Friss hírek

2011.01.17. 09:02

Romkert, teaház, kőtár Debrecenben - Hajdú-Bihari Napló

<p>A tervek szerint január végén megnyílik a Debrecenben nemrég átadott Romkert és Emlékkert teaháza, kőtára és imaterme. A három szolgáltatás ugyanott érhető el: a Nagytemplom északi lábánál épült üvegpavilonban - írja a Hajdú-Bihari Napló. A teaházat a Teaház Kft. üzemeltetheti. Pályázatot nem írt ki az önkormányzat, mivel abban az esetben - miután nyereségorientált tevékenységről van szó - vissza kellene fizetni a Romkertre és Emlékkertre kapott uniós pénzt. Helyette közművelődési megállapodást kötöttek a céggel, mely értelmében nem kell bérleti díjat fizetnie, ugyanakkor köteles állni a park őrzés-védelmi költségét és a pavilon rezsijét.</p>

A teaház kiállításoknak adhat otthont megvásárolható művészeti alkotásokkal. Az onnan nyíló, mintegy 10 négyzetméteres imateremben megtalálható lesz az első református magyar Biblia egy példánya és a magyarországi reformáció karizmatikus püspöke, Méliusz Juhász Péter sírkövének egy darabja is. A kőtárban egyebek mellett a Nagytemplom helyén korábban álló András-templom kőmaradványa is látható. A Romkert, az Emlékkert és a Verestorony újjáépítése összesen 272 millió forintba került, a beruházás jelentős részben uniós forrásból valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!