Seprűnyéllel és ököllel bántalmazták az idős sértettet Sajóbábonyban – összesen 21 évet kaptak

Seprűnyéllel és ököllel bántalmazták az idős sértettet Sajóbábonyban – összesen 21 évet kaptak
Sajóbábony – Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt folyamatban volt büntetőeljárásban hirdetett ítéletet a Miskolci Törvényszék szerdán.

Bementek tüzet kérni

Az elsőfokú ítéletben a bíróság megállapította, hogy a két – baráti viszonyban levő – vádlott 2015. június 2-án este ismerőseikkel beszélgetett az utcán, amikor tüzet kerestek a cigarettázáshoz. 23 óra körüli időben bementek a sajóbábonyi 78 éves sértett lakásába úgy, hogy egyikük lábbal berúgta a bejárati ajtót. A bent tartózkodó és az ágyban fekvő idős nénitől először tüzet kértek a cigarettájukhoz, majd pénzt. A sértett ezt nem teljesítette, se tüzet, se pénzt nem adott át nekik, kérte, hagyják békén. Ekkor egyikük az ágyban fekvő idős nőt fejen rúgta, míg társa egy, a helyszínen talált seprűnyéllel és ököllel testszerte ütni kezdte. A sértett leesett az ágyról, bántalmazását tovább folytatták.

A két fiatal ezután átkutatta a lakást, azonban nem találtak készpénzt és távoztak. Az idős, magatehetetlen sértettet másnap reggel találták meg hozzátartozói, kórházba szállították, ahonnan később otthonába bocsátották, de már önmagáról gondoskodni ekkor nem tudott, és néhány nap múlva, ismételt kórházba szállítása után július 20-án elhalálozott.

A bíróság az I.r. vádlottat 12 év fegyházbüntetésre, míg társát, aki a cselekmény elkövetésekor még 16. életévét sem töltötte be, 9 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte. Mindkét vádlottat eltiltotta a közügyek gyakorlásától is.

Nem jogerős

Enyhítő körülmény volt az időmúlás és a vádlottak személyiségzavara, azonban súlyosító körülményként került értékelésre, hogy az I.r. vádlott büntetett előéletű, továbbá a társas elkövetés és az, hogy három minősítő körülmény is fennállt: a nyereségvágy, a különös kegyetlen elkövetési mód, és az, hogy a sértett idős koránál fogva a védekezésre korlátozottan volt képes. Szintén súlyosító körülmény volt az élet elleni cselekmények elszaporodottsága a megyében. Az ítélet nem emelkedett jogerőre, a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

A bíróság egyben – nem jogerősen – az I.r. vádlott letartóztatását fenntartotta, míg a II.r. vádlottat – aki bűnügyi felügyelet alatt állt – letartóztatta.

ÉM


Miskolc, Sajóbábony - A nyomozási bíró további fogva tartását rendelte el annak a férfinak, aki a gyanú szerint az éjjeli órákban erőszakkal behatolt egy sajóbábonyi házba, majd értékeket követelve bántalmazta az ott lakó idős asszonyt.Mint azt korábban közöltük, rablás bűntett kísérlet elkövetéséne...

Elfogták a sajóbábonyi támadót
Sajóbábony - Lakásán támadtak rá egy idős nőre Sajóbábonyban. A rendőrök öt órán belül azonosították, majd elfogták a későbbi gyanúsítottat. Rablás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság L. Gergő 25 éves sajóbábonyi lakossal s...