Sport

2012.03.06. 17:43

Dopping-ügy: TSC-s szálak

Tiszaújváros - Két magyar súlyemelő mintájában talált a seibersdorfi doppingellenőrző laboratórium tiltott anyagot.

Tiszaújváros - Két magyar súlyemelő mintájában talált a seibersdorfi doppingellenőrző laboratórium tiltott anyagot.

Az üggyel kapcsolatban előbb dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatóját kerestük meg, s amint azt tőle megtudtuk: a szervezet munkatársai a tavalyi év végén két viadalon végeztek ellenőrzést – november 26-án az oroszlányi utánpótlás országos bajnokságon, valamint a december 3-án Budapesten megrendezett csapatbajnoki döntőn – és ezt követően két sportoló mintájában talált a seibersdorfi WADA akkreditált doppingellenőrző laboratórium tiltott anyagot. A kimutatott tiltott szerek sibutramine (stimuláns) és THC (kannabinoidok) voltak.

Kilenc hónap

Dr. Tiszeker Ágnes elmondta, természetesen értesítették a Magyar Súlyemelő Szövetséget, sőt, az első fokú fegyelmi tárgyalások már le is zajlottak. A Magyar Antidopping Csoport a korábbi eseteknél nem hozta nyilvánosságra az érintettek neveit, és ehhez ezúttal is tartotta magát az ügyvezető igazgató.

– A személyiségi jog védelme megilleti a sportolókat, ezért a nevüket nem áll módunkban kiadni, és tekintettel arra, hogy folyamatban lévő ügyekről van szó, több információval sem szolgálhatok – nyilatkozta lapunknak dr. Tiszeker Ágnes.

Az Észak-Magyarország érdeklődött a Magyar Súlyemelő Szövetségnél is, ahol Dobos Imre elnök az alábbiakat mondta:

– Az első eset viszonylag egyszerű. Itt egy szombathelyi fiatalemberről van szó, aki egy partiban könnyű drognak minősülő készítményt, füves cigit próbált ki, és ezt el is ismerte. Jogerősen kilenc hónap eltiltást kapott, de időközben a klub és a versenyző útjai elválltak, viszont edzője kikerült abból az úgynevezett fizetett programból, amelyben benne volt. A második eset ettől kissé bonyolultabb. A tiszaújvárosi versenyzőt azért is sajnálom, mert az utánpótlás egyik legtehetségesebbje, ő tudomásom szerint vízhajtót használt, amit, sajnos, két alkalommal is kimutattak a szervezetében. Ez ügyben igyekeztem egyfajta tolmács szerepet betölteni, köztük és a MACS között, azt hangsúlyozva, hogy ez nem egy súlyos eset, és akár már az ősszel visszatérhet. Nem éltek ezzel a lehetőséggel, fellebbeztek, az eset lezárultáig az érintett emelő nem indulhat versenyeken, edzőjével szemben pedig hasonló lépés történt, mint kollégája esetében.

Étvágycsökkentő

Lapunk megkérdezte a Tiszaújvárosi SC edzőjét arról, hogy ki az a súlyemelő, akinek a szervezetében tiltott anyagot találtak, amelyre Réti János, a sportszervezet vezetőedzője az alábbiakat mondta:

– Megvolt az első fokú tárgyalás, amelyen elmondtuk az érveinket, és fellebbeztünk, rövidesen sor is kerül a másodfokú eljárásra. Hangsúlyoznám, versenyzőnk mintájában nem teljesítményfokozót találtak, hanem étvágycsökkentőt, meglátásunk szerint ezért nem érdemel eltiltást, szeretnénk majd a második tárgyaláson egy orvosi szakvéleményt is bemutatni. Kötelességünk versenyzőnket megvédeni, bármilyen körülmények között kiállni mellette, azért is, mert amióta nemzetközi eseményeken is indul, nem egyszer ellenőrizték, és valamennyi alkalommal tiszta volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!