Sport - Foci

2012.05.14. 09:42

Tisza duplával fordított a DVTK

A labdarúgó NB I 28. fordulójának zárómeccsén a Diósgyőri VTK a Budapest Honvéd együttesét fogadta vasárnap.

A labdarúgó NB I 28. fordulójának zárómeccsén a Diósgyőri VTK a Budapest Honvéd együttesét fogadta vasárnap.

Valamivel több, mint fél éve ilyenkor, amikor ez a két csapat fordított párosításban játszott, még az egykori honvédosról, Budovinszky Krisztiánról szólt a meccs felvezetője, aki góllal szeretett volna bosszút állni egykori edzőjén, Supka Attilán. Akkor ez nem sikerült neki (2-1-re kapott ki a DVTK, Gallardo volt a gólszerző), most viszont esélye sem volt erre. Az ősszel kihagyhatatlannak bizonyult belső védő – aki az előző szezonban öt gólt is szerzett, tavasszal pedig csak kétszer kapott játéklehetőséget, valamint kétszer ücsörögte végig NB I-es meccsen a kispadot – hetek óta a keretbe sem kerül be. Amikor a múlt héten, belső védőileg nem állt jól a csapat, még akkor sem lett kerettag, és most sem, amikor a sérüléséből felépült Gal, és ez egy hete sárga lapok miatt eltiltott Nagy T. is bevethető lett. Utóbbi két játékos közül Nagy T. került be a kezdőbe, a legutóbbi bajnokin kényszerből, posztidegen helyen játszatott Vadász helyett. A Pécs elleni győztes kezdőcsapaton ezen kívül még egy helyen változtatott, kényszerből Szentes Lázár, a legutóbbi bajnoki megsérült Tajti kapus helyén az akkor becserélt Rakaczki kapta meg a lehetőséget a háló előtt.

Korai gól

A diósgyőri fiatal kapusa hamar elveszítette ,,szüzességét”, még három perc sem telt el a meccsből, amikor megkapta első élvonalbeli gólját. Nem ért, nem érhetett oda a bal alsó sarok felé tartó labdára, azok után, hogy kilyukadt a DVTK védelemének közepe. Nagy pörgést sem hazai, sem vendég oldalról nem láthattunk a Honvéd vezető találata után, utóbbi csapat részéről ez valamelyest érhető volt. Persze nem arról van szó, hogy a hazaiak nem akartak volna egy kis pluszt hozzátenni, hanem arról, hogy nem tudtak. A fővárosiak kettős vonalban, erős védőfalat húztak saját térfelükre, és ezzel szemben sehogy sem tudott helyzetet kialakítani Szentes Lázár csapata. Sajnos, Sekour kezében nem állt jól a karmesterei pálca, és ezúttal – a legutóbbi, Pécs elleni bajnokihoz képest –, mivel nem volt terület futni a háromfős, egymás helyét váltogató támadóalakzat tagjainak (Bacsa, Luque, Tisza), szenvedő szerkezetű volt a DVTK támadójátéka. Szerencsére akadt azonban az első félidőben egy remek helyzetfelismerés Luque részéről, és ezzel együtt jó technikai kivitelezés a spanyol középpályástól és Tiszától, így sikerült egyenlíteni (ha begyakorolt figura volt, akkor azért, ha nem az improvizációért érdemel dicséretet a két labdarúgó). A döntetlen állás után sem sikerült ziccereket kidolgoznia a hazai gárdának, gyakorlatilag gólhelyzet nélkül játszottak le egy félidőt, míg a túloldalon a játékrész hajrájában két óriási lehetőség is adódott.

Fordulás után

A második félidőre, kényszerből, sérülés miatt változtatott a hazaiak szakvezetője, de nem Galt, hanem a múltkori középső helyettest Vadászt küldte be. És ahogy az első félidőben a Honvédnek, ez alkalommal a Diósgyőrnek is elég volt három perc a gólszerzésre. Bacsa remek elfutása, és helyzetfelismerése, illetve Tisza újabb kapu előtti határozottsága eredményeként 45 perc után nagyot változott a világ. Innentől kezdve a Honvédnek is nyíltabban kellett játszania, és mivel a támadásaikra nagyobb hangsúlyt fektettek, a védekezésük is lazább lett. Ennek köszönhetően sokkal több veszélyes lehetőséget alakítottak ki a piros-fehérek Kemenes kapuja előtt. Ekkor a becserélt Seydi, a gyors Bacsa, és a nagy kedvvel játszó Tisza révén már olyan focit láthattak a nézők, amilyet az elejétől szerettek volna. A Honvéd próbálkozott, de ebben egyenlíteniük nem sikerült, a már magas fordulatszámon játszó DVTK-val szemben. A Diósgyőr a második félidei jobb játékával megérdemelten szerezte meg a győzelmet és faragta le a Honvéddel szembeni, forduló előtti hatpontos hátrányát háromra.


Köszöntés

A meccs előtt köszöntésre került sor, bár a bajnoki idény még nem ért véget, megválasztották a bajnokság legjobb diósgyőri játékosait. A legjobb magyar játékos, Tisza Tibor lett, a legjobb külföldinek José Luque-t választották, a legjobb 23 éven aluli játékosnak járó díjat pedig Takács Péter vehette át Oláh Ferenctől, a DVTK Aranycsapatának egykori játékosától.


Jegyzőkönyv:

Diósgyőri VTK – Budapest Honvéd 2-1 (1-1)    

Diósgyőr, 7000 néző. V.: Bognár T. (Lémon, Mohos).

Diósgyőri VTK: Rakaczki (7) – Vági (6), Nagy T. (5), Rakovic (5), Frizoni (5) – Takács P. (6), Abdouraman (6) – Bacsa (6), Sekour (5), Luque (5) – Tisza (7). Szakmai igazgató: Szentes Lázár.

Budapest Honvéd: Kemenes (6) – Lovric (6), Botis (5), Debreceni (5), Hajdú (5) – Hidi (5) – Horváth A. (5),Vécsei (5), Ivancsics (5), Tchami (5) – Délczeg (6). Vezetőedző: Supka Attila.

Csere: Rakovic helyett Vadász (6) a 46., Luque helyett Seydi (6) a 60., Ivancsics helyett Hadzic (-) a 65., Hajdú helyett Németh N. (-) a 75., Lovric helyett Marshal (-) a 77., Takács P. helyett Gohér (-) 88. percben.

Sárga lap: Rakovic a 7., Frizoni a 11., Hajdú a 23., Vécsei a 76., Debreceni a 79., Tchami a 92. percben.

Gólszerző: Délczeg (0-1) a 3., Tisza (1-1) a 24., Tisza a (2-1) a 48. percben.

Szentes Lázár: – Nagy pozitívum a győzelem, emellett fontos tényező, hogy a nagyon korán kapott gól után meg tudtuk fordítani a mérkőzést. Ehhez két jó egyéni teljesítmény is hozzájárult, Tiszáé és Rakaczkié is döntő volt. A szerencse is mellettünk állt, ellenfelünknek hatalmas helyzetei voltak, kettő, három olyan is, amiről senki nem tudja, hogy miért nem került a kapunkba a labda.

Supka Attila: – Úgy érzem, hogy amit elterveztünk, azt az első félidőben meg tudtuk valósítani. Gólhelyzeteink voltak, a tavasszal talán még egy meccsen sem volt ennyi nagy lehetőségünk. De csináltuk két nagy hibát, gondolok itt a diósgyőri gólok előtti szituációkra. Ezt a meccset az első félidőben meg lehetett volna nyerni, a második félidőben, amikor a Diósgyőr vezetett már nehezebb dolgunk volt, és sajnos nem volt bennünk annyi, hogy egyenlíteni tudjunk.


A gólok története:

3. perc: A baloldalról Hidi játszotta meg a kapu előterében helyezkedő Délczeget, aki tisztán vehette át a labdát, majd egy igazítás után 16 méterről a bal alsó sarokba lőtt, 0-1.    

24. perc: Szabadrúgáshoz jutott a DVTK a jobb oldalon, az alapvonaltól három méterre. A pontrúgást Luque végezte el, aki nem kapura, és nem a kapu előtt tömörülő játékosok közé próbálta meg lőni a labdát, hanem mögéjük. A 11-es pont környékére begurított labdáért Tisza lépett vissza, aki egy igazítás után, laposan a kapu bal oldalába lőtt, 1-1.

48. perc: Bacsa iramodott meg középen, akit sem utolérni, sem szerelni nem tudtak a vendégek, ráadásul a sűrűjéből is ügyesen tette ki a labdát jobbra, Tiszának. A csatár a 16-oson belül pár lépést tett a labdával, majd nagy erővel a kapuba bombázott, 2-1.


 "A nagyon korán kapott gól után meg tudtuk fordítani a mérkőzést" - nyilatkozta Szentes Lázár az újabb diósgyőri győzelem után.

A Labdarúgó OTP Bank Liga NB I. 28. fordulójában a Budapest Honvéd együttesét fogadta a Diósgyőri VTK gárdája vasárnap 18.30-tól az Andrássy úton. Az összecsapásról élőben a tudósítottunk a Borsod Online-on!

Budapest, 2012. május 12., szombat (MTI) - A labdarúgó OTP Bank Liga 28. fordulójának szombati eredményei és a tabella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!