Sport - Foci

2018.05.16. 13:48

Európa Liga-döntő: Hogyan játszik „otthon” a Marseille?

Szerdán rendezik meg Lyonban az idei labdarúgó Európa Liga-döntőt. A 2018-as fináléban a francia Olympique Marseille, valamint a spanyol Atletico Madrid csap össze.

Szerdán rendezik meg Lyonban az idei labdarúgó Európa Liga-döntőt. A 2018-as fináléban a francia Olympique Marseille, valamint a spanyol Atletico Madrid csap össze.

A kupának a 2009–2010-es szezonban volt az első kiírása, korábban UEFA-kupa néven futott a sorozat, melynek a jogutódja lett az Európa Liga. Azóta az Atletico kétszer megnyerte a küzdelmeket, 2010-ben Hamburgban azt az angol Fulhamet győzte le 2–1-re hosszabbításban, amelyben Gera Zoltán futballozott. A „matracosok” másodszor 2012-ben Bukarestben diadalmaskodtak, ekkor a honi rivális Athletic Bilbaót verték 3–0-ra. Az Atletico 1974-ben, megismételt meccsen maradt alul a BEK-döntőben a Bayern Münchennel szemben (0-4), míg később két BL-finálét is elveszített, mégpedig 2014-ben és 2016-ban is a Real Madrid ellenében.

Egy-két sérült

A Marseille legnagyobb sikerei a 90-es évek elejéről datálhatók: 1991-ben a BEK-ben a döntőig meneteltek, ahol a Crvena Zvezda-val találkoztak. A rendes játékidő és a ho­sszabbítás is 0–0-ra végződött, de tizenegyesekkel mégis alulmaradtak. A következő idény a csapat történelmének legdicsőségesebb éve, hiszen 1993. május 26-án, a müncheni Olympiastadionban, a BL döntőjében, 1–0-ra verte az AC Milan csapatát Boli fejesével. Az UEFA Kupát két alkalommal bukták el a kikötővárosiak, 1999-ben az olasz Parma (0-3), 2004-ben a spanyol Valencia (0-2) volt a jobb. A franciákat bizonyára doppingolja majd, hogy „otthon” – bár egyik legnagyobb ellenfelük stadionjában – játszhatnak, több ezer fanatikus szurkolójuk előtt.

Dupla az osztrákokkal

Náluk a portugál Rolando (vádlisérülés) és a görög Mitroglou (combsérülés) szereplése kérdéses, az Atleticónál egyedül az uruguayi Giménez (hátsérülés) hiányozhat. Az OM még tavaly júliusban kezdte a csatározást, összesen 18 mérkőzést vívott meg, ellenfelei voltak: Oostende (belga), Domzale (szlovén), Konyaspor (török), Salzburg (osztrák), Vitória Guimaraes (portugál), Braga (portugál), Athletic Bilbao (spanyol), Leipzig (német), és a Salzburg (újra). A házi gólkirály Valère Germain 7 találattal.


[poll id="1674"]


Az Atletico a Bajnokok Ligája csoportkörében szállt be a szezonban, azonban az általa, és az olasz Roma, az angol Chelsea, illetve az azeri Qarabag által alkotott négyesben csak a harmadik lett, így nem jutott tovább, nem folytathatta „itt”, átkerült az Európa Ligába. Ahol meccselt a dán Köbenhavnnal, az orosz Lokomotiv Moszkvával, a portugál Sportinggal és az angol Arsenallal, így került a döntőbe. Náluk Antoine Griezmann 2 BL, és 4 EL-gólnál tart.

ÉM-MI


A várható csapatok

Olympique Marseille (francia) – Atletico Madrid (spanyol)

Lyon, V.: Kuipers (holland).

Marseille: Mandanda – Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi – Sanson, Lopez – Thauvin, Payet, Ocampos – Germain. Vezetőedző: Rudi Garcia.

Atletico Madrid: Oblak – Vrsaljko, Savic, Godín, Lucas – Koke, Saúl Níguez, Gabi, Correa – Griezmann, Costa. Vezetőedző: Diego Simeone.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!