Sport

2012.03.30. 11:15

Nemzetközi licencet kért a DVTK

Ha EL-induló lesz a DVTK, akkor Nyíregyháza vagy Újpest lehet a hazai pálya.

Ha EL-induló lesz a DVTK, akkor Nyíregyháza vagy Újpest lehet a hazai pálya.A következő szezonban a labdarúgó NB I-ben szerepelni szándékozó sportszervezeteknek keddig volt lehetőségük arra, hogy a klublicenc eljárással kapcsolatos dokumentumokat benyújtsák a Magyar Labdarúgó Szövetség illetékes bizottságának. Az élvonalbeli Diósgyőri VTK-t működtető gazdasági társaság ügyvezetőjét, Dudás Hunort arról kérdeztük, hogy sikerült-e határidőre beadni a szükséges papírokat, aki erre igennel válaszolt, a következő kérdésünkre, amely arra vonatkozott, hogy kérelem beadásánál a nemzeti első osztályú licencet jelölték-e meg X-szel, vagy nemzeti első osztályú és nemzetközi licencet kértek-e, azt felelte: ,,UEFÁ-sat”, vagyis a nemzetközi szereplést lehetővé tévő eljárásnak kell megfelelniük.

Nyíregyháza? Újpest?

Arra a felvétésünkre, hogy ez is komolyan jelzi azt, hogy az Európa Liga indulást érő hely elérésében gondolkodnak, igennel válaszolt a klub vezetője, arra pedig, hogy ez esetben hol játszanák le az európai szövetség égisze alatt megrendezésre kerülő mérkőzésüket, tekintettel arra, hogy a diósgyőri stadion nem felel meg az UEFA előírásainak, a következőket nyilatkozta:

– Még nem döntöttük el, nem is kellett, hiszen az EL-indulás még nem kézzel fogható, ezt ma csak egy lehetőség, így nem is tárgyaltunk egyetlen olyan helyszín képviselőjével sem, ahol pályaválasztóként ellenfelünket esetlegesen fogadhatnánk. Jelzem kevés olyan helyszín van elérhető közelségben, ahol adott esetben mérkőzést rendezhetnénk, ezek közül az egyik szóba jöhető helyszín Nyíregyháza, a másik az Újpest stadionja.


[poll id="135"]


Diósgyőrről

Arról is érdeklődtünk Dudás Hunornál, hogy a diósgyőri stadion mikorra hozható olyan állapotba, hogy az UEFA előírásának megfeleljen, erre ezt a választ kaptuk:

– A 2012/13-as évadra biztosan nem. Ehhez meglehetősen nagy anyagi ráfordítás szükséges, és jelenleg az egyetlen olyan lehetőség, amiből ezt megvalósítható, az a TAO-s pénz. Erre pályázni elméletileg április 1-ig lehetett volna, de ezt az időpontot tudomásom szerint a jövő hónap végéig meghosszabbították. Csak halkan teszem hozzá: a beruházáshoz szükséges TAO-s pénz elnyeréséhez szükség van 30 százalékos önrészre is. De az is kell hozzá – mivel ez egy több száz millió forintos projekt lenne –, hogy a megfelelő szinten támogassák ezt a sportágfejlesztési programot, vagyis az MLSZ elnöksége mellett a kormány hozzájárulását adja. Ha ez mind megvan, akkor is leghamarabb csak az idén július 1-jén kezdhetnénk munkához, vagyis a legjobb esetben is csak akkor játszhatna nemzetközi tétmérkőzést Diósgyőrben a DVTK, ha jövőre EL vagy BL indulást érő helyen végezne az NB I-ben.

ÉM-BCS


A finanszírozási alternatívákról

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a stadion rekonstrukcióval kapcsolatban számíthatnak-e akár a miskolci önkormányzatra, mint a diósgyőri sportingatlan tulajdonosára (annak ellenére, hogy az önkormányzat 2012-re elfogadott költségvetésében nem szerepel a stadionra felújítására szánt tétel), akár a helyi politikusok lobby erejére, akik esetleg elérhetnék, hogy a Puskás Ferenc stadionhoz, illetve a Debrecen vagy a Ferencváros stadionjához hasonlóan közvetlen állami forrást kapjon a beruházás.  

– Az önkormányzattal van ilyenfajta kapcsolatunk, de az ezzel kapcsolatos tárgyalásoknak még nagyon az elején járunk, arról pedig nincs tudomásom, hogy a helyi politika dolgozik-e azon, hogy elérje a legfelső politikai vezetésnél, hogy a diósgyőri stadion építésére közvetlen állami támogatás érkezzen – válaszolta Dudás Hunor.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!