Sport

2012.12.11. 14:24

Az összetartozást is szimbolizálja

Miskolc - 2020-ban ott lehet a nyári olimpiai játékokon a karate, ha...

Miskolc - 2020-ban ott lehet a nyári olimpiai játékokon a karate, ha...Az elmúlt hétvégén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Karate Szövetség és a Justitia Fuji-Yama SE szervezésében az Egyetemi Körcsarnokban került megrendezésre az Avas kupa - 6. Csordás József nemzetközi karate emlékverseny. A viadalon tiszteletét tette Hanshi Julius Thiry 8. danos stílusvezető nagymester, a Nemzetközi Hayashi-ha Shito-ryu Karate-do Szövetség elnöke. A meghívásos versenyen öt nemzet (Olaszország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, Magyarország) 31 egyesület, közel 300 karatékája mérte össze tudását négy küzdőtéren.

- Az a kezdeményezés, ami annak idején elindult Miskolcon, mely szerint december elején legyen egy karate verseny, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. - fogalmazott lapunk érdeklődésére dr. Mészáros János, a Magyar karate Szövetség elnöke, a MOB nem olimpiai tagozatának alelnöke. - A miskolci Világkupa után ez a verseny megadja azt a hangulatot, amit elvártak tőlünk, mind a hazai, mind a külföldi klubok. A Csordás József emlékversenyre pedig azzal utalnék, hogy Józsi egy kitűnő sportvezető és karatemester volt, aki úgy élt, hogy betartotta a karate etikett szabályait. Úgy érzem, hogy azok, akik erre a versenyre érkeznek összetartoznak, szeretnek együtt lenni.



Újvárosi szeminárium

A versenyt megelőző napokban nemzetközi karate szemináriumot rendeztek Tiszaújvárosban. Mi került fókuszban ezen összejövetelen? - vetettük fel.

- Folyamatos kapcsolatot tartok a Hanshi Thiryvel, hiszen mi évente több alkalommal is találkozunk. - mondta dr. Mészáros János. - Viszont egy évben egyszer van egy olyan alkalom - ez a szeminárium - , amikor az összes mesternek össze kell jönnie. Ekkor egyeztetjük feladatainkat. Magyarországon rengeteg, közel félezer karate klub van, ahol több 10 ezer ember karatézik. Ennek kapcsán minden mester egy kicsit a saját képére formálja a tanítványait. Amikor találkozunk a Hanshival, akkor a technikát, a részleteket is megbeszéljük. Nem karatézni tanítjuk a mestereket, hanem arra, hogy miként gondolkodjunk együtt egy-egy mozdulatról. A másik nagyon fontos dolog, hogy minden évben van valami újdonság. Új formagyakorlatot, az egyik legbonyolultabb katát tanította Thiry mester. Azt, amelyikkel a napokban Párizsban a világbajnokságot megnyerte a férfiaknál Diaz. Ezt most részletesen megismerhették a magyar mesterek is.

A 7. danos karate mestert arról is megkérdeztük, hogy 2020-ban minek kell ahhoz teljesülnie, hogy a karate ott legyen az olimpiai játékokon.



Bemutató Svájcban

- A karate most már vtizedek óta azoknak a sportágaknak az élén áll, amelyek kandidálnak arra, hogy az olimpiai programba kerüljenek. - jelentette ki az elismert sportvezető. - Még ez év decemberében lesz egy bemutató Svájcban, ahol a karate világszövetség vezetése prezentálja azokat az aktulitásokat, amit a sportágról tudni kell. Legkésőbb jövő április végéig ugyanakkor megszületik az a döntés, mely szerint hol rendezik az olimpiát 2020-ban és "esik-e ki" sportág a nyári játékokról és ha kiesik, mi az, ami bekerülhet. Jelen pillanatban 28 sportág van a játékokon és ennyi lehet, ez a maximum. Ha valami esetleg kiesik - és olyan sportág esik ki, amelynek az érmei száma megegyezik azokkal az érmekkel (10 db arany: 5 férfi, 5 női) amennyi a karatéban van - akkor van esély bekerülni. Ha viszont a NOB úgy dönt, hogy változat a szabáélyokon, és nem 28, hanem több sportág lehet az olimpián, akkor a karate a legesélyesebb sportág arra, hogy ott legyen a nyári játékokon 2020-ban.

ÉM-JLI



Megyei érdekeltségű eredmények

KATA 

 Fiú kata, 6-7 éves: 3. Kónya Zsombor (Renraku-Ryu KSE Gesztely)

Fiú kata 8-9 éves (10-8 kyu utánpótlás): 3. Juhász-Léhi Hunor (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc)

Fiú kata 8-9 év (7-1 kyu haladó): 2. Balogh Adrián (Magyarországi Shotokan KE Sajókaza)

Fiú kata 10-11 év (10-7 kyu utánpótlás): 3. Molnár Bálint (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc)

Fiú kata 10-11 év (6-1 kyu haladó): 3. Bokor Bence (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc)

Fiú kata 12-13 év (10-7 kyu utánpótlás): 1. Gönczy Ákos (Renraku-Ryu KSE Gesztely), ...3. Tar Márton (Justitia Fuji-Yama SE Tiszaújváros) és Veres Szabolcs (Renraku-Ryu KSE Gesztely)

Fiú kata 12-13 év (6-1 kyu haladó): 1. Szilágyi Gergő (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc), ...3. Oláh Mózes (Justitia Fuji-Yama SE Tiszaújváros)

Fiú kata 14-15 év kadet: 3. Andó Bálint (Magyarországi Shotokan KE Sajókaza) és Ozsváth Patrik (Renraku-Ryu KSE Gesztely)

Férfi kata 18 évtől (felnőtt): 2. Debreceni Ádám (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc)

Leány kata 8-9 év ((10-1 kyu): 3. Nagy Gréta (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc)

Leány kata 8-9 év (10-1 kyu): 1. Tóth Vanda (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc), ...3. Kujbus Annabella (Justitia Fuji-Yama SE Tiszaújváros)

Leány kata 12-13 év (10-7 kyu utánpótlás): 1. Kónya Bianka (Renraku-Ryu KSE Gesztely), 2. Kónya Dorottya (Renraku-Ryu KSE Gesztely), 3. Tóth Brigitta (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc)

KUMITE

Fiú kumite 12-13 év (10-7 kyu kezdő): 3. Veres Szabolcs (Renraku-Ryu KSE Gesztely)

Fiú kumite 12-13 év (6-1 kyu, -45 kg): 3. Szilágyi Gergő (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc)

Fiú kumite 14-15 év kadet (+70 kg): 2. Andó Bálint (Magyarországi Shotokan KE Sajókaza)

Fiú kumite 16-17 év junior (+70 kg): 1. Bán Bence (Justitia Fuji-Yama SE Tiszaújváros)

Férfi kumite 18 évtől (felnőtt, -65 kg): 1. Debreceni Ádám (Justitia Fuji-Yama SE Miskolc)

Férfi kumite 18 évtől (felnőtt, -75 kg): 3. Orosz Gergő (Renraku-Ryu KSE Gesztely)

Leány kumite 12-13 év (10-7 kyu utánpótlás): 2. Kónya Dorottya (Renraku-Ryu KSE Gesztely), 3. Kónya Bianka (Renraku-Ryu KSE Gesztely)

Egyesületi rangsor: 8. Justitia Fuji-Yama SE Miskolc (3 arany-, 1 ezüst-, 6 bronzérem), 17. Justitia Fuji-Yama SE Tiszaújváros (1, 0, 3), 20. Magyarországi Shotokan KE Sajókaza (0, 2, 1)

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!