Sport - Foci

2017.01.01. 18:46

65 éves a megyei focibajnokság – érdekességek, statisztikák

Miskolc - Csendes évfordulóhoz érkeztek a megyei labdarúgó-bajnokságok.

Miskolc - Csendes évfordulóhoz érkeztek a megyei labdarúgó-bajnokságok.

Hazánk új megyerendszerének kialakítását (1950) követően 1951 tavasszal írták ki először a megyei küzdelmeket labdarúgásban, országszerte. Vagyis idén 65 éves a küzdelemsorozat. Korábban hosszú évekig az ÉLASZ (Észak-magyarországi Labdarúgó Alszövetség) szervezésében zajlottak a csatározások.

Ebben megyénk jelenlegi területéről, valamint Heves és Szabolcs megyéből is szerepeltek csapatok. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a megyei bajnokságok már 1951-től működtek, léteztek, a B.-A.-Z. megyei Labdarúgó Szövetség csak 1957. júliusában (!) alakult meg. Addig az ÉLASZ irányította a Heves és B.-A.-Z. megyei küzdelmeket.

Az első

Az első B.-A.-Z. megyei bajnokságot egy 14-es csoportban tervezték megrendezni. Az Észak-Magyarország 1951. március 3-i számában az első forduló műsorát is közölte: Sátoraljaújhely – Királd, Borsodnádasd – Bánréve, Szerencs – Ormospuszta, Putnok – Felsőzsolca, Miskolci Erdész – Alberttelep, Bánszállás – Mezőkövesd, Borsodnádasd – Bánréve.

Utóbbi mérkőzéssel rajtolt ünnepélyes keretek között a bajnokság, március 4-én. A hazaiak alaposan „helybenhagyták” a vendégeket: Borsodnádasdi Vasas – Bánrévei Vasutas 12:1! Meglepetésre a további meccseket már nem játszották le azon a hétvégén, csak egy héttel később. Közben ugyanis – valószínűleg a sportszervezetek kérésére – két 14-es csoportra változtatták a kiírást. Előbb első és második csoportnak nevezték el őket, de a március 11-i forduló után a sajtóban már „Gorkij” és „Puskin” fantázianéven közölték a két csoport eredményeit. Érdekes, hogy a „Puskin” csoportban a 14 gárda közül 9 (!) bányászklub volt, míg a „Gorkijban” egy sem. A kilenc bányászcsapat a Rudabánya, a Putnok, az Alberttelep, a Somsály, az Edelény, az Ormospuszta, a Herbolya, a Királd és a Bánszállás voltak.

Ez a kétcsoportos megye I. osztály 1951–1954 között élt. Viszont ezekben az években – kivétel 1954 – nem írták ki a megyei II-es bajnokságokat. A járási bajnokok osztályozók után juthattak a megyei elitbe. A megyei I. osztály két csoportjának első helyezettjének meg kellett mérkőznie egymással a megyei bajnoki címért.

5:0, 0:0

A sporttörténelmi első megyei bajnokság két csoport első helyezettjének összecsapásán, 1951-ben ez az eredmény született: Sátoraljaújhelyi Petőfi – Ormospusztai Bányász 5:0 és 0:0. Ezzel a megyei labdarúgó-bajnokság első kiírásának bajnoka a Sátoraljaújhelyi Petőfi csapata lett.

Igaz, ez nem volt meglepetés, hiszen az újhelyi legénység 1950 őszén még az NB II Keleti csoportban szerepelt Építők néven, és utolsóként esett ki. Az 1951-es keret azonban nagyjából megegyezett az 1950-es őszivel. A következők kaptak helyet az újhelyi bajnokcsapatban: Hidasi, Varga, Végvári, Szendrei, Lénárt, Katona, Várhelyi, Laczkó, Moldován, Pásztor, Kosztolnyik, Csabai I., Csabai II., Goffa, Kovács.

Nagy változásokat

Nagy változásokat hozott az 1955-ös bajnoki év. A két 14 csapatos csoport helyett egy 12-es csoportban rendezték a küzdelmeket. Viszont 14 csapattal beindították a Miskolc Város I. osztályú bajnokságát is, amely a megyei I-gyel azonos jogokkal rendelkezett (Hja, akkor még volt ennyi csapat Miskolcon!). Ezen kívül két 12-es csoportban a megyei II. osztályban is küzdöttek a csapatok.

1957 tavaszán osztályozókat írtak ki, így a következő megyei küzdelmeket csak 1957 ősszel indították. 1963-ig őszi-tavaszi rendszerben zajlottak a bajnokságok. Ekkor ismét visszatért a magyar szövetség a tavaszi-őszi versengési rendszerre. 1969-ig küzdöttek így. 1970 tavasszal újra félidényes bajnokságot írt ki a szövetség. Ebből sem feljutó, sem kieső nem volt, 1970 őszétől napjainkig pedig őszi-tavaszi rendszerben játszanak hazánkban a csapatok, a megyei I. osztályban is.


A megye II-ről

A megyei labdarúgó-bajnokság 1951-es rajtját követően csak 1954-ben írták ki először a megye II-es küzdelmeket. 1951–1953 között a megye I. osztályból kiszoruló csapatok a járási bajnokságban szerepeltek. 1954 volt az első év, amikor bajnokot avattak a megyei II. osztályban, akkor tavaszi-őszi rendszerben zajlottak a küzdelmek. Később is voltak olyan évadok, amikor nem írták ki a megye II. csatározásait.


A megyei I. osztály éremtáblázata 1951-től 2016-ig

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztály éremtáblázata 1951 és 2016 között.

 

 

A megyei I-es bajnokságok góllövőlistáinak élmezőnye, 1989/90-től 2015/16-ig

Miskolc - Archívumunkban 1989/90-től találhatóak meg a megyei I-es labdarúgó-bajnokságok gólszerzőinek adatai.

 

 

Megye II-es bajnokcsapatok listája 1954-től 2016-ig

Miskolc - A labdarúgó megyei II-es bajnokcsapatok, 1954-től 2016-ig.

 

 

Megye I., mint harmadik vonal – érdekességek

Miskolc - A teljesség igénye nélkül néhány érdekesség a megyei I-es labdarúgó-bajnokságok elmúlt 65 esztendőjéből.

 

 

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztályú bajnokságok összesített eredménysora 1951–2016

Miskolc - A táblázatban, az egységesség kedvéért, a régi pontszámítás alapján 2-1-0 pontozással számoltuk a csapatok eredményeit. Továbbá az egyes büntetőpontokat sem vettük figyelembe, vagyis a pályán elért eredmények szerepelnek az összesítésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!