot - fogalmazott érdeklődésünkre Zubai Szabolcs, a mieink mezőkövesdi származású beállósa. - Roppant nehéz világverseny előtt állunk, mert az olimpián részt vett csapatok jóval fáradtabbak a folyamatos terhelés miatt. Akik viszont lemaradtak az ötkarikás játékokról, azok nyilván kettőzött erővel szeretnének bizonyítani a tornán. Ettől függetlenül azt várom, hogy Londonhoz hasonlóan, ismét emlékezeteset alkossunk a fiúkkal. Egységesek vagyunk, amit az elmúlt felkészülési meccseken is sikerült bebizonyítani. Vannak ugyan apróbb hiányosságaink, de ezt az előttünk álló napokban, nekünk játékosoknak kell helyre tenni. Nehéz csoportba kerültünk, az águnk viszont talán könnyebb, mint a másik. Kulcskérdés, hogy az első öt találkozóból minél többet nyerjünk meg, így a lehető legjobb pozícióból várjuk az egyenes kieséses szakaszt.

A magyar válogatott a nyitó mérkőzését azzal az egyiptomi gárdával vívja, amely néhány napja az Eb-döntős Szerbiát idegenben győzte le tizenöt (!) góllal, 34-19-re. Ezután a gyengébb játékerőt képviselő ausztrálok jönnek, majd a két rangadó következik, az olimpiai bronzérmes horvátok és a házigazda spanyolok ellen. A sort végül a kellemetlen nyitott védekezést alkalmazó Algéria zárja.

Fontos a frissesség

- Túlterheltek a játékosok, de ezzel a problémával küzd szinte valamennyi komoly válogatott - tette hozzá Juhász István, a mieink edzője, Mocsai Lajos szövetségi-kapitány segítője. - Éppen ezért a formaidőzítés mellett nagyon fontos feladat volt, hogy a frissességet is megőrizzük a hosszú világbajnoki menetelés előtt. Javuló formát mutat a csapat, hiszen az Újév Kupán is meccsre-meccsre jobb produktumot lehetett látni. Úgy érzem, hogy ez a fiatal garnitúra mindenkivel szemben esélyes lehet, és az olimpiához hasonlóan ismét odaérhet a legjobbak közé. Jósolni persze nagyon nehéz, de mindent elkövetünk annak érdekében, hogy lehetőségünk nyíljon az éremszerzésre.

ÉM - Marosréti Ervin


Az olimpia óta eltelt időszak eredményei:

Magyarország - Lettország 32-25 (EB-selejtező)

Szlovákia - Magyarország 24-28 (EB-selejtező)

Magyarország - Románia 33-27 (felkészülési mérkőzés)

Magyarország - Szerbia 37-31 (felkészülési mérkőzés)

Magyarország - Lengyelország 27-27 (Újév Kupa)

Magyarország - Csehország 28-28 (Újév Kupa)

Magyarország - Szlovákia 31-25 (Újév Kupa)

 


A magyar válogatott menetrendje

D csoport, Madrid

Január 12. (szombat), 19.00

Magyarország - Egyiptom

Január 14. (hétfő), 21.15

Magyarország - Ausztrália

Január 15. (kedd), 21.15

Magyarország - Horvátország

Január 17. (csütörtök), 19.00

Magyarország - Spanyolország

Január 19. (szombat), 21.15

Magyarország - Algéria


A négy csoportból az első négy helyett jut tovább a nyolcaddöntőbe, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódik a világbajnokság.

Január 20-21., Nyolcaddöntők (Barcelona, Zaragoza)

Január 23., Negyeddöntők (Barcelona, Zaragoza)

Január 25., Elődöntők (Barcelona)

Január 26., Bronzmérkőzés (Barcelona)

Január 27., Döntő (Barcelona)


A magyar válogatott kerete:

Liszkai Szilveszter (Bacau, román), Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged), kapusok

Harsányi Gergely (Tatabánya), jobbszélső

Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapics Milorad (Cimos Koper, szlovén), Mocsai Tamás (Hannover Burgdorf, német), Nagy László (MKB Veszprém), jobbátlövők

Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje, szlovén), irányítók.

Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged), beállósok.

Grebenár Gábor (Csurgó), Nagy Kornél (Dunkerque, francia), Putics Barna (VfL Gummersbach, német), balátlövők,

Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), balszélsők.

Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos, segítője: Juhász István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!