Sport

2011.11.29. 11:29

Miskolc ismét kosár Eb-t rendezhet

Miskolc - Jövőre U16-os A-csoportos leány kosár Európa-bajnokságot rendeznek Miskolcon.

Miskolc - Jövőre U16-os A-csoportos leány kosár Európa-bajnokságot rendeznek Miskolcon.

Az idén augusztusban Miskolc adott otthon az U18-as B-csoportos leány kosárlabda Európa-bajnokságnak, melynek során 16 ország – köztük a rendező, Magyarország – 11 napon keresztül küzdött a helyezésekért két helyszínen, a miskolci városi sportcsarnokban és az Egyetemi Körcsarnokban. Hasonló rendezvény helyszíne lesz jövőre Miskolc, ugyanis egy korosztállyal fiatalabbak számára, egy osztállyal feljebb, szintén kontinensbajnokságot rendeznek itt.

U20, U16

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai tagszervezete (FIBA Europe) a németországi központjában a múlt héten döntött arról, hogy a 2012-es utánpótlás Európa-bajnokságokat melyik országban rendezzék meg. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége - a 100 éves magyar kosárlabda centenáriumi évében - két korosztályos elit tornának a rendezési jogát kapta meg. Az U20-as A-csoportos leány Eb döntő mellett, az U16-os A-csoportos leány Eb finálét is hazánkban rendezik, az előbbinek nem tagja a magyar válogatott, az utóbbinak viszont igen.

Ugyanis az idén Olaszországban megrendezett U16-os A-csoportos leány Európa-bajnoki döntőben, a Peresztegi Nagy Ákos szövetségi edző által irányított együttes – két, a Miskolci Sportiskolában kosárlabdázó játékossal, Szabó Brigittával és Sikora Emőkével a soraiban - megőrizte Magyarország elit tagságát. Azzal, hogy a 16 csapatos mezőnyben a 12. helyen végzett. Így 2012-ben is a legjobbak között szerepelhet nemzeti válogatottunk. A FIBA Europe döntése értelmében Magyarországon, a honi sportági szövetség döntése szerint pedig...

- Szinte biztos, hogy Miskolc lesz a helyszíne az U16-os leány kosárlabda Európa-bajnoki döntőnek – jelentette ki érdeklődésünkre Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ügyvezető igazgatója.

- Miskolc alpolgármestere, dr. Zsiga Marcell még október 11-én írt egy levelet a szövetségnek, amelyben jelezte, hogy az idei U18-as B-csoportos leány Eb döntő után szívesen lenne a város a házigazdája egy esetleges jövő évi, a FIBA Europe égisze alatt zajló utánpótlás Európa-bajnoki döntőnek. És mivel a múlt héten eldőlt, hogy két ilyen torna rendezési jogát is megkapta szövetségünk, így aligha lesz akadálya annak, hogy a 16 éves lányok kontinensbajnoki döntőjét Miskolcon rendezzük meg, hiszen az idei 16 csapatos seregszemle

megfelelő referenciaként szolgál.


Alapinfók

Az U16-os A-csoportos leány kosárlabda bajnokságon 16 csapat vesz részt. A tornát július 12-22. között rendezik meg. A résztvevő csapatok: Spanyolország, Belgium, Olaszország, Törökország, Görögország, Oroszország, Franciaország, Svédország, Hollandia, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Horvátország, Németország, Anglia.


Hazai ízek

A magyar szövetség döntése értelmében az U16-os leány válogatott mellett – a jelenleg a Szeged KE NB I/B-s felnőtt csapatának szakmai munkáját irányító -, Mészárosné Kovács Andrea dolgozik szövetségi edzőként. A válogatott keretet is ő alakítja majd ki, és két, a Miskolci Sportiskolában kosárlabdázó fiatalnak, Dubei Debórának és Sveda Viktóriának van esélye arra, hogy meghívót kapjon a csapata, illetve, hogy szerepelhessen az Eb-döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!