Sátoraljaújhely hírei

2018.06.18. 08:02

Egymást inspiráló sátoraljaújhelyi tárlatok

Sátoraljaújhely - Hegyen-völgyön és Kékvándor néven nyílt kiállítás a PIM Kazinczy Ferenc Múzeumban.

Sátoraljaújhely - Hegyen-völgyön és Kékvándor néven nyílt kiállítás a PIM Kazinczy Ferenc Múzeumban.

Két kiállítás nyílt egy időben a Petőfi Irodalmi Múzeum Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumában. Nem is lehetett másként, hiszen a természetjárás történetéről, valamint a Kéktúráról szóló tárlat szinte feltételezi egymást. Az utóbbi pedig fontos szállal kötődik a zempléni városhoz, hiszen Sátoraljaújhely a Kéktúrának az egyik állomása.

A természet közelsége

– Egyik első tévés élményem volt a Másfélmillió lépés Magyarországon – mondta a megnyitón Ringer István, a sátoraljaújhelyi múzeum igazgatója. – Egy igazi kordokumentum, ami arra is jó, hogy újranézve szembesüljünk azzal, mi minden változott azóta akár itt, Sátoraljaújhelyen. Ez a város a turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően egyre frekventáltabb célpontjává válik a turistáknak, így igyekszünk olyan kiállításokat is létrehozni, amelyek kapcsolódnak ehhez a vonulathoz. Ebben a múzeumban néha spontán módon történnek a dolgok, aminek a munkatársaim nem mindig örülnek, de ez a két kiállítás mégis nagy lelkesedéssel és odaadással készült.

– Az életemben jóformán az egyetlen igazi pihentető tevékenység a természetjárás – mondta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Amikor Alsó- és Felső-Zsólyomka között eltűnök az erdőben, akkor megszűnnek a gondok, lekerülnek a terhek, megnyugtat a természet közelsége. Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan helyen élhetek, ahol az élő természet elérhető közelségben van. Az pedig külön örömmel tölt el, hogy egyre több turistával találkozom. Szervezett csoportokkal, baráti társaságokkal vagy olyanokkal, akik egyedül túráznak. Ez a tevékenység kezd egyre népszerűbbé válni, ami azért is öröm, mert a természetjárás nem csupán az egészségünket segít megőrizni, de belülről is feltölt minket.

Kétszer a Kéktúrán

– Olyan családban nőttem fel, ahol a szüleim azt mondták, mielőtt külföldre mennénk, ismerjük meg Magyarország értékeit – mondta köszöntőjében Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ Aktív Turizmusért Felelős Igazgatóságának igazgatója. – Ezért a szüleimmel és egy baráti társasággal együtt végigjártuk a Kéktúrát. Akkor szerettem meg igazán Magyarországot. Óriási élmény volt, hálás vagyok érte a szüleimnek. Mindez a nyolcvanas évek elején történt. A kétezres évek elején gondoltunk egyet és ugyanazzal a társasággal nekivágtunk ismét a túrának, természetesen kiegészítve a csapatot a családjainkkal, gyerekeinkkel. A természet közelségének, szépségének a varázsa mit sem változott az eltelt évtizedek alatt. Szerencsésnek érzem magam, hogy itt lehetek a megnyitón, ahol a sajnos már eltávozott Burger Barna fotóiban is gyönyörködhetek, akit személyesen is volt módom ismerni.

- BG -


A KÉKvándor

Burger Barna, az ismert, és több kötetet publikált fotográfus egy hajdani, gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor nekiindult, és végigjárta gyalogszerrel Magyarországot, az Országos Kéktúra 1180 kilométerét. A vándorláson készült fotóit, s a hozzájuk fűződő gondolatait formálta egy különleges fotóalbummá, s most ezekből a képekből készült a fotográfiák kiállítása is. Több mint egy évig, 2013 májusától 2014 novemberéig tartott az útja.

A KÉKvándor c. kötetet a Magyar Természetjáró Szövetség jelentette meg, a szövegeket Kőrösi Zoltán író gondozta. Ahogy a fotóalbumban a képek mellett térképek segítik a tájékozódást, a kiállítás képein GPS-koordináták jelzik a felfedezhető tájakat.


Ilyen a Hegyen-völgyön

A „Hegyen-völgyön” című kiállítás egy 2015-ben Egerből, a Kárpát Egyesület helyi csoportjától induló kezdeményezés eredménye. A mintegy 150 évet átívelő dokumentáció és tárgyi anyag Erzsébet királynő túrabotjának, és a korabeli Magyar Kárpát Egylet magas hegyeket (például a Magas-Tátrát) járó úri kirándulóinak a bemutatásával kezdődik, majd a polgárosodó Magyarország, a trianoni békediktátum által hegyeitől megfosztott csonka haza szűkebb feltételeihez idomult szervezett turizmus szokásait szemlélteti. A tárlat fókuszál az 1938-ban megépült Kéktúrára is, amelynek akkor egyik állomása volt Sátoraljaújhely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!