Sport

2012.11.13. 21:16

Törölték a csehországi ralisorozat utolsó két idei rendezvényét

Prága, 2012. november 13., kedd (MTI) - A múlt hétvégi lopeníki tragédia miatt törölte az idei csehországi ralisorozat utolsó két rendezvényét a Cseh Motosport Szövetség illetékes bizottsága.

Prága, 2012. november 13., kedd (MTI) - A múlt hétvégi lopeníki tragédia miatt törölte az idei csehországi ralisorozat utolsó két rendezvényét a Cseh Motosport Szövetség illetékes bizottsága.

A testület a keddi rendkívüli ülésén meghozott döntést azzal indokolta, hogy szombaton a RallyShow Uhersky Brod elnevezésű rendezvényen egy kisodródott versenyautó négy embert halálra gázolt, és erre tekintettel nem lenne helyes, ha a sorozat folytatódna. A versenyautó pilótája azt állítja, hogy a balesetért a hirtelen feltámadt szél a felelős, amely a kanyarban mintegy meglökte a kocsit és kisodorta pályájáról.

A döntés a decemberi prágai Rallyesprintet, illetve a slusovicei Mikulás Rallyt érinti.

"A döntést a ralibizottság egyhangúlag hozta meg" - közölte Josef Pátl, a szervezet szóvivője.

Beismerte, hogy a döntésben nagy szerepet játszott a közvélemény is, amely határozottan követeli az idei raliversenyeken történt, összesen hét ember halálát okozó balesetek kivizsgálását és a versenysorozat szabályainak megszigorítását.

"Természetesen ennek is volt a szerepe a döntésben. Mindent részletesen kivizsgálunk, hogy a jövő évi versenysorozat biztonságos és problémamentes legyen" - mondta a szóvivő.

A cseh sajtó a szombati tragédia után élesen bírálta a raliszövetséget, mert a szeptemberi zlíni versenyen történt haláleset után hozott intézkedéseket nem ültette át a gyakorlatba. Szeptemberben a versenyautók sebességének csökkentéséről és a nézőknek a pályáktól való távolabbi elhelyezéséről született döntés, ám a lapok szerint az intézkedések "papíron maradtak".

Csehországban évente mintegy 30-35 hivatalos raliversenyt rendeznek, amelyek mindenütt a nézők tízezreit vonzzák. A rendezők számára a showszerű rendezvények komoly anyagi bevételeket jelentenek. A prágai Rallyesprint főrendezője közölte, hogy a rendezvény elmaradása következtében mintegy hárommillió koronás - több mint 30 millió forintos - kára keletkezik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!