Sport - Foci

2012.05.24. 13:17

Bundabotrány - Újabb volt diósgyőri játékosok kerültek képbe

2012. május 23. napján – a 2009. augusztus 26. napján lejátszott Nyíregyháza-Diósgyőr (3:0) Ligakupa mérkőzés eredményének befolyásolásával kapcsolatban – a Diósgyőr akkori labdarúgóit, G. Tamást és K. Norbertet 1 rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a főügyészség.

2012. május 23. napján – a 2009. augusztus 26. napján lejátszott Nyíregyháza-Diósgyőr (3:0) Ligakupa mérkőzés eredményének befolyásolásával kapcsolatban – a Diósgyőr akkori labdarúgóit, G. Tamást és K. Norbertet 1 rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a főügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye:

Újabb 9 fővel, 39-re nőtt a gyanúsítottként kihallgatott futballisták száma az un. „bundaügyben”

Az MLSZ feljelentése nyomán vesztegetés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen 2009. decemberében a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt indult és a Fővárosi Főügyészség által felügyelt bűntető ügyet – a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok 2011. áprilisában történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változásokra is figyelemmel – 2011. májusában a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki. A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodával szoros együttműködésben folytatja.

A „bundaügy” újabb fejleményeként a Központi Nyomozó Főügyészség 2012. május 21., 22. és 23. napján további kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként:

1. 2012. május 21. napján – a 2009. október 28. napján lejátszott Szigetszentmiklós-Kaposvölgye (3:2) Magyar Kupa mérkőzés eredményének befolyásolásával kapcsolatban – a Kaposvölgye akkori labdarúgóit, S. Józsefet, V. Józsefet, J. Gyulát, Sz. Lászlót és H. Gyulát 1 rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a főügyészség.

E gyanúsítottak közül V. József beismerő vallomást tett.

Sz. László a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be, majd vallomást tett, tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

J. Gyula és H. Gyula a gyanúsítás ellen panasszal éltek, majd a vallomástételt megtagadták.

S. József a gyanúsítás ellen nem élt panasszal, de a vallomástételt megtagadta.

2. 2012. május 22. napján – a 2010. június 5. napján lejátszott MTK II.-Cegléd (1:2) NB-II-es mérkőzés eredményének befolyásolásával kapcsolatban – B. Bálintot 1 rendbeli társadalmi szervezet tagja által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és Sz. Ádámot 1 rendbeli felbujtóként elkövetett gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette és 1 rendbeli felbujtóként elkövetett társadalmi szervezet tagjának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a főügyészség.

B. Bálint a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be, majd vallomást tett, tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Sz. Ádám a gyanúsítás ellen nem jelentett be panaszt, vallomást tett, ugyancsak tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

3. 2012. május 23. napján – a 2009. augusztus 26. napján lejátszott Nyíregyháza-Diósgyőr (3:0) Ligakupa mérkőzés eredményének befolyásolásával kapcsolatban – a Diósgyőr akkori labdarúgóit, G. Tamást és K. Norbertet 1 rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a főügyészség.

(E mérkőzéssel kapcsolatban korábban már történt gyanúsításközlés L. Ákos és K. Zsolt vonatkozásában.)

G. Tamás és K. Norbert a gyanúsítás ellen panaszt jelentettek be, majd mindketten megtagadták a vallomástételt.

Ezzel az ügyben kihallgatott gyanúsítottak száma 39-re, míg a manipulációval érintett mérkőzések száma 30-ra nőtt.

A gyanúsítottak közül jelenleg 4 fő van előzetes letartóztatásban, míg a többiek – köztük az e héten kihallgatott gyanúsítottak – szabadlábon védekeznek.

Budapest, 2012. május 24.

Dr. Keresztes Imre, főügyész


Kapcsolódó cikk:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!