Sport

2012.05.25. 19:23

EURO-2012 - Szigorúbb látogatási szabályok az auschwitz-birkenaui múzeumban

Varsó, 2012. május 25., péntek (MTI) - Szigorítja a látogatási szabályokat az auschwitz-birkenaui múzeum a június 8-án kezdődő, lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatban.

Varsó, 2012. május 25., péntek (MTI) - Szigorítja a látogatási szabályokat az auschwitz-birkenaui múzeum a június 8-án kezdődő, lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatban.

Az egykori náci haláltábor területére június 1. és július 8. között tilos lesz bármilyen szurkolói kelléket, például sálat, dudát vagy transzparenst, illetve hátizsákot és zászlót bevinni - írta pénteken a Gazeta Wyborcza című napilap.

Ez utóbbi kikötés elsősorban az izraeli csoportokat érinti, amelyek gyakran hoznak magukkal nemzeti zászlókat a múzeumba. Pawel Sawicki, az intézmény szóvivője hangsúlyozta, hogy az izraeli turisták együttműködését kérve már felhívták az utazásszervezők és a nagykövetség figyelmét a szigorított szabályzatra.

Kiemelte, hogy a méltányos megemlékezést megkövetelő egykori haláltáborban meg akarják előzni az érzelmek szükségtelen fokozását.

Az előrejelzések szerint a szurkolókon kívül a múzeumot a német, az olasz, a holland és az angol válogatott is meglátogatja.

Az intézmény munkatársai nyugodt légkört kívánnak biztosítani a sportolóknak, de a látogatások idejére nem fogják kitessékelni a többi vendéget.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltábor magyar áldozatainak száma több százezerre tehető, őket 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták Magyarországról. Ott gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer, nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer, különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!