Sport

2011.08.26. 14:22

Hamarosan lezárulhat a Köteles-ügy

A DVTK-ból két éve a belga KRC Genkhez igazolt Köteles László az ősszel BL meccseken bizonyíthat.

A DVTK-ból két éve a belga KRC Genkhez igazolt Köteles László az ősszel BL meccseken bizonyíthat.

Két éve, 2009 augusztusában kölcsönadási szerződéssel került a belga KRC Genk együtteséhez a korábban a válogatott kerettagságig eljutó Köteles László. Az a kapus, aki kedden, a belga csapat hálóőreként – a Bajnokok Ligája főtáblájára, csoportkörébe jutásról döntő – az izraeli Maccabi Haifa elleni meccsen, amelyben a büntetőrúgások döntöttek, az első két 11-est hárította, így elévülhetetlen érdemeket szerzett csapata továbbjutásában. Miközben a játékos értéke egyre feljebb szökik (az idei BL-selejtezők megkezdése előtt, a 2011. június 28-i ármeghatározáskor 600 ezer euróra taksálta az átigazolási díját az egyik legnevesebb szakmai honlap, a transfermarkt.de), a labdarúgóért a belga a klub ezidáig csak a kölcsönadási díjat fizette meg, mert a DVTK és a KRC Genk közötti vita még nem zárult le.

Az előzmények

A magyar válogatott kerettagságig eljutott hálóőr 2009-ben egy évre kölcsönbe került Diósgyőrből Genkbe (az Észak-Magyarország információi szerint 100 ezer euróért), és a két klub között tavalyelőtt augusztusban létrejött szerződés szerint az egyéves kölcsönadási szerződés lejárta előtt a németalföldi gárdának lehetősége lett volna arra, hogy végleg megszerezze Köteles László játékjogát (az Észak-Magyarország információ szerint további 100 ezer euró kifizetésével). A KRC Genk azonban a szerződésben kikötött határidőig nem élt opciós jogával, aminek lejárta után a DVTK tett egy ajánlatot a kivásárlási összeg mértékére (információink szerint 65 ezer euróról), de ezt nem sokkal később visszavonta. Ezt a visszavont ajánlatot szerette volna érvényesnek tekinteni a belga klub, akik bár azóta sem fizettek a DVTK-nak a kölcsönadási összegen túl egyetlen eurocentet sem, de egy éve megpróbálták kikérni a labdarúgó játékengedélyét a Magyar Labdarúgó Szövetségtől. Ezen próbálkozásuk ugyan nem járt sikerrel, mert a két klub közötti érvényes szerződés híján a magyar szövetség nem adta ki a pályára lépéshez szükséges dokumentumot, ezért aztán a Genk a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez fordult jogorvoslatért, ahol ideiglenes játékengedélyt állítottak ki a kapus számára, hogy a két sportszervezet jogvitája ne érintse hátrányosan a labdarúgót. Köteles Lászlónak 2011. június 30-ig volt szerződése a DVTK-val, és ebből 2009 augusztusától 2010. június 30-ig, a kölcsönvétel idejére esedékes pénzt kifizette a KRC Genk, de a tavalyi szezon rendezése még a levegőben lóg.

Ezt az elődjétől örökölt ügyet próbálta meg rendezni a DVTK jelenlegi ügyvezetője, Dudás Hunor, tavaly decemberben, Genkben tett látogatásával, de mint arról három hónapja lapunknak nyilatkozott, nem jutott előrébb, és azt is hozzátette: hogy lesz-e per a két klub között, vagy sem, abban a DVTK jogászainak a véleménye lesz a döntő. Dudás Hunor akkor azt mondta: ,,Ez a Köteles-ügy egy öröklött ügy, amiben nem könnyű tisztán látni, most ott tartunk, hogy a mi véleményünkkel ellentétben a másik oldal azt állítja, hogy az idei szezon végén lejár a kapus szerződése a Diósgyőrrel, és szabadon igazolható.”

A javaslat

Most, hogy Köteles László remek védésével ismét felhívta magára a figyelmet, Dudás Hunort, a DVTK ügyvezetőjét megkérdeztük, milyen álláspontot alakítottak ki a jogászok a Köteles-ügyben.

– Az a döntés született ezzel kapcsolatban a jogászok javaslatára, hogy mivel az ügy meglehetősen kusza, így nem fogunk egy várhatóan hosszan elnyúló peres ügybe belemenni, hanem a lehető legrövidebb úton igyekszünk lezárni ezt a megöröklött ügyet, így arról az összegről állítunk ki számlát, és küldünk el a Genknek, amelyet a DVTK korábbi ügyvezetése írásos ajánlatban szerepelt – válaszolta érdeklődésünkre Dudás Hunor.


Kötél-pálya

Köteles László a KRC Genknél töltött első idényében, a 2009/10-es évadnak csak a végén lett első számú kapus, de a Jupiler Pro League rájátszásában remekül látta el feladatát, és jelentős érdemeket szerzett abban, hogy a csapat Európa ligás indulást érő helyen végzett (vagyis akkor derült ki, hogy milyen jó, amikor az opciót már nem érvényesíthette a KRC Genk). A 2010/11-es évadban a játékengedély vita miatt nem tudott pályára lépni a szezon elején, és mivel fiatal belga riválisa, Thibaut Courtois jól teljesített (olyannyira, hogy most nyáron az angol FC Chelsea vette meg, majd adta kölcsön a spanyol Atlético Madridnak a 19 éves hálóőrt), így a jövő héten a 27. születésnapját ünneplő Köteles László ,,ideje” csak most jött el a belga csapatnál.


Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!