Magyarország

2010.05.01. 14:16

Díjmentes BKV-t ígér az MSZP

<p>Fokozatosan díjmentessé tenné a BKV-t a fõvárosiaknak az MSZP. Horváth Csaba, a párt fõpolgármester-jelöltje szombaton nyilvánosan bejelentette: a tömegközlekedési vállalatot a környezetvédelmi zónák fizetõssé tételébõl és a parkolási díjakból finanszírozná.</p>

A politikus emellett a BKV jármûparkját és közlekedési hálózatát is fejlesztené.
Horváth Csaba úgy fogalmazott: az elsõ lépés, hogy Budapest barátságos, zöld, zaj-, por-, és dugómentes legyen az az, hogy 2013-ig fokozatosan bevezetnék a BKV díjmentességét minden budapesti lakcímkártyával rendelkezõnek és a fõvárosban tanuló nappali tagozatos diáknak. Az MSZP fõpolgármester-jelöltje szerint ezzel párhuzamosan csökkenteni kell a környezetkárosító gépjármûvek számát és vonzóvá kell tenni a kerékpáros és gyalogos közlekedést is. A szocialista politikus környezetvédelmi zónákra osztaná a fõvárost, ahová csak behajtási díj megfizetése után mehetnének be a jármûvek. Horváth Csaba ebbõl évente 50 milliárd forint bevételt vár. Ebbõl az összegbõl és a parkolási díjakból finanszírozná a tömegközlekedési társaság mûködését.

A politikus elmondta: nem ingyenes lenne a közlekedés, mivel a budapestiek megdolgoztak érte, miután az ország GDP-jének 40 százalékát a fõvárosban állítják elõ. Ugyanakkor havi több ezer forintot spórolhatnának meg a családok az intézkedéssel, ami éves szinten egy négytagú családnál nettó 327 ezer forintot jelentene.

Az MSZP fõpolgármester-jelöltje emellett 4 év alatt több 10 ezer P+R parkoló kiépítését ígéri, a mélygarázsok és parkolóházak számának növelését, és azt, hogy a parkolásból befolyt összegbõl a közösségi közlekedés fejlesztésére is jut. Ezek között új jármûvek beszerzését, sûrûbben közlekedõ járatokat és új vonalak indítását említette.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!