Sport

2012.10.08. 13:02

Lékó Péter diósgyőri kezdőrúgásra vágyik

A nagymester annyit utazik, mint egy külügyminiszter. „Túraútvonalai”: Törökország, Anglia, Üzbegisztán, Izrael, Kína.

A nagymester annyit utazik, mint egy külügyminiszter. „Túraútvonalai”: Törökország, Anglia, Üzbegisztán, Izrael, Kína. Mozgalmas napok állnak Lékó Péter nemzetközi sakknagymester mögött: a volt világbajnoki döntős a közelmúltban az isztambuli sakkolimpián vett részt, éltáblása volt a kilencedik helyet elért magyar válogatottnak, majd az ötödik helyet harcolta ki a londoni Grand Prix-n, de számára nincs megállás, hamarosan újra a nyakába veszi a világot.

– Először az angol fővárosról beszélek, hiszen ott veretlen maradtam a szupernagymestereket felvonultató tornán – kezdte a Miskolcon ,,üzemelő” Lékó-sakkiskola névadó-tanára, majd így folytatta:

– Az olimpia után senki nem győzött le és ennek különösen örültem. Igaz, hogy csak egyszer nyertem, a többi partim remivel ért véget, de megjegyzem, hogy néhányszor győzelmi esélyt szalasztottam el. A tornára nem készültem különösebben, csak július közepén dőlt el, hogy egyáltalán asztalhoz ülök és nem is bántam meg, hogy így lett. Az elvárást túlteljesítve 5 úgynevezett Élő-pontot szereztem, vagyis elégedett vagyok önmagammal. A nagymester ezt követően az Európa és az Ázsia határán fekvő metropoliszban rendezett ötkarikás viadalról beszélt.

– Ugyan csak kilencedikek lettünk Isztambulban, de szereplésünkben simán benne volt az első öt-hat közé jutás is – folytatta Lékó Péter. – A svájci rendszer sajátosságaként az utolsó fordulóban éppen a későbbi győztessel, az örmény válogatottal csaptunk össze és sajnos egypontos vereségünkkel csúsztunk vissza a kilencedik pozícióba. Ellenfelünk, az örmény együttes zsinórban harmadszor lett aranyérmes és ez egészen elképesztő teljesítmény. Valamit nagyon tudnak Aronjanék, hiszen a rendkívül erős orosz válogatottat is megelőzték. Azon már kár keseregni, hogy nekünk miért nem jutott jobb helyezés és az sem lényeges már, hogy ha Almási Zoltán jobban játszik, akkor… A járdánházi-ózdi gyökerekkel rendelkező nagymester, aki Alma becenévre hallgat, hét hónapig nem játszott tétmérkőzést és bebizonyosodott, hogy ez nem vált játékának előnyére. Lékó Péterrel azt követően sikerült beszélnünk csütörtökön este, hogy Londonból hazaérkezve gépe leszállt Budapesten.

Mozgalmas hónapok következnek

A világranglista 21. helyén álló kiválóság nem térhet őszi szünetre, nagyon mozgalmas hónapok elé néz.

– Zsúfolt a programon – közölte Lékó Péter. – Már készülnöm kell az üzbegisztáni Taskentben sorra kerülő újabb Grand Prix viadalra, majd az Izraelben sorra kerülő Európai Klubcsapatok Kupájának döntője van rám. Aztán izgalmas lesz az idei záróra is, mert Pekingben lesz egy megmérettetésem.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor tart órát Miskolcon, a Lékó-sakkiskolában, a nagymester így válaszolt:

– Annak örülnék igazán, ha már ebben az esztendőben eljutnék a borsodi megyeszékhelyre, de erre nincs biztosíték. Csodálatos élmények fűznek az ottani párosmérkőzéseimhez, arra pedig nagyon büszke vagyok, hogy a városban nyitotta meg kapuit az ország első Lékó-sakkiskolája. Az biztos, hogy amikor újra ellátogatok Miskolcra, szeretnék találkozni a város vezetőivel is, hogy megismerjük egymást.

Figyeli a DVTK eredményeit is

A sakkvilág krémjéhez tartozó szegedi játékos végül szóba hozta nagy szerelmét, a labdarúgást is:

– Követem az NB I-es bajnokság eseményeit és természetesen a DVTK szereplését is. Szurkolok a piros-fehéreknek, remélem, hogy minél előrébb végeznek a táblázaton. Minden vágyam az, hogy valamelyik rangadó előtt én végezhessem el a kezdőrúgást a diósgyőri stadionban.

- Kolodzey Tamás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!