Sport

2012.05.23. 15:56

Háromszázmillió forintot keresnek a tatai sportklub volt elnökén

Tatabánya, 2012. május 23., szerda (MTI) - Június végéig új sportlétesítményt kellene átadnia a Tatai Honvéd Atlétikai Clubnak (THAC), de a beruházás még el sem kezdődött, mert a korábbi elnök hivatali ideje alatt eltűnt az erre fordítható csaknem 300 millió forint - közölte a klub tavaly decemberben kinevezett új elnöke az MTI-vel.

Tatabánya, 2012. május 23., szerda (MTI) - Június végéig új sportlétesítményt kellene átadnia a Tatai Honvéd Atlétikai Clubnak (THAC), de a beruházás még el sem kezdődött, mert a korábbi elnök hivatali ideje alatt eltűnt az erre fordítható csaknem 300 millió forint - közölte a klub tavaly decemberben kinevezett új elnöke az MTI-vel. 

Lázár Ottó azt mondta: a korábbi elnök, Komáromi Lajos vezetése alatt a THAC bruttó 511 millió forintért áruházépítésre adott el sportpályákat. Az értékesítést 2005-ben az akkori Nemzeti Sporthivatal úgy engedélyezte, ha a pénz kisebbik hányadából két sportlétesítményt felújítanak, nagyobbik részéből pedig új sportcentrumot építenek.

A sportpályákért kapott összegből az egyesület 2008-ban bruttó 115 millió forintért felújította a székházát és bruttó 10 millió forintot fordított egy csónakház felújítására. A fejlesztések elszámolását a minisztérium elfogadta.

Tata önkormányzata kötelezettséget vállalt arra, hogy telket biztosít a THAC új sportcentrumához. Az egyesület 2010-ben bruttó 75 millió forintért a várostól egy kéthektáros területet vásárolt a sportcentrum céljára. A szerződés aláírása után a korábbi elnök azt közölte az MTI-vel, a THAC-nak 2010 decemberére el kell készülnie a beruházással.

A klub jelenleg elnöke elmondta, Komáromi Lajos kérelmére kétszer módosították az új sportlétesítmény átadási határidejét, a legutóbb 2012. június 30-át jelölték meg. A területen azonban eddig egy kapavágás sem történt, csupán kerítésre és engedélyezési tervre költöttek összesen mintegy 8 millió forintot.

A korábbi elnök, Komáromi Lajos az MTI-vel azt közölte: mindez június 30-ig még nem ügy, mert addig kellene az új pályát átadni. "Novemberben az önkormányzat nyomására nekem le kellett mondanom. Ha meghagynak a funkciómban, akkor megírom az államtitkárság felé a határidő-módosító levelet" - tette hozzá, jelezve: összesen mintegy 250 millió forintot használtak fel eddig és 90 millió forintból fedezték öt éven át a THAC működési költségeit.

"Biztos, hogy megállja a helyét, hogy szabálytalanul költöttük el a pénzt működésre, fenntartásra, de nem eltűnt a pénz. Újra határidő-módosítást kell kérni, mert az áruházat tervező befektetői csoporttal olyan szerződésünk van, ha megkapják az építési engedélyt, 90 milliót adnak az egyesületnek, ebből fel lehet építeni a pályát" - fogalmazott.

A jelenlegi elnök szerint az egyesületnek még bruttó 303 millió forintos elszámolási kötelezettsége van a minisztériummal szemben. A határozat szerint ha a klub nem tudja az új sportlétesítményt felépíteni, akkor a 2005-ös eredeti állapotot kellene helyreállítania.

Lázár Ottó azt mondta, vizsgálják a jogi lépések lehetőségét, mert a hiányzó pénz nincs meg az egyesület gazdálkodásában. A tisztánlátást nehezíti, hogy az összeget elkülönített bankszámlán kellett volna kezelni, de ez nem így történt. Az elnök hozzátette, az iratok nagy részét a Komáromi Lajos ellen korábban lefolytatott büntetőeljárás miatt a hatóságok elvitték, majd 2011. január elején könyvelőváltás történt az egyesületnél és az ügy szempontjából fontos iratokat a mai napig nem adták át az új vezetésnek.

A sportért felelős államtitkárság az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a THAC-nak június 30-ig kell elszámolnia a támogatás összegével, addig nem tudnak információkat adni az ügyről. Tájékoztatásuk szerint a székház- és a csónakházépítés iratait a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság 2009 áprilisában bekérette a jogelőd Önkormányzati Minisztériumtól, ezért erről sem tudnak felvilágosítást nyújtani.

A megyei kapitányság sajtóreferense, Léber Gabriella azt közölte, hogy a bekért dokumentumokat hatáskör hiányában a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) küldték meg és az eljárást ez a hatóság folytatta le.

A NAV illetékes bűnügyi igazgatósága az MTI-t arról tájékoztatta, hogy 2010-ben folytattak nyomozást a klubbal kapcsolatosan adócsalás gyanúja miatt, de ennek nem volt tárgya a székház- és csónakház-felújítás. A nyomozás során keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségnek 2011 májusában. A NAV-nál az ügy kapcsán iratok nem találhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!