Sport

2012.10.23. 15:50

Kazár a magyar bajnok - Folyt a pezsgő, ünnepelt a Maximmun

Miskolc - Kilenc pontos előnnyel lett a magyar ralisport idei bajnoka Kazár Miklós és Ferencz Ramón.

Miskolc - Kilenc pontos előnnyel lett a magyar ralisport idei bajnoka Kazár Miklós és Ferencz Ramón.Kazár Miklós és Ferencz Ramón a csúcsra ért. Számos ténnyel alá lehet támasztani, hogy jó helyre került a ralisok idei bajnoki címe. Az esélyesek közül ők voltak azok, akik a legmegbízhatóbb teljesítményt nyújtották. Mind a hat futamot befejezték, ebből pedig a pályán hármat meg is nyertek. A komlói záró versenyen arra kellett figyelniük, hogy a meglévő 14 pontos előnyüket beosszák. Ez sikerült, hiszen harmadikként zártak, az utolsó szakasz megnyerésével pedig a tizenkettő mellé újabb öt egységet gyűjtöttek. Így végül 99 ponttal nyerték meg az éves összetettet.

A végén kockáztattak

- Nagyon boldog vagyok, hiszen a csapat valamennyi tagja egész évben komoly energiát mozgósított ezért az eredményért – tekintett vissza Kazár Miklós. – Tudtuk, hogy Komlón a legfontosabb feladatunk, hogy célba érjünk, de így nagyon nehéz versenyezni. Az elején megpróbáltunk takarékon üzemelni, de ez nekünk nem ment. A verseny második napján ráléptünk a gázpedálra, és olyan tempót diktáltunk, amit a szurkolók is megszokhattak tőlünk egész évben. Az idei szabályok értelmében külön jelentősége volt az utolsó gyorsaságinak, hiszen aki ezt megnyeri, további öt pontot kap. Nekünk ez nagyon fontos volt, hiszen az én olvasatomban egy bajnoknak így kell befejezni egy sikeres évet. Nagy kockázatot vállaltunk vele, de végül sikerült, ezután pedig jöhetett az ünneplés.

Kazár Miklós a mezőny egyik legtapasztaltabb navigátorát ültette maga mellé a szezon előtt. Ferencz Ramón már több mint egy évtizede diktál a legjobbak között, ám eddig még futamot sem tudott nyerni. 2012 számára is tökéletesen alakult.

Megbízható teljesítmény

- A csapat nagyszerű munkát végzett egész évben – foglalta össze érzéseit Kazár Miklós navigátora. – Az esztendő középső részében voltak ugyan nehézségeink, de ezen sikerült átlendülni, és csak a versenyzésre koncentrálni. Miki a bajnokság során nagyon precíz és alapos volt, de ez igaz mindenkire, aki hozzásegített minket ehhez a szép sikerhez. Örülök, hogy ilyen megbízhatóan autóztunk, egy ilyen szoros és kiélezett sorozatban erre nagy szükség van. Nem fér bele, hogy akár egyszer is kiessen az ember, mert az nagyon sokba kerülhet. Nekünk minden meseszépen alakult, de tettünk is érte, hogy minket ünnepeljenek a többiek.

Kazár Miklós ezzel az elsőséggel abszolút beírta magát a ralisport történelemkönyvébe. Illusztris társasághoz csatlakozott, ráadásul egy szempontból teljesen egyedülálló „címmel” büszkélkedhet. Ő az egyetlen olyan versenyző, aki navigátorként (2008) és pilótaként is a csúcsra ért a magyar mezőnyben. Idén ráadásul a Short Track Quad Magyar Bajnokságot is megnyerte.

Segítség a fiataloknak

- Feszült voltam az utolsó verseny előtt, de felnőttünk a feladathoz – vélekedett 2012 magyar bajnoka. – Érdekes volt, hogy legalább annyira örültem az utolsó szakasz (power stage) megnyerésének, mint a bajnoki címnek. Nagyon remélem, hogy a jövő szempontjából is sokat jelent majd ez az elsőség. Szeretnénk a tudásunkat átadni a fiataloknak, mert jó lenne, ha minőségi utánpótlás jelenne meg a sportágban. Éppen ezért, ezután ezt is egy fontos szempontként kezeljük, bízunk benne, hogy egy bajnok tanácsaira kíváncsi lesz a feltörekvő nemzedék. Boldog vagyok, hogy Miskolcnak, a csapatnak és a szurkolóinknak sikerült dicsőséget szerezni, hatalmas öröm számunkra egy ilyen kiélezett bajnokságot megnyerni. Szeretném, ha lenne még hasonló élményben részünk.

ÉM-ME


Az Országos Ralibajnokság (ORB, nem hivatalos) végeredménye

1. Kazár Miklós, Ferencz Ramón (Mitsubishi Lancer EVO IX) 99 pont

2. Herczig Norbert, Bacigal Igor (Skoda Fabia S2000) 90

3. Botka Dávid, Mihalik Péter (Mitsubishi Lancer EVO IX) 85

4. Bútor Róbert, Tóth Imre (Mitsubishi Lancer EVO X R4) 50

5. Matics Mihály, Viczena Gábor (Mitsubishi Lancer EVO IX) 38

6. Osváth Péter, Farnadi Ágnes (Mitsubishi Lancer EVO IX) 35

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!