Sport

2011.12.04. 16:31

Lovas Világkupa - Boyd Exell harmadszor győzött Budapesten

Budapest, 2011. december 4., vasárnap (MTI) - A magyar tulajdonú fogatot hajtó ausztrál Boyd Exell nyerte a Papp László Sportarénában rendezett Lovas Világkupa vasárnapi fogathajtó Vk-fordulóját. Az öt világbajnokot felvonultató hétfős mezőnyben Dobrovitz József második, Lázár Zoltán negyedik lett.

Budapest, 2011. december 4., vasárnap (MTI) - A magyar tulajdonú fogatot hajtó ausztrál Boyd Exell nyerte a Papp László Sportarénában rendezett Lovas Világkupa vasárnapi fogathajtó Vk-fordulóját. Az öt világbajnokot felvonultató hétfős mezőnyben Dobrovitz József második, Lázár Zoltán negyedik lett.A szombati bemelegítő versenyszám fordított sorrendjében indult a viadal. A szabadkárnyával rajtolt Scheik József és ifjabb Dobrovitz József után a címvédő Ulrich Werner viszonylag lassú menetet produkált, így a hatszoros vb-aranyérmes Lázár Zoltán annak ellenére megelőzte, hogy három verőhibáért 15 másodperc büntetést kapott.

A 2004-ben csapatvilágbajnok Dobrovitz elképesztő tempóban száguldott végig a rendkívül nehéz és technikás pályán, ráadásul mindössze egy hibája volt, így átvette a vezetést. Az aktuális világbajnok Boyd Exell hasonló tempóban és ugyancsak egy hibával teljesítette az első felvonást, kettejük között mindössze 3,5 mp volt a különbség az ausztrál javára. A szombati bemelegítésen győztes Koos de Ronde kicsit idegesen versenyzett, két hibája lett, s a tempója is elmaradt előbbi két riválisától, de még éppen befért - Lázárt megelőzve - a legjobb hármat felvonultató összevetésbe.

A második menetben aztán de Ronde megmutatta, miért is nagy klasszisa a fedett versenyeknek: nemhogy a mezőnyben elsőként hibátlanul hajtott, még a tempójára sem lehetett panasz, mert két percen belül állt meg az órája. A vecsési magyar hajtó következett, aki érezte, Exellt csak akkor előzheti meg, ha kockáztatva hajt, azonban emiatt ismét lett egy hibája, s örülhetett, hogy holland vetélytársával szemben megőrizte előnyét.

Boyd Exell nem elégedett meg a biztonságos hajtással, bebizonyította, hogy jelenleg ő a legjobb négyesfogathajtó a világon. A fogata 115 mp alatt vágtázva szlalomozott végig az akadályokkal tűzdelt pályán, s eközben egyetlen hibája sem volt, azaz a nap legjobb teljesítményével érdemelte ki az első helyet. Exell harmadik alkalommal bizonyult a legjobbnak a magyar fővárosban, ahol hazai siker még nem született.

A közönség nemcsak tétre és euróezrekért zajló versenyeket láthatott, hanem látványos és szórakoztató show-műsorokat is. Délelőtt a hírességek fogathajtóversenyén Mészöly Géza futballedző nyert, Rékasi Károly színművészt megelőzve.

Délután még a póni galoppverseny döntője, Kassai Lajos lovasíjász koronglövő Guinness-rekordkísérlete és persze Lorenzo, a "Repülő francia" szabadidomításos előadása szórakoztatja a közönséget.

Eredmények:

1. Boyd Exell (ausztrál) 237.65 mp (122.85 mp+114.80 mp, 5+0 büntető mp)

2. Dobrovitz József 253.72 (126.35+127.37, 5+5)

3. Koos de Ronde (holland) 260.14 (141.03+119.11, 10+0)

4. Lázár Zoltán 152.41 (15)

5. Ulrich Werner 153.17 (15)

6. ifj. Dobrovitz József 154.74 (15)

7. Scheik József 199.06 (40)

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!