Sport - Foci

2007.12.16. 00:46

Szigorította a magasságkorlátot a FIFA

<p>A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) betiltott minden futballmérkőzést, amelyet a tengerszinttől 2750 méternél magasabban fekvő stadionban rendeznének.</p>

A szövetség ezzel a játékosok egészségét akarja megvédeni, a szakemberek szerint ugyanis rendkívül kockázatos ilyen ritka levegőben focizni és a máshoz szokott játékosok csak nehezen alkalmazkodnak a körülményekhez.

A FIFA májusban jelentette be, hogy az esélyegyenlőség jegyében a jövőben csak 2500 méterig lehet meccseket játszani. A döntés ellen számos dél-amerikai ország is fellebbezett, ezért júniusban új határt szabtak meg: 3000 métert. A helyzetet azonban csak mostanra értékelték ki a szakemberek. A mostani döntés szerint a kolumbiai Bogota (2640 méter) igen, az ecuadori Quito (2800 méter) azonban nem rendezhet majd világbajnoki selejtezőket. A bolíviai fővárosban, La Pazban (3577 méter) pedig továbbra sem lehet VB meccseket játszani. A korlátozás elsőszámú ellenzője Evo Morales, Bolívia elnöke volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!