Sport

2011.07.28. 13:01

Rákot okozhat a rali?

Amerikai tudósok szerint az Erionit tartalmú, murvás talajon ralizó autósok jobban kivannak téve a rák veszélyének, mintsem azt korábban gondolták volna. Sőt.

Amerikai tudósok szerint az Erionit tartalmú, murvás talajon ralizó autósok jobban kivannak téve a rák veszélyének, mintsem azt korábban gondolták volna. Sőt.

Az Erionit tartalmú, murvás, kavicsos terepeken, akár egy busz vagy motor áthaladása után is porfelhő keletkezik, ami, ha belélegezzük komoly betegségek kiváltója lehet. A Science Daily szerint a felvert porban található ásványi anyag a tüdőben lévő membránokra támad, így okozva ezzel legdurvább esetben akár rákot is.

Az Erionit egy természetben is gyakran előforduló ásvány (K2CaNa2)2(Al4Si14O36x15(H2O), aminek tulajdonságai az azbeszthez hasonlók. Ha felkavaródik a levegőben, az emberek tüdejét veszi célba, majd le is telepedik ott. Idővel a lerakódott Erionit a tüdő sejtjeinek abnormális növekedését okozhatják, ami végső soron a mesothelioma kialakulásához vezethet. A mesothelioma pedig a rák egy ritka formája.

 Többen estek már az Erionit áldozatául

A kutatáshoz Észak-Dakotából és Törökországból is gyűjtöttek mintákat a tudósok, akik július 25-én publikálták tanulmányukat. Michele Carbone, a kutatás vezetője elmondása szerint: - Törökországban sokan estek már az Erionit áldozatául, a halálozási ráta 6 – 8%. Falvakat kellett új, Erionit mentes környékre költöztetni. A veszélyeztetettebb amerikai államok Észak-Dakota, Kalifornia, Oregon, Arizona és Nevada, de számos helyen bányásszák még az Erionitot – mondja.

 Az Erionit a zeolitcsoport család tagja, amiről így fogalmaz a Wikipédia: „A zeolitcsoport tagjai víztartalmú alumoszilikátok, melyekben a víztartalom jelentős része reverzibilis és alacsony hőmérsékleten eltávolítható. A IV.Szilikátok ásványosztály tekto- vagy rétegszilikátok alosztályán belül önálló csoportot alkotnak ásványai. Szokásos a csoport ásványait hasonló tulajdonságok alapján sorokra vagy sorozatokra tagolni.

Az (Al+Si) és az oxigén aránya: 1/2. Az egyes tagokban a fő kationtartalom: Ca és Na, ritkábban Ba, K, Li, Sr és Mg. A csoportba tartozó egyes ásványok eltérő kristályrendszerben jelennek meg. Rostos, leveles vagy kocka alakú kristályhalmazokban vagy földes tömeges csoportokban fordulnak elő. A zeolitásványok nagy mennyiségű vizet tartalmaznak, ami hőkezeléssel könnyen eltávolítható. Az így dehidratált (aktivált) anyagok a kritikus méretű gázokat és gőzöket abszorbeálják, kationjaik kicserélhetők, katalikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért fontos ipari nyersanyagok.”

- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!