Sport

2013.01.15. 13:42

A FIFA döntése több kárt okoz, mint használ

A DVSC klubigazgatója, Róka Géza bízik benne, hogy mégsem kell zárt kapuk mögött rendezni a magyar–román meccset.

A DVSC klubigazgatója, Róka Géza bízik benne, hogy mégsem kell zárt kapuk mögött rendezni a magyar–román meccset.Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a FIFA fegyelmi bizottságának döntése értelmében zárt kapuk mögött kell megrendezni március 22-én a Magyarország–Románia vb-selejtezőt. A határozatot még tavaly novemberben hozták, de csak január elején publikálták. A nemzetközi szövetség megítélése szerint néhány magyar szurkoló 2012. augusztus 15-én, az Izrael elleni barátságos mérkőzésen és a találkozót követően „rasszista, antiszemita, politikailag provokatív” viselkedést tanúsítottak. Emiatt az MLSZ-nek 40 ezer svájci frankos büntetést is fizetnie kell.

Az esetről a FARE, az európai labdarúgás rasszizmusellenes szervezete, a bécsi zsidó kulturális kör és a Simon Wiesenthal Központ tájékoztatta a FIFA-t, amely alapos vizsgálatot folytatott.

A szurkolót büntetik

Az eset kapcsán megkerestük a DVSC-TEVA klubigazgatóját, Róka Gézát, aki 2011-es debreceni kinevezése előtt három esztendőn keresztül dolgozott a Magyar Labdarúgó Szövetségben.

– Azt leszögezhetjük, hogy a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formája rendkívül káros hatással van nem csak a futballra, de az életünkre is – fogalmazott a sportvezető. – Az ilyen megnyilvánulások ellen komoly harcot folytat a FIFA, az európai szövetség és az MLSZ is. Azt el kell ismerni, hogy történtek elítélendő cselekedetek az Izrael elleni mérkőzésen, ám a kiszabott büntetést eltúlzottnak és aránytalannak érzem a vétséghez képest. A magyar labdarúgó-válogatott hosszú idő után komoly lehetőség előtt áll, hogy kijusson egy világversenyre, úgy vélem, ilyen módon belenyúlni a selejtező sorozat végkimenetelébe nem megengedhető. Véleményem szerint ezzel több kárt okoz a világszövetség, mint használ a futballnak, hiszen éppen az igazi szurkolókat bünteti – vélekedett Róka Géza.

Felfüggesztésben bízik

A debreceni klubigazgatótól természetesen megkérdeztük, mivel érdemes leginkább érvelnie a magyar szövetségnek és van-e esély arra, hogy megváltoztassák a döntést. – Jogi szempontból szerintem a valódi szurkolók érdekeire érdemes hivatkozni, esélyt kell adni a magyar drukkereknek, hogy bebizonyítsák: kivetik maguk közül a szélsőségeseket. Nagyon bízom abban, hogy a FIFA meg fogja érteni az üzenetünket és próbaidőre felfüggeszti a pályabezárást.

Ebben a régióban egy magyar–román meccs kiemelt fontosságú és nem csupán a továbbjutás szempontjából. Azt is figyelembe kellene venni, hogy egy ilyen horderejű mérkőzés iránt óriási az érdeklődés, tehát már megkezdődtek az előkészületek, a szervezés, nem mindegy, telt ház előtt vagy nézők nélkül tartják meg a kilencven percet! Annyit azért megjegyeznék, meglehetősen furcsa, hogy a Magyarország–Izrael összecsapásra augusztus 15-én került sor, de csak november 20-án tartották meg a fegyelmi tárgyalást, a döntést pedig január 8-án hozták nyilvánosságra...

Mindenesetre az MLSZ mindent elkövet, hogy megmásítsa a döntését a FIFA, remélem, sikerrel járnak a Magyar Labdarúgó Szövetség illetékesei.

HBN-TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!