Sátoraljaújhely hírei

2017.06.09. 17:25

Egy lépés a jövőért Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Felavatták a Sátoraljaújhelyi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ tábláját.

Sátoraljaújhely - Felavatták a Sátoraljaújhelyi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ tábláját.

Amiről sokáig csak beszéltek, az egyre kézzelfoghatóbb valósággá változik, hiszen csütörtökön a Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája épületében felavatták a Sátoraljaújhelyi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ tábláját.

Siker

– Két év komoly előkészítő munka, rengeteg találkozó előzte meg a mai eseményt – mondta beszédében Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Amiatt vágtunk bele ebbe a munkába, mert látjuk, hiányzik a fiatal értelmiség a városból. Akik elmennek innen főiskolákra, egyetemekre tanulni, azok alig térnek vissza. Az egyetemi képzés annak egy formája, hogy itt tartsuk a fiatalokat. Olyan szakokat indítunk, amelyek esetében fogadókészség van a diákok és a munkáltatók körében is.

– Siker koronázta a város és az egyetem közös erőfeszítéseit – mondta dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkért helyettes államtitkára. – Sátor­aljaújhelyen két szakon fog a Miskolci Egyetem képzést folytatni. Az egészségügyi gondozás és prevenció alapszakot védőnő szakirányon levelező munkarendben, a gépészmérnöki alapszakot géptervező specializációval nappali munkarendben – megteremtve ezáltal a duális képzés lehetőségét. Az indítandó szakok kiválasztásánál elsődleges szempont volt a munkaerőpiaci szereplők igényeinek kielégítése, helyi, szakképzett humán erőforrás biztosítása. A térség vállalatai jelezték érdeklődésüket a duális képzés iránt, így kézenfekvő volt a gépészmérnöki alapképzés indítása. Szerencs–Sátoraljaújhely vonatkozásában 56 védőnői álláshelyből néhány betöltetlen, így reményeink szerint a Sátoraljaújhelyen induló védőnőképzés erre is megoldást nyújt.

Jövőépítés

– A Miskolci Egyetem történeténél fogva jó kapcsolatot ápol az ipari vállalatokkal – mondta prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora. – Korábban főként mérnököket képeztünk, 1990 óta váltott az egyetem, ma már 7 karunk és 2 intézetünk van. Egyetértek a polgármester úrral, nekünk az egyetemen is az a feladatunk, hogy a térségben élőket itt tartsuk a megyében. A Miskolci Egyetem 2015-ben az elsők között jelentkezett a közösségi képzési központ létrehozására, mert ez is ezt a célt szolgálja.

– Történelmi esemény ez számunkra – mondta dr. Hörcsik Richárd, a térség ország­gyűlési képviselője. – Látjuk, mit jelent, ha egy városnak van vitalitása, van tenni akarása. Itt és most Újhely esetében jövőépítésről van szó. Ez példát ad, adhat más vidéki városoknak is.

ÉM-BG


Jelentkezők

A Sátoraljaújhelyi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ már sikert könyvelhet el, hiszen az eddigi adatok szerint 70-en (42 első helyes) jelentkeztek védőnő-, és 21-en (12 első helyes) gépészmérnök alapszakra.


A képzési központokról

A Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégia közösségi felsőoktatási képzési központ (KFKK) létrehozását határozta meg, elsősorban hátrányos helyzetben lévő térségekben, ahol a felsőoktatási intézmények nagyobb távolsága miatt nehézségekbe ütközik a részvétel a felsőfokú oktatásban, valamint itt a felsőoktatásnak és a felsőoktatási képzőhelyek létesítésének fokozott népességmegtartó és gazdaságélénkítő hatása lehet.

A Miskolci Egyetem Sátoraljaújhelyen az önkormányzattal közösen létesített KFKK-t, ehhez az engedélyt Balog Zoltán miniszter (EMMI) 2016. január 29-én megadta. A központot az Oktatási Hivatal FNYF/867-10/2016. ügy­számon, 2016. szeptember 7-én nyilvántartásba vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!