Sport

2012.04.05. 20:47

Orosz Imre: Huszonhét hónap eltiltás

A Tiszaújvárosi SC súlyemelőjének büntetését helybenhagyta a másodfokon eljáró testület.

A Tiszaújvárosi SC súlyemelőjének büntetését helybenhagyta a másodfokon eljáró testület.

Az Észak-Magyarország március 7-ei számában számolt be arról, hogy a Magyar Antidopping Csoport munkatársai két tavaly év végi súlyemelő-versenyen ellenőrzést végeztek, és két utánpótlás korú sportoló mintájában talált a seibersdorfi WADA akkreditált doppingellenőrző laboratórium tiltott anyagot. Egyikük, egy szombathelyi sportoló volt, aki jogerősen kilenc hónap eltiltást kapott, míg másikuk, egy tiszaújvárosi emelő (akinek a szervezetében S6 csoportba tartozó stimulánst találtak, ami szerepel a doppinglistán), akire az első fokon eljáró testület 2011. december 15-től két év három hónap eltiltást szabott ki – amely ellen az érintett fellebbezett.

Vannak lehetőségek

A másodfokon eljáró három tagú testület, az úgynevezett dopping fellebbviteli bizottság a napokban ült össze és meghallgatta a Tisza-parti versenyzőt, Orosz Imrét, ám a grémium a végén helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, ami azt jelenti, hogy a 19 éves súlyemelő csak 2014 tavaszán térhet vissza. Az fb-ben a szövetség részéről delegált személy Réti István volt, aki a Tiszaújvárosi SC elnöke is egyben.

– Információim szerint Orosz Imre még nem kapta kézhez az írásbeli határozatot, amennyiben ez megtörténik, átnézzük, és átgondoljuk a további lépéseket – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Réti István. – Nyílván vannak lehetőségek, jogi és orvosi utak, de mindezeket pontosan meg kell vizsgálni, mindenfajta szempontból.

Lapunk úgy értesült, azért kapott ilyen súlyos büntetést a súlyemelő, mert a szóban forgó tiltott anyagot egymás után kétszer is kimutatták a szervezetében; ezen szer kiürülési ideje ugyanis három nap, tehát vélhetően nem egyszer használta.

Étvágycsökkentőből

A lap megpróbálta elérni Orosz Imrét telefonon, ám nem járt sikerrel, ugyanakkor a városi honlapnak az alábbiakat mondta:

– Kilenc éve emelek versenyszerűen, eszembe sem jutott volna, hogy megpróbáljam meg nem engedett szerekkel befolyásolni a teljesítményemet. Akik közelebbről ismernek, tudják, a súlyemelés az életem fontos része. Pályafutásom alatt számtalanszor vizsgáltak, valamennyi eredményem negatív volt. A decemberi országos utánpótlás bajnokságon és a rákövetkező héten megrendezett országos csapatbajnokságon is mintát vettek tőlem. Ezt követően jelezték, hogy meg nem engedett szert találtak nálam. A két verseny között viszont nem tájékoztattak, így visszaesőként kezelték az ügyemet. A bajt az okozta, hogy a nővérem által az interneten megrendelt, országosan terjesztett étvágycsökkentő szerből fogyasztottam december elején. Természetesen utánanéztem az antidopping.hu oldalon, ahol nem szerepelt a doppingszerek között. Ennek ellenére, mint kiderült, tartalmaz olyan anyagot, ami nem engedélyezett. A vizsgálóbizottság megállapította, hogy nem teljesítményfokozás céljából került a szervezetembe az anyag. Ennek ellenére igen súlyos eltiltást kaptam. Úgy érzem, méltánytalanul, hiszen a más sportágakban előfordult hasonló eseteket követően mindössze pár hónapos eltiltás járt.

A TSC elnöke Orosz Imre jövőjével kapcsolatban kijelentette: ,,Imre jelenleg tanul, tehát vagyis most a nagyobb energiákat abba fektetheti be. Fiatal, még 2014-ben is csak 22 éves lesz, vagyis, ha úgy gondolja, lesz ideje felkészülni a 2016-os olimpiára. Megjegyezném, a bizottság teljesen pozitívan állt hozzá, minden mentő körülményt figyelembe vett, amit csak lehetett, sajnos, azt kell mondjam, nem volt eléggé körültekintő."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!