Sport

2012.09.14. 13:49

Négyszer állna dobogón

Koleszár Mátyás képviseli a DKKSC-MVSI-t a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén.

Koleszár Mátyás képviseli a DKKSC-MVSI-t a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén.Szeptember közepén sem áll meg az élet a sportágban, hiszen péntektől vasárnapig a Maty-éren rendezik meg az idei Európai Olimpiai Reménységek Versenyét (EORV). A 15-16-17 évesek számára kiírt viadalra 28 ország adta le a nevezését, így komoly futamokra lehet számítani a csongrádi megyeszékhely pályáján. A magyar csapat közel száz fővel vesz részt a szegedi eseményen, megyénkből egy lapátos száll vízre: a Diósgyőri KKSC-MVSI sportolója, Koleszár Mátyás. A fiatal kajakos már hétfőn elutazott a helyszínre, ahol a mieink számára csütörtökön fejeződik be az edzőtábor. Rajnai Sándor edző tanítványa négy számban is megmérkőzik az ellenfelekkel, mégpedig ezer méteren egyesben és négyesben (itt három KSIssel, Gergely Olivérrel, Gere Andrással és Ceiner Bálinttal ül majd egy hajóban), aztán ötszáz méteren párban Gergely Olivérrel és ugyancsak vele a sprint távon, 200 méteren.

Egy kis drukk

– 2008-ban kezdtem kajakozni, még az MVSC-ben, és egy hónap után már versenyen is indultam – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak a 16 esztendős Koleszár Mátyás. – Egy évre rá viszont átmentem a DKKSC-be, ahol azóta is dolgozom. Eddig hét magyar bajnoki címet értem el, ebből hármat az idén.

A miskolci válogatottnak nem lesz újszerű a közeg, az EORV légköre, miután tavaly is szerepelt ezen a versenyen. Lengyelországban, Bydgoszczban két bronzérmet gyűjtött. Azért hazai pályán más, nagyobb az izgalom... – jelentettük ki Koleszár Mátyásnak.

– Egy éve volt bennem egy kis drukk, viszont alapjába véve ez is ugyanolyan verseny, mint a többi. Persze Szegednek meg van a maga hangulata, de legyek bárhol, a megfelelő önbizalommal szoktam odaállni a rajthoz. Erős a magyar csapat és erős maga a mezőny is, nem izgulok, mert edzőmmel, Rajnai Sándorral minden tennivalót megbeszéltünk.

A diósgyőri kajakos részletezte a saját maga elvárásait, számokra lebontva.

Izommá tenné

– Nem bonyolult, amit szeretnék: mindegyikben a dobogón végezni. A négyből az ezer egyes a kedvencem, de az ötszáz páros is közel van a szívemhez. A kétszáz nekem kicsit gyors, de a válogatás úgy volt, hogy aki elnyerte az ötszáz párost, az vihette ugyanezt a számot a sprinten is.

Tizenhat esztendősen még nem mondhatja el valaki magáról, hogy kész sportoló, így van ezzel Koleszár Mátyás is. – A technikámat jelenleg jónak érzem, de természetesen lehet rajta csiszolgatni. Pillanatnyilag van rajtam négy-öt kiló plusz, ezt kellene eldolgozni, izommá tenni. A DKKSC-MVSI-ről köztudott, hogy két másik sportolója, Bodonyi András és Viola Viktor szintén a nemzeti válogatottban vannak egy ideje, és igencsak eredményesek. Ez egy jó példa a klubtárs előtt...

– Örülök annak, amiket idáig elértek – tette hozzá Koleszár Mátyás. – Ebben az évben már én is közel jártam ahhoz, hogy kijussak a korosztályos Európa-bajnokságra, Portugáliába, csak sajnos nem úgy sikerült a szétlövés, ahogyan terveztem. Andrisék kenusok, én kajakban szeretnék hasonlóan sikeres lenni.

Ha már a hét végi, szegedi viadalban benne van az „olimpiai” szó, adott volt még megkérdezni az ifj ú tehetségtől: vajon mennyire távlati elképzelése az ötkarikás indulás?

– Hogyne lenne az! Aki belekezd a sportba, a kajakba, és komolyan veszi, ahogyan én is, álma, hogy egyszer olimpián vegyen részt. Ha még Rióba nem is, talán 2020-ra eljuthatok addig. Most viszont azért hajtok maximálisan, hogy jövőre ott legyek az ifj úsági világbajnokságon Kanadában.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!