Sport

2012.07.01. 21:11

EURO-2012 - Monti és Rajoy találkozni akar Timosenkóval

Róma/Kijev, 2012. július 1., vasárnap (MTI/APA/AP) - A labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti döntőjére Kijevbe érkezett olasz és a spanyol kormányfő arra kérte az ukrán elnököt, hogy találkozhasson a bebörtönzött volt ukrán kormányfővel, Julija Timosenkóval.

Róma/Kijev, 2012. július 1., vasárnap (MTI/APA/AP) - A labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti döntőjére Kijevbe érkezett olasz és a spanyol kormányfő arra kérte az ukrán elnököt, hogy találkozhasson a bebörtönzött volt ukrán kormányfővel, Julija Timosenkóval.A hírt az olasz média közölte, európai uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva. Eszerint Mario Monti olasz és Mariano Rajoy spanyol kormányfő közös levélben kívánta felszólítani Viktor Janukovics ukrán államfőt a jogállam megerősítésére és Timosenko ügyének megnyugtató rendezésére. Timosenkót 2011-ben hivatali hatalommal való visszaélés miatt hétévi szabadságvesztéssel sújtották, a Nyugat politikai indítékot sejt az eljárás hátterében. A vitatott per és Timosenkót ért bánásmód miatt több európai uniós vezető bojkottálta az Európa-bajnokság ukrajnai színhelyeit. 

A döntőn részt vesz a fehérorosz államfő, Aljakszandr Lukasenka, aki az UEFA hivatalos vendéglistája szerint Miheil Szaakasvili grúz elnök mellett foglal helyet. A minszki bejelentés szerint az államfőt Janukovics ukrán elnök hívta meg. Lukasenka rezsimjét az Európai Unió szankciókkal sújtotta az ellenzékkel szembeni politikája miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!