Sopronban lesz a Kaleidoszkóp Versfesztivál

Sopron, 2014. november 3., hétfő (MTI) – Sopronban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a 15. Kaleidoszkóp Versfesztivált november 11. és 16. között, amelyen mintegy negyven program lesz – közölte az egyesület ügyvezető elnöke hétfőn Sopronban.

Lutter Imre elmondta, hogy Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén idén külön programokkal emlékeznek a magyarországi holokausztra és a 25 éve elhunyt Ratkó József költőre.

A Ratkó József Emlékfesztivál és a Holokauszt Emlékfesztivál programjai párhuzamosan zajlanak majd, délelőtt az általános és középiskolai diákoknak, délután és este pedig az egyetemistáknak és a nagyközönségnek szerveznek programokat.

Színházi előadások, koncertek, versmondás, filmpremierek, kiállítások, közönségtalálkozók, szerzői estek, versfilmes vetítések, előadóestek és performanszok lesznek a Versfesztiválon – sorolta az egyesület vezetője.

Lutter Imre elmondta: hat nap alatt a nézők színpadon láthatják többek között a Soltis Lajos Színházat, a Kávészünet zenekart két slam poetry előadóval, Huzella Pétert, Jávori Ferencet és a gyergyószentmiklósi Stúdió Színházat. Emellett Buda Ferenc, Ágh István és Serfőző Simon költők, Lux Ádám, Bezerédi Zoltán, R. Kárpáti Péter, Galkó Balázs, Holl Zsuzsa, Stubnya Béla, Ács Tamás, Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás színművészek is fellépnek.

Ratkó József életét és költészetét kiállításon idézik fel családi fotókkal és verseskötetekkel, emellett a holokauszt magyarországi eseményeinek és irodalmának is külön tárlatot szentelnek.

A művészeti eseménysorozat keretében tartják a Képtelen történet című játékfilm premierjét is, amelyet idén nyáron Sopronban és Pápán forgattak. Az alkotás a holokauszt emlékév alkalmából, soproni színészek közreműködésével készült.

Lutter Imre elmondta, hogy idén is meghirdették a versmondó versenyt, amelyen az előzetes regisztráció alapján mintegy hetvenen indulnak. Kiemelt témakör a holokauszt irodalma, Radnóti Miklós életműve, valamint Ratkó József és a Hetek költői csoportosulás költészete. A zsűri tagja lesz Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, Galkó Balázs színművész, Wiegmann Alfréd és Kiss László rendezők, a Magyar Versmondók Egyesületének vezetői és Havas Judit előadóművész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

Az egyesület elnöke közölte, hogy Sopronban lesz a Nemzeti Színház Bíbor Parázson című produkciójának olvasószínházi ősbemutatója, valamint csak Sopronban lesz látható Ratkó József Segítsd a királyt! című drámája, amelyet az Első Magyar Versszínház ad elő. A rendezvényt színesíti Gerendás Péter Csöndes őszi eső című előadó estje is.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke elmondta, hogy fesztivál fő helyszíne a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ lesz, de több programnak ad helyet a Soproni Petőfi Színház, a Széchenyi István Városi Könyvtár, a GYIK Rendezvényház és az Egyetemi Ifjúsági Ház.

Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke felidézte, hogy a szervezet 24 évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy felkarolják a hazai verskultúrát, segítsék annak megjelenését itthon és a határon túl is. Ennek egyik legnagyobb programja a Kaleidoszkóp Versfesztivál, amelynek korábban Nyíregyháza és Pécs is otthont adott, külföldön pedig New Yorkban és Berlinben is megrendezték.

A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s