Sport

2012.01.21. 17:02

Öröm és bánat az ózdi kerekeseknél

A cím jól tükrözi, hogy mik is történtek az elmúlt évadban az Ózdi Kerékpáros Egyesület háza táján. A tavalyi szezonnak nagy reményekkel indult neki az ÓKE legénysége, de mint oly sokszor, az élet ezúttal is más forgatókönyvet képzelt el számunkra - mondja Frölich Tamás a klub elnöke.

A cím jól tükrözi, hogy mik is történtek az elmúlt évadban az Ózdi Kerékpáros Egyesület háza táján. A tavalyi szezonnak nagy reményekkel indult neki az ÓKE legénysége, de mint oly sokszor, az élet ezúttal is más forgatókönyvet képzelt el számunkra - mondja Frölich Tamás a klub elnöke.

– Azt mindannyian sejtettük – mondja az elnök –, hogy eredményesség szempontjából nehéz lesz felvenni a versenyt az elmúlt két év sikereivel: rengeteg érem és magyar bajnoki cím került az egyesület versenyzőihez. Sajnos, rögtön az év elején tudomásul kellett vennünk, hogy két meghatározó versenyzőnk, Fábián Norbert és Terbe Dezső munkahelyi és anyagi okok miatt egy időre – ami remélhetőleg csak átmeneti – szüneteltetni kényszerül az aktív kerékpárversenyzést, ami hatalmas érvágást jelentett számunkra, mert két húzó emberről van szó - kezdi a történetet az elnök.

Ugyanez a helyzet a versenyzői létszámuk csökkenését okozta, de nem jelentette azt, hogy 2011-ben más ne szállt volna versenybe ÓKE-színekben. Az elmúlt évben versenyzőik nem ültek babérjaikon, így ők mindent megtettek azért, hogy a maximumot hozzák ki magukból a versenypályákon, és tovább öregbítsék az ÓKE és Ózd város jó hírnevét. Sérülés is „tizedelte” versenyzőiket az év első felében. Csépányi Gábor komoly térdműtéten esett át, így ő csak később kezdhette meg a versenyzést.

Bódán Zsófi a tavasz folyamán gyomor- és légzési problémákkal küszködött, ami miatt ő is csak a pálya széléről figyelhette az eseményeket, ám miután egészsége javulni kezdett, csatlakozott az éremgyűjtőkhöz. A kellemetlen események miatt egy kicsit nehezen indult be az ÓKE-gépezet, de szerencsére beindult, és a 2011-es évben 34 eseményen összesen 24 érmet gyűjtöttek versenyzőink, amiből 9 arany, 7 ezüst és 8 bronz érem, ami a versenyzők mellett – tudjuk meg az elnöktől.

– Alig léptünk még át a 2011-es esztendőbe, és máris versenyzéssel nyitott egyesületünk a 2010-ben megkezdett SuperCross cyclo-cross sorozat 5., egyben utolsó fordulóján Salgótarjánban. Az SHKE szervező csapatának nem volt könnyű dolga, mivel közel 30 centiméteres hóban kellett nyomot lapátolniuk, hogy a pálya alkalmas legyen kerékpározásra. 2011. január 16-án Mosonmagyaróváron rendezték a terepkrossz országos bajnokság, ahol egyedüli ÓKE versenyzőként Terbe Dezső állt rajthoz. Terbe Dezső újból magára húzhatta a nemzeti színű mezt, ezzel megszerezve 2. CX bajnoki trikóját, valamint az ÓKE első Magyar Bajnoki címét – mondja Frölich Tamás.

Túrázóik is megnyitották az évadot egy Tavaszköszöntő családi túrával, ahol 30 kerékpáros dacolt az egész heti jó időt felváltó hűvös, szeles idővel. A túrázók a Tóth Kerékpár Szaküzlet és Szerviztől vágtak neki az Ózdtól nem messze található Hangonyi tóhoz, ahol egy jó hangulatú szalonnasütéssel színezett néhány órát töltött el a társaság. Április 10-én vasárnap pedig három versenyzőjük, Frölich Tamás, Kovács „Pityikusz” István és Molnár Péter képviselte az ÓKE színeit a salgótarjáni „szezonnyitón”, amely nem más volt, mint a 65. alkalommal megrendezett városi bajnokság. Azért szezonnyitó, mert az évnek ez az első tavaszi OX. futama, ami mindig jó erőfelmérője az egy héttel utána rajtoló magyar kupának, így egész népes mezőny gyűlik össze ilyenkor. 2011. május utolsó vasárnapján tizedik alkalommal rendezték meg Szilvásváradon a Specialized Maraton hegyikerékpár-versenyt, amely a Top Maraton sorozat első, sorrendben 25. állomását. A Szilvásváradi Lovas-stadionban, a verseny három távján mintegy ezerkétszázan rajtoltak el: a magyarok mellett román, szlovák, svéd és olasz kerekesek. 2011. július 3-án a Magyar Köztársaság Maraton Bajnokságára került sor, amely immáron a 12. Intersport Duna Maraton volt. A verseny ezúttal is a visegrádi Duna parton berendezett rajt-cél és expo területről vette kezdetét. A hazai maratonok királyának számító futamra ezúttal is rekordszámú 1406 nevezés érkezett be. A Top Maraton sorozat második állomásán nyolc ország versenyzőinek részvételével nemzetközi mezőny gyűlt össze.

2011. július 17-én Zalaegerszegen rendezték meg a mountain-bike szakág cross-country versenyszámának 2011. évi országos bajokságát. A pálya rövid, de meredek emelkedőket tartalmazott majd ezek után a farönkökkel megtűzdelt technikás lejtők követték egymást, amely nagy koncentrációt igényelt minden versenyzőtől, amit a nagy hőség még csak tetézett. A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum területén rendezte a Sportaktív SE az idei 24 órás hegyikerékpáros váltóversenyt. A viadalnak 16 kategóriában közel félezer indulója volt. A versenyen mint szinte az elmúlt években, úgy az idén is egy 6fős váltó csapattal (Csépányi Gábor, Csépányi Gergő, Molnár Péter, Peták Levente, Kriston László) vett részt egyesületünk, aki az Elit I. kategóriában 2. helyezést értek el. Augusztus 17-e és 20-a között rendezték meg hazánk első 4 napos hegyikerékpáros maraton versenyét a Trans Hungaria Maratont, amelyen az Ózdi Kerékpáros Egyesület két versenyzője – Peták Levente és Frölich Tamás – duó kategóriában állt rajthoz. A négy szakasz során a versenyzőknek 377 kilométert és 7400 méter szintkülönbséget kellett leküzdeniük Nagymarostól Tokajig. Mivel Levente és Tamás az év fő versenyének szánta ezt a viadalt, így nagyszerű formaidőzítésnek köszönhetően vágtak neki a négy napnak, aminek a gyümölcse egy összetett 2. helyezés lett. A jó felkészültség mellett azért a szerencsére is szükség van egy ilyen versenyen, így mi összesen három defekttel megúsztuk a Trans Hungariát, ami nem okozott jelentős időveszteséget - nyilatkozta Levente. 2011. augusztus 28-án volt a Top Maraton sorozat záró fordulója a Mátra Maraton. Az 1282 nevező 87, 56 és 29 kilométeren indulhatott, amelyből előbbi kettő megmászta hazánk legmagasabb pontját a Kékestetőt. 2011. szeptember 11-én remek hangulatban és szervezésben zajlott le az I. Ózdi „Johnson” Triatlon verseny, amelyben egyesületünk társrendezőként is közreműködött. A közel 150 induló 8 korcsoportban, illetve váltóban mérhette össze erejét.

– 2011. október 23-án alig, hogy vége lett a hegyikerékpáros szezonnak, már Kazincbarcikán az EthicSport Kupával kezdetét vette a cyclo-cross szakág II. SuperCross sorozata, amelynek 3. futamát egyesületünk rendezte. 2011. november 20-án hazai pályán a Városi Stadionban rendeztük a II. SuperCross sorozat 3. állomása az Ózd Kupát. Ugyan a 2010-es versenyhez képest jóval zordabb időjárás fogadta a versenyzőket, ám így is szép számmal álltak rajthoz az ország különböző pontjairól (Zalaegerszeg, Budapest, Nyíregyháza) érkező versenyzők. 2011. december 17-én a budapesti Postás SE sporttelepén zajlott a 2012. évi Cyclocross Országos Bajnokság, ami ezúttal is hagyott több kívánnivalót maga után. Sajnos a bajnokság rendezésének színvonal ezúttal sem közelítette meg egyik SuperCross futam nívóját sem, így a versenyzők ismét keserű szájízzel távoztak aznap. A kaotikus rendezésben és futamokban azért sikerült egy 2. helyezést begyűjtenünk Terbe Dezsőnek köszönhetően, aki úgy néz ki, hogy ismét visszatér a versenypályákra. Remélhetőleg 2012-ben már egy még jobban felkészült és megnövekedett versenyzői létszámmal vághatunk neki a szezonnak, ahonnan ismét számos érmet és bajnoki címet hozhatunk haza – zárta szavait az elnök.

Pap Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!