Sátoraljaújhely hírei

2011.02.23. 17:17

Kánya-hegy: Az engedély végleges

<p>Budapest - A Honvédelmi Minisztérium elküldte a válaszokat a Kánya-hegyi légvédelmi objektum ügyében.</p>

Amint arról már korábban beszámoltunk, abaúji és zempléni magánszemélyek mellett önkormányzatok, Hollóháza és Füzér is kártérítési igénnyel él a Honvédelmi Minisztériummal (HM) szemben összesen több milliárd forint értékben a Kánya-hegyen létesített katonai objektum, mert úgy ítélik meg, a környéken lévő ingatlanok elértéktelenedtek azzal, hogy a hegy katonai területté vált.

Kérdések

Természetesen kíváncsiak voltunk a Honvédelmi Minisztérium véleményére is. A sajtóosztályhoz az alábbi kérdéseket juttattuk el még február 16-án délelőtt:

  • A Honvédelmi Minisztérium mikor és milyen formában ad választ a kártérítési igényekre?
  • Hány ilyen jellegű igény érkezett be a HM-hez a Kánya-hegyi objektum miatt?
  • Elismeri-e a kártérítési igények jogosságát a HM?
  • Mit jelent az, hogy lejárt az objektum ötéves használatbavételi engedélye?
  • Automatikusan meghosszabbodik-e ez a határidő, vagy újra kell indítani az eljárást?

Válaszok

Kérdéseinkre a HM Sajtó Osztálya február 23-án az alábbi választ adta:

„A Kánya-hegyen felépített híradástechnikai objektum jogerős használatba vételi engedélyét végleges jelleggel adták ki 2006. február 15-én. Szeretnénk tehát hangsúlyozni, hogy a létesítmény használatba vételi engedélye nem járt le, így nincsen szükség annak meghosszabbítására sem. 2011. február 22-ig 1200 kárigény érkezett be a Honvédelmi Minisztériumhoz, amelyet a HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály hivatalból vizsgál.”

„Természetesen a használatbavételi engedély jogerős, nem a használatbavételi engedély járt le, hanem a kártalanítási igények érvényesítési joga évült el a használatbavételi engedély 2006. február 15-i jogerősítése után 5 évvel, azaz 2011. február 15-én” – egészítette ki a HM információit Perlaki Tamás, aki – mint erdőbirtokos – évek óta áll perben a Honvédelmi Minisztériummal a Kánya-hegyi objektum miatt.

ÉM-BG


Ökológus vizsgálódik a Kánya-hegyen

eszak | 2011.02.11 19:25
Miskolc - Fordulat következett be az úgynevezett Kánya-hegyi perben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!