Sport

2012.10.27. 11:57

Fél évszázados a tiszaújvárosi kajak-kenu

Tiszaújváros - A sportágat ünnepelték pénteken a Tisza-parti városban.

Tiszaújváros - A sportágat ünnepelték pénteken a Tisza-parti városban.

Olimpiákon ezüstérmek (Rakusz Éva, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga), bronzérem (Rakusz Éva), negyedik (Rakusz Éva) és ötödik (Bozsik Gábor) hely. Világbajnokságokon huszonhárom arany, tizenhárom ezüst, huszonhárom bronz; Európa-bajnokságokon húsz siker, tíz második helyezés, öt harmadik pozíció. Ezek a legfőbb számok a tiszaújvárosi kajak-kenu sporttal kapcsolatban. Ezen sikereket a helyi TVSE, valamint jogelődjeinek (Tiszapalkonyai Vasas, Tiszaszederkényi MTK, Leninvárosi MTK, Olefin SC, Tiszai Erőmű Vállalat SC, Tiszai Erőmű SC, Tiszaújvárosi Vízi Sportegyesület) versenyzői érték el az elmúlt ötven év alatt. Volt tehát mire emlékezni a pénteken kora este, a Derkovits Művelődési Központban megtartott Jubileumi Gálán.

Az eseményen Kiss László - aki a kajak-kenu helyi alapjait lerakta - sok jeles dátumot, kiváló versenyzőt, edzőt felsorolt, de meg lehetett tőle tudni azt is, hogy az első városi bajnokságot, 1964-ben Szalontai Károly és Petruska István nyerte. A nagy tiszteletnek örvendő volt sportvezető elárulta, bár az 1984-es Los Angeles-i ötkarikás játékokon nem vett részt a magyar küldöttség, a seregszemlét megelőző előolimpián Rakusz Éva legyőzte a németek halhatatlan kajakosát, a legendás Birgit Fischert. ,,A nagy eredmények mögött mindig ott áll a felkészült edző, és a szülő, külön-külön nem megy, éppen ezért bár a kajak-kenu egyéni sportág, mégis csapatmunka” – húzta alá Kiss László.

A Magyar Kajak-kenu Szövetséget Angyal Zoltán szakmai referens képviselte, aki beszédében úgy fogalmazott: ,,Ez az ötven év, amely nagy idő egy sportszervezet életében, inkább sikerekben volt gazdag, mint kudarcokban. Akik nemzetközi eredményeket értek el, örökre beírták magukat a sportág történelemkönyvébe. A magam és a szövetség nevében gratulálok…”

Az ünnepségen korábbi elnökök visszatekintettek a maguk időszakára, meg-megemlítve egy-egy jópofa sztorit, történetet, majd nekik, a megjelent versenyzőknek, városi vezetőknek, volt és jelenlegi támogatóknak jelképes ajándékot adtak át.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!