Sport - Foci

2012.03.22. 10:10

Csirszki Martin azt szeretné, hogy megismerjék

Diósgyőri VTK: saját nevelésű játékos kopogtatott a nagycsapat öltözőjének ajtaján.

Diósgyőri VTK: saját nevelésű játékos kopogtatott a nagycsapat öltözőjének ajtaján.Január 7-én töltötte be a 17. életévét, és hétfőtől hivatalosan is a DVTK NB I-es keretének edzéseit látogatja Csirszki Martin, aki a múlt szombaton Pápán, hajszál híján élvonalbeli mérkőzésen is bemutatkozott. Csakhogy hiába jelentették be a cseréjét a meccs hosszabbításában, és állt ott a felezővonalnál készülve a debütálásra, ez végül elmaradt. Hogy miért?

– Ezt pontosan én sem tudom, tény, hogy a két csapat között csupán egygólos különbség volt az utolsó percekben, és 2-1-es diósgyőri vezetésnél a hazaiak nagy erőket mozgósítottak az egyenlítő találat megszerzésére érdekében – emlékezett vissza Csirszki Martin. – Amikor bemehettem volna, mert a játéktéren kívülre került a labda, éppen a Pápa következett szögletrúgással, és szerintem ezért döntött úgy Miki bá, hogy akkor és ott nem állít be, hiszen a 173 centimmel nem vagyok egy felhőkarcoló, és akkor az volt a legfontosabbak, hogy kifejeljük a sarokrúgás után a labdát a kapu előteréből.

A bemutatkozás

Ami akkor és ott nem sikerült, az egy másik sorozatban az idén már összejött Csirszki Martinnak, március 7-én, a Székesfehérvárott lejátszott Ligakupa negyeddöntőn, a Videoton ellen már játszhatott a DVTK nagy csapatában.

– Igen, ott mintegy 20 percet kaptam csereként, de nem az volt az első meccsem, mert a Mezőkövesd elleni felkészülési mérkőzésen játszottam először a nagyok között – jegyezte meg a fiatal játékos, aki arra a kérdésre, hogy a nagycsapatig vezető úton melyek voltak az első lépései, a következőket mondta: – 2001. szeptemberében, a Szabó Lőrinc Általános Iskolában Mihálszki Józsi bácsinál kezdtem el focizni, hat éves koromban, utána az ő közreműködésével kerültem a Miskolci Sportiskolához, ami akkoriban a Diósgyőr utánpótlását adta. Aztán pár év múlva a MISI-től a komplett utánpótlás átkerült a DVTK-hoz, azóta, két hetet leszámítva mindig itt voltam.

Arról a bizonyos két hétről a következőket mondta el a 17 éves labdarúgó:

– 2010 nyarán, amikor a gimnázium második osztályába készültem, úgy volt, hogy Szombathelyen folytatom a pályafutásomat, az Illés Akadémián, ahol már korábban is részt vettem próbajátékon. Augusztus közepétől két hetet töltöttem el ott, aztán inkább mégis visszajöttem Diósgyőrbe. Nem azért, mert bármi gondom lett volna a szakmai munkával, sokkal inkább azért, mert úgy éreztem, hogy a csapatársak nem igazán akarnak befogadni, és ezen az sem segített volna, hogy mivel számomra a foci mellett a tanulás is fontos, egy erősebb gimnáziumba jártam volna, mint amelyikbe az akadémisták.

Az iskola és a foci

Csirszki Martin jelenleg a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium nappali tagozatos tanulója, tavaly kitűnő volt a bizonyítványa, a mostani félévkor két négyese volt az ötösök mellett. És, hogy miként tudja összeegyeztetni a labdasúgást és a tanulást?

– Az iskolának, az intézmény vezetésének, a tanároknak sokat köszönhetek, mert támogatnak, segítenek abban, hogy a DVTK-nál, a felnőtteknél lehessek – válaszolta a sportoló. – De a neheze csak ezután következik, hiszen csak nemrégiben ért az a megtiszteltetés, hogy szóltak nekem, hogy a jövőben rendszeresen a felnőtt csapat edzéseit kellene látogatnom. Hétfőtől – furcsa lesz ezt mondanom, de mégis ez a helyzet – tartozom ide, és a keddi volt az első nap, amikor a felnőtt csapat edzése miatt hiányoztam az iskolából. Korábban néhány tréningen részt vettem már a nagyoknál, például a Videoton elleni Ligakupa meccs előtt két edzésen is, de a Pápa elleni mérkőzés előtt például csak egy közös tréningem voltam együtt a felnőttekkel, a Videoton elleni bajnokin előtt még ennyin sem.

Arra a kérdésre, hogy miért kerülték el eddig a korosztályos válogatottak meghívói, azt válaszolta Csirszki Martin, hogy csak sejti, de biztosat nem tud erről.

– De nem is ez a lényeg, mert az, hogy felnőttekkel együtt edzek tízszer annyit ér, mint a válogatottság – folytatta a DVTK játékosa. – Az, hogy a nagycsapathoz kerültem a legjobb, ami történhetett velem. Nagy élmény ilyen játékosok között lenni, mint spanyolok, vagy Seydi, vagy Abdouraman, és hagy ne soroljam tovább, mindenkitől el lehet valamit tanulni, ráadásul egy nagyon jó közösségben. A felnőtt keretbe való beilleszkedésben nagyon sokat segítenek a magyar játékosok, de könnyen megértetem magam a külföldiekkel is, mert mind angol, mind német nyelvből is van középfokú nyelvvizsgám, jelenleg pedig az olasz nyelv elsajátítására készülök.

A középpályán

Amikor azt kérdeztük Csirszki Martintól, hogy milyen poszton futhat be, azt válaszolta, hogy eddig mélységi irányítót, védekező középpályást játszattak vele. És, hogy mi a célja az NB I kapujában álló fiatalnak?

– A legfontosabb számomra az elkövetkező években az, hogy itt Diósgyőrben megismerjenek az emberek, hogy előbb bemutatkozzak, és folyamatosan fejlődjek, és egyre többször nyerjem el az edzőm bizalmát, talán korai ezt mondanom, de 3-4 éven belül szeretnék hasznos tagja lenni a DVTK-nak.

Amikor azt kérdeztük, Csirszki Martintól, hogy mit fog csinálni szombaton, így felelt:

– Szombaton? Az Újpest meccs idején? Szeretném, ha ott lehetnék a keretben, mindent megteszek azért, hogy a kispadra kerülhessek.

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!